�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Základní úpravy kávy 2

Autor: J.P. Vìtrník
Datum vyd�n�: 08.02.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=134

Káva filtrovaná
pøipravuje se v pøístroji vždy ve vìtším množství najednou. Do filtrovacího pøístroje je pøivádìna voda, která se ohøívá k bodu varu.

fiogf49gjkf0d

Káva filtrovaná
pøipravuje se v pøístroji vždy ve vìtším množství najednou. Do filtrovacího pøístroje je pøivádìna voda, která se ohøívá k bodu varu. Mletá káva je uložena v papírové filtrovací vložce, pøes níž proudí vaøící voda. Z tohoto výrobníku je hotová èerná káva stáèena do zásobníku, kde se pomocí elektrického ohøívaèe udrží v požadované teplotì po nìkolik hodin. (Tento druh kávy je vhodné podávat ke snídani).

Káva moka
Patøí mezi klasické úpravy èerné kávy. Tento zpùsob pøípravy byl oblíben v první polovinì našeho století. Mletá káva se nasypala do konvice nebo džezvy, zalila studenou vodou a uvedla k bodu varu. Pøed podáním v moka pøíboru se cedila pøes sítko. Obliba této kávy vymizela s nástupem moderních typù kávovarù.

Pøekápavaná káva
Patøí rovnìž mezi klasické úpravy èerné kávy. Pøipravuje se vždy v jednotlivých porcích. Zpravidla si ji pøipravu u stolu host sám. Z kuchynì se ke stolu donáší sklenice v manžetì na podšálku s rozetou a lžièkou, konvièka horké vody, podšálek, na nìmž je filtrovací nádoba s kávou, opatøená víèkem, a podšálek s baleným cukrem nebo cukøenka, popø. konvièka s mlékem. Na prázdnou sklenici v manžetì se postaví nerez pøekapávací filtr s dávkou mleté kávy. Do filtrovací nádobky se vleje vaøící voda z konvièky a nechá se pøekapat do spodní sklenice. Po pøekapání se filtrovací nádoba odloží na pøipravený podšálek.

Káva kona
Jde o efektivní zpùsob pøípravy kávy pøímo u stolu ve sklenìném pøístroji zvaném kona. Pøednost této kávy spoèívá v tom, že si host mùže urèit sílu kávy tím, že ji nechá v pøístroji dvakrát nebo tøikrát pøekapat. Do spodní sklenìné baòky dáme odmìøenou dávku studené vody, na ni nasadíme vrchné sklenìou baòku, ve které je na pevném sítku mletá káva, a dáme na tepelný zdroj. Pøi zahøívání vody ve spodní baòce nastává pøetlak, který vytlaèí vodu do vrchní baòky. Zmìnou teploty - odstavením z tepelného zdroje se tlak vyrvná a káva pøekapává do spodní nádoby. Tento proces opakujeme na pøání dvakrát až tøikrát, èímž docílíme žádané síly kávy.


Vytisknuto dne 18.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku