Cukrář.cz

Reklama



Europain - mezinárodní veletrh pekařství, cukrářství a lahůdkářství

30.12.2001 | Autor: Dr. Jitka Hladká | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Po třech letech se konal v Paříži opět veletrh, který seznamoval odborníky z celého světa s novinkami v oborech: Europain - zaměřený pro pekaře, Eurotraiteur pro gastronomické aktivity (zejména lahůdkáře), Intersuc pro zpracování čokolády, sušenek, cukrovinkářství, trvanlivé pečivo a Integlaces výstava výrobců a zpracovatelů zmrzlin. soch z ledu apod.
Veletrh v letošním roce byl na celkové ploše 22 000 m2. Jeho součástí byla ulička škol, kde byla přehlídka veškeré pekařské a cukrářské profese. K disposici byly informace o možnostech studia, o stážích s účastí několka zahraničních škol. Posluchači škol se prezentovali jednak svými tovaryšskými nebo mistrovskými díly, se kterými ukončovali mistrovské školy svého oboru.
Pro profesionály cukráře zde byla soutěž v podobě dezertů. Byla to zajímavá přehlídka umění cukrářů z různých hmot, většinou z karamelu, čokolády, kakaového másla, modelovací hmoty, fondánu atd. Jednalo se většinou o trojroměrná "umělecká díla" umístěná ve skleněných vitrínách zhotovených speciálně pro tato díla. Námětem letos byl rok 2 000, vstup do třetího tisíletí - díla byla různě pojatá, někdo zpracoval námět konání olympiády, jiný abstrakci, a u dalšího byl motivem vesmír. Byla to zajímavá přehlídka opravdového cukrářského umění. Naše republika zde byla zastoupená velice elegantním curářským výrobkem ve zpracování dvou poštovních známek s motivy Prahy a Paříže v podání Roberta Koleňáka.
Z novinek našeho oboru mne opět upoutala možnost využití moderní výpočetní techniky na tvorbu natištěných potravinářskými barvami přímo na dorty. Firma PhotoCake z Carlsbadu z Kalifornie zde předvedla změnu oproti tisku fotografie přímo na dort, tak fotografii nejprve sejmula scannerem - upravila a tiskárnou natiskla na podložku, která byla ze speciální hmoty z cukru, která se položila na dort, se kterým se vlhkostí spojila a okolí se mohlo ozdobit někdy až velice barevnými krémy. Je zajímavé, že americký způsob zdobení sytými barvami, na které u nás nejsme příliš zvyklí, se zde i na IBA výstavě v D"sseldorfu velice uplatňovala. Náplně jsou téměř až černé a někdy ozdobené barevnými jedlými flitry - zajímavý způsob zdobení, je pravdou, že se barvy doplňovaly s barevnými fotografiemi. Věřím, že šikovný český podnikatel - cukrář se zamyslí nad tím, že se nejlépe vydělává na novinkách a toto zařízení si zakoupí, protože bude velice zajímavé, když si např. oslavenec bude moci rozkrájet svou podobiznu a jeětě si na ní pochutnat.
Na veletrhu byly často vidět pomůcky na tzv. aerografii, kdy se povrch dortu přes různé ornamenty přestříkává jedlými barvami, a vytváří se někdy velice zajímavý obraz, který se zafixuje želé a ozdobí např. ovocem.
Okrajové pásky na dorty již nejsou ozdobené jen geometrickými ornamenty, ale např. květinovými a ovocnými ozdobami, ale i popřípadě architektonickými památkami jako bylo v tomto případě ztvárnění Paříže.
Řekla bych, že ještě ve větší míře zde bylo využito zdobení různých cukrářských výrobků čokoládou, na které jsou různé ornamenty, eventuálně nápisy reklamních informací o firmách. Tyto ozdoby jsou z kakaového másla, které je naneseno na průhlednou fólii - po rozetření čokolády na tyto ornamenty a ztuhnutí se folie stáhne, čokoláda naláme a tyto nepravidelné kousky se použijí ke zdobení dortů.
Další novinkou byly hotové korpusy, které byly zabalené do průhledné foliové misky v různých tvarech, kdy na dně je plát ze šlehané hmoty a na bocích pásek s reliéfy, které se mohou používat jak na dorty Bavarois, tak Charlotte.
Firmy Pidy a Hafner se prezentovaly polotovary většinou z listového těsta, kdy expedují jak pro cukráře, tak tak pro studenou i teplou kuchyni misky v různých tvarech pro plnění různými náplněmi nebo ovocem. V sortimentu mají korpusy též i ze šlehaných a oplatkových hmot.
Ze strojního zařízení pro cukráře mne zaujal malý stroj na dávkování náplní, hmot do výše uvedených misek, ale i injekční plnění např. pálených výrobků (které se nemusí rozkrajovat). Dále potom stříkací stroj větších rozměrů, od firmy MONO, který je řízený počítačem. Dovede nastříkat přímo na nerezové plechyhmoty o různých hustotách do těch nejroztodivnějších tvarů.



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.