�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Europain - mezinárodní veletrh pekaøství, cukráøství a lahùdkáøství

Autor: Dr. Jitka Hladká
Datum vyd�n�: 30.12.2001
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=74

Po tøech letech se konal v Paøíži opìt veletrh, který seznamoval odborníky z celého svìta s novinkami v oborech:

fiogf49gjkf0d
Po tøech letech se konal v Paøíži opìt veletrh, který seznamoval odborníky z celého svìta s novinkami v oborech: Europain - zamìøený pro pekaøe, Eurotraiteur pro gastronomické aktivity (zejména lahùdkáøe), Intersuc pro zpracování èokolády, sušenek, cukrovinkáøství, trvanlivé peèivo a Integlaces výstava výrobcù a zpracovatelù zmrzlin. soch z ledu apod.
Veletrh v letošním roce byl na celkové ploše 22 000 m2. Jeho souèástí byla ulièka škol, kde byla pøehlídka veškeré pekaøské a cukráøské profese. K disposici byly informace o možnostech studia, o stážích s úèastí nìkolka zahranièních škol. Posluchaèi škol se prezentovali jednak svými tovaryšskými nebo mistrovskými díly, se kterými ukonèovali mistrovské školy svého oboru.
Pro profesionály cukráøe zde byla soutìž v podobì dezertù. Byla to zajímavá pøehlídka umìní cukráøù z rùzných hmot, vìtšinou z karamelu, èokolády, kakaového másla, modelovací hmoty, fondánu atd. Jednalo se vìtšinou o trojromìrná "umìlecká díla" umístìná ve sklenìných vitrínách zhotovených speciálnì pro tato díla. Námìtem letos byl rok 2 000, vstup do tøetího tisíletí - díla byla rùznì pojatá, nìkdo zpracoval námìt konání olympiády, jiný abstrakci, a u dalšího byl motivem vesmír. Byla to zajímavá pøehlídka opravdového cukráøského umìní. Naše republika zde byla zastoupená velice elegantním curáøským výrobkem ve zpracování dvou poštovních známek s motivy Prahy a Paøíže v podání Roberta Koleòáka.
Z novinek našeho oboru mne opìt upoutala možnost využití moderní výpoèetní techniky na tvorbu natištìných potravináøskými barvami pøímo na dorty. Firma PhotoCake z Carlsbadu z Kalifornie zde pøedvedla zmìnu oproti tisku fotografie pøímo na dort, tak fotografii nejprve sejmula scannerem - upravila a tiskárnou natiskla na podložku, která byla ze speciální hmoty z cukru, která se položila na dort, se kterým se vlhkostí spojila a okolí se mohlo ozdobit nìkdy až velice barevnými krémy. Je zajímavé, že americký zpùsob zdobení sytými barvami, na které u nás nejsme pøíliš zvyklí, se zde i na IBA výstavì v D"sseldorfu velice uplatòovala. Náplnì jsou témìø až èerné a nìkdy ozdobené barevnými jedlými flitry - zajímavý zpùsob zdobení, je pravdou, že se barvy doplòovaly s barevnými fotografiemi. Vìøím, že šikovný èeský podnikatel - cukráø se zamyslí nad tím, že se nejlépe vydìlává na novinkách a toto zaøízení si zakoupí, protože bude velice zajímavé, když si napø. oslavenec bude moci rozkrájet svou podobiznu a jeìtì si na ní pochutnat.
Na veletrhu byly èasto vidìt pomùcky na tzv. aerografii, kdy se povrch dortu pøes rùzné ornamenty pøestøíkává jedlými barvami, a vytváøí se nìkdy velice zajímavý obraz, který se zafixuje želé a ozdobí napø. ovocem.
Okrajové pásky na dorty již nejsou ozdobené jen geometrickými ornamenty, ale napø. kvìtinovými a ovocnými ozdobami, ale i popøípadì architektonickými památkami jako bylo v tomto pøípadì ztvárnìní Paøíže.
Øekla bych, že ještì ve vìtší míøe zde bylo využito zdobení rùzných cukráøských výrobkù èokoládou, na které jsou rùzné ornamenty, eventuálnì nápisy reklamních informací o firmách. Tyto ozdoby jsou z kakaového másla, které je naneseno na prùhlednou fólii - po rozetøení èokolády na tyto ornamenty a ztuhnutí se folie stáhne, èokoláda naláme a tyto nepravidelné kousky se použijí ke zdobení dortù.
Další novinkou byly hotové korpusy, které byly zabalené do prùhledné foliové misky v rùzných tvarech, kdy na dnì je plát ze šlehané hmoty a na bocích pásek s reliéfy, které se mohou používat jak na dorty Bavarois, tak Charlotte.
Firmy Pidy a Hafner se prezentovaly polotovary vìtšinou z listového tìsta, kdy expedují jak pro cukráøe, tak tak pro studenou i teplou kuchyni misky v rùzných tvarech pro plnìní rùznými náplnìmi nebo ovocem. V sortimentu mají korpusy též i ze šlehaných a oplatkových hmot.
Ze strojního zaøízení pro cukráøe mne zaujal malý stroj na dávkování náplní, hmot do výše uvedených misek, ale i injekèní plnìní napø. pálených výrobkù (které se nemusí rozkrajovat). Dále potom støíkací stroj vìtších rozmìrù, od firmy MONO, který je øízený poèítaèem. Dovede nastøíkat pøímo na nerezové plechyhmoty o rùzných hustotách do tìch nejroztodivnìjších tvarù.



Vytisknuto dne 29.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku