Cukrář.cz

Reklama



Cesta na cukrářský Olymp bude hodně strmá

fiogf49gjkf0d

Naše přední umělecká cukrářka Marie Kučerová, mistrová z bzenecké SOŠ by potřebovala prodloužit den nejméně o dvojnásobek a nechat si transplantovat jeden pár rukou navíc. Pracovní povinnosti ve škole, koučování svěřenkyně na Moravský pohár, příprava na GASTROHRADEC to vše v době, kdy erfurtský olympijský plamen začíná pozvolna rozehřívat tvůrčí emoce těch, kteří pod cukrovou vlajkou s pěti kruhy chtějí být přitom. A to nejenom ve smyslu výroku barona Coubertina, jenž účast upřednostňuje před výhrou, ale též s vnitřní nevyslovenou touhou po nějakém tom vavřínovém skalpu.

 

 

Do říjnového termínu gastronomické olympiády pořádané v hlavním městě svobodného státu Thüringen ještě je a zároveň i není dost času. Záleží na tom, budeme-li časový  úsek zbývající do olympijského startu měřit běžným kalendářním metrem či jeho let urychlíme horou starostí, která účast na vrcholovém gastroklání přináší.

Účastnická kategorie ve které bude Marie Kučerové soutěžit nese označení D2 – umělecké cukrářství a Bzenčanka Mařenka bude soutěžit individuálně, pod hlavičkou svého zaměstnavatele kterým je bzenecká škola.

Jak zdolat příkrý olympijský vrchol, a která soutěska bude usnadňovat nejschůdnější výstup k bájnému Olympu to je otázka i pro ostřílené cukrářské horolezce,  mající zkušenosti s různými hřebeny všelijakých sladkých pohoří. Marii, která zná mnoho cukrářských receptur, právě tento návod v její archívní sbírce chybí. 

 

Každá velká akce začíná u rýsovacího prkna, na němž se rodí podoba projektu se všemi doprovodnými postupy. V bzenecké cukrářské dílně, kde se začíná kout železo strategie, je prozatím jisté to, z čeho by měl olympijský monument vzniknout.

Zde asi nebude potřeba ty, kteří tvorbu paní Kučerové znají, nikterak napínat, protože karamelové kreace a lá Mariá ze Bzence jsou cukrářskému publiku důvěrně známé. A navíc, kdo má nějakou zahraniční soutěž omrknutou, ví dobře, že bez karamelu se nevyhrává. Tedy v tom základním má Bzenec už jasno, s tím dodatkem, že karamelovým doplňkem bude nezbytná pastiáž.

 

Pomůže vlas Děda Vševěda v otázce co by to mělo být?

 

A v této otázce nám příslovečně naráží kosa na kámen, protože to nejpodstatnější nejenom že není  na výkresu, ale prozatím  stále ještě schází i v tvůrčí představě samotné olympijské aktérky. Vlna tvůrčího dilematu posouvá úvahu podoby soutěžního exponátu jako příboj vyplaveným dřevem na mořském břehu dopředu a zpět. Na chvíli převažuje představa reálné podoby výrobku a poté se v Mariině pohledu jeví symbolické črty naznačené myšlenky jsoucí znázorněné v abstraktním obrazu.

Jak rozseknout tento gordický uzel, je velkým dilematem a dobrá rada je v tomto případě vzácnější zlata. A zlato je potřeba dobývat a dobrou radu o to víc.

Ihned po skončení Moravského poháru se paní Kučerová  rozjela za moudrem až do dalekých dálav s důvěrou, že zlatý vlas Děda Vševěda bude tím kouzelným šémem, jenž prozatím uschlou jabloň inspirace obdaří šťavnatými plody granátových jablek.

 

 
Proti Marii hraje čas a letní vedra

 

Bzenecká mistrová je zkušená karamelářka a její um při práci s touto surovinou dobyl nejednoho úspěchu a proto dobře zná přednosti a taktéž i achilovu patu této kouzelné cukrové hmoty. A proto by chtěla mít svoji představu zrealizovánu co nejdříve, protože má sama na sobě odzkoušené, že je výhodou pokud je k dispozici rozměrný časový prostor na doladění  detailů.

Nyní se nacházíme vlastně již na konci března a před námi je Hradec a pak už jedeme samospádem do zkouškového období, kdy nás následně otáčivý pohyb listů v kalendáři přenese do pozdního jara, které už bývá doprovázeno vysokými teplotami.

A zde to může začít drhnout, protože bzenecký olympijský exponát bude sestávat převážně z karamelu a ten jak je známo, není s vysokými teplotami příliš sbratřen a práce s ním v tuto dobu nepatří k ideálním.

 

Nu, uvidíme.  Do velikonoční pomlázky by měla mít paní Kučerová problematiku olympijské výšiny zmapovánu a přejme jí aby zvolila tu optimální výstupovou soutěsku k vrcholu cukrářského Olympu.

 



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.