Cukrář.cz

Reklama



Eiskon - Martin Hvězda majitel / -1.

29.05.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených




Jméno Hvězda se vyznačuje zářnou magnitudou, spočívající jednak v neobvyklosti jména tohoto znění, ale i v tom, že tohle příjmení se pohybuje na gastronomickém nebi již po čtvrtou generaci. Vezmeme-li za jeden konec měřítka nejmladší generaci Hvězdů, tak budeme hovořit již o pradědovi, který založil cukrárnu v Křižanově na Vysočině a byl zakládajícím a výborovým členem prvého Společenstva cukrářů Československa. Zemřel v roce 1946 a cukrárnu dál vedla jeho žena, avšak pouze po dobu dvou roků, protože odstředivé síly poválečného období nastolily tzv. Vítězný únor a cukrárna se stává předmětem znárodnění a název Hvězda se mění na označení Jednota. Paní Hvězdová se tak z pozice majitelky ocitá v roli zaměstnankyně.
Syn Drahoslav se později stal politickým funkcionářem a zastával post krajského tajemníka v Jihlavě. Při jeho politické image a rozeným předpokladům pro funkcionářské působení, mohl být možná ještě výše, nebýt jeho postoje v roce 1968, kdy jej následný normalizační proces z této vlivné pozice sesadil.
Pan Drahoslav zvolil následnou dráhu na gastronomických pozicích, kdy se vyučil a působil jako řezník, kuchař, cukrář a uzenář, aby si na svých vjemech ověřil, že cukrařina je mu ze všech odzkoušených oborů nejbližší.
Kolo dějin opsalo svůj nekonečný okruh a přichází rok 1989 a u Hvězdů se mohlo začít odznovu. Ze státní cukrárny se sundává vývěsní štít Jednota, pokrytý patinou 41 roků odešlých časů a jméno Hvězda opět ožívá. Průběhem doby ke křižanovické cukrárně přibyde dalších pět a v Brně, Černých Polích se rozbíhá výroba zmrzliny.

Rozvoj firem měl bleskový nástup a s ním se začala vytvářet i potřeba působnosti řemeslných společenstev. A to byla voda na Hvězdův mlýn, který v tomto procesu naplno uplatnil své předpoklady a zkušenosti pro veřejnou činnost, kdy s cukrářskými kolegy zakládá polistopadové Společenstvo cukrářů ČR, v němž se stává vůdčí osobností a je zvolen do jeho čela jako předseda, s pozdější úpravou názvu prezident.
A v této chvíli se odehrává v duši pana Drahoslava nostalgická vzpomínka na svého otce, který mu kdysi prorocky sdělil, že až jednou dojde ke změně režimu, ať založí společenstvo tohoto druhu. (Staro)nově vzniklý cukrářský profesní spolek, vedle již vzniklé Asociace kuchařů a cukrářů, sdružující hotelové cukráře a kuchaře a Svazu pekařů a cukrářů, tedy těch, co měli ve své pekárně i cukrářskou výrobu, měl za úkol zastupovat samostatně působící cukrárny, což mělo svou logiku a reálnou působnost.
Úmrtím pana prezidenta v roce 2010, došlo u Hvězdů ke změně profesního postavení, vedení se ujímá syn Martin a vývoj firmy se odehrává pod jeho taktovkou a chod celého systému mění rytmus.
Mladý šéf je vybaven lingvistickou schopností, vyznačující se mluvou čtyř jazyků a to angličtiny, francouzštiny, němčiny a italštiny. Jezdí po světě, pročítá propagační bulletiny světových firem v oblasti gastronomie s důrazem na cukrářské odvětví. Je mu patrné, že pouhá výroba s následnou distribucí se nevměstnává úplně svým rozměrem do zorného pole jeho podnikatelských představ. S narůstajícím zaujetím vzhlíží ke strojním technologiím, které jsou producentem toho, co se v jeho firmě vyrábí a prodává. A jako pomocná ruka jeho představ začíná působit komponent dění, kterým je zákaznický zájem o použití zmrzlinových vitrín, zpočátku spíše ve formě dotazů ohledně jejich vhodnosti, ale pokud by byly k mání, zákazník by rád i koupil. A Martinovi je zřejmé, že tudy vede cesta přes pole zatím nepříliš orané. V hlavě muže vize se jako o překot hrnou představy, jež bezprostředně střídá jejich realizace a obchod se rozjíždí na zvýšený převodový stupeň. Oborový úsek zabývají se touto problematikou obdrží název EISKON ve volném překladu zmrzlina a cukrárna.
A nastal kvapík. Zprvu se zaplňují stávající prostory a následně dochází k pronájmu sousedovy garáže. Ten zakrátko kulminuje do zvýšeného počtu, který se zastaví na počtu deseti.


U firmy dochází ke vzniku duality prezentované prostřednictvím dvou názvů, kdy se o vzájemnou společnost dělila výroba zmrzliny, pod firemním označením Hvězda, a Eiskonem se nazývala druhá odnož zahrnující prodej zmrzlinových strojů a dalšího gastrozařízení včetně servisu.
Zákaznické požadavky narůstaly, nákup, prodej a servis stačily prozatím tempu odběratelských požadavků. Ale nově se začal hlásit prostorový objem daných možností, přesahující zákaznickou poptávku. Prý kdo hledá, ten i nachází. A nejinak tomu bylo i u Hvězdů, potažmo Eiskonu, kdy další působiště se nacházelo v brněnském Králově Poli a kruh působnosti se začal otáčet jako kolo štěstí na střelnici a bodem dalšího působení Eiskonu se stala čtvrť Lesná v prostorách sodovkárny, kde dochází k pronájmu celé velké budovy. Do této doby bylo vše pod kuratelou nájemní smlouvy.

Ale být ve svém, je prostě být ve svém, a k tomu směřovala snaha páně Hvězdy. A zadařilo se. Dosloužilý stadion hokejové Komety měl zbytkové budovy a jednu z nich Eiskon zakupuje a firma se ocitá ve svém.
Ale pozor! Být ve svém, neznamená - přinejmenším v Brně - si dělat vše po svém. Nadřazené mocenství stavebních úřadů je známé po celé republice a v Brně obzvlášť. Kdepak si zatlouct hřebík do zdi! Co kdyby ta zeď mohla být kupříkladu hypotetickým pilířem vesmírného projektu budoucna?! Kdo může vědět? Takže žádné úpravy a basta! No a ještě navíc jako na potvoru, republiková hokejová legenda také hledá nové působiště a z mnoha variant nové působnosti není vyloučeno ani původní místo, a takže žádné úpravy se realizovat nebudou. Tak zněl oficiální výrok příslušného oddělení brněnského magistrátu. Opakované zákazy ohledně renovace by musely unavit i bájného titána, a tak po sedmnácti letech stereotypně opakovaného né ze strany úřadu, přiměly Martina Hvězdu se vzdát zamýšleného cíle a eiskonová karavana se dává do pohybu. Novým působištěm se stává rozlehlý areál bývalé chemičky Lachema, jež si prožila velké a dlouhodobé peripetie privatizačních vymožeností, až šla do kolen a začalo se prodávat.
Nyní se konečně Eiskon ocitá ve svém jako opravdový majitel a může si své náměty realizovat opravdu po svém.

Eiskon je rovněž regionálním zástupcem zmrzlinářské společnosti MEC3, kdy tato spolupráce měla počátek při návštěvě veletrhu Salima v Brně r. 93. Zde slovo dalo slovo a spolupráce k dnešnímu datu pokračuje již 28 rokem.
Dalším významovým bodem Eikonu je zástupitelský post pro Česko a Slovensko italského výrobce zmrzlinových strojů Carpigiani. Motivací a krédem brněnské firmy byla kvalita a Carpigiani byla jejím vrcholovým představitelem. Ovšem snaha o uplatnění se u takové značky jakou je samotný Olymp zmrzlinových strojů, může být pro neznámého českého uchazeče, navíc s přihlédnutím k tomu, že v Česku již jeden zástupce existuje, ve své podstatě valením Sisyfova kamene do kopce. Ale Martin Hvězda je houževnatý a zároveň i jednací taktiky znalý chlapík. Musel zvolit jinou trasu než nabízela přímá spolupráce Boloňa – Brno. Začalo se tak s nakupováním zboží nejprve v Rakousku, posléze v Itálii, a to přes různé distributory. Koupí výherního losu je možné nazvat kontakt s firmou Fysital, která byla spřízněná s Carpigiani od níž Eiskon nakupoval starší stroje, kdy od této chvíle začal narůstat objem prodeje. Tato skutečnost neušla pozornosti samotné boloňské admiralitě, která se začala zajímat o vzrůstající prodej prostřednictvím značky Eiskon, která svojí prodejní kreativitou předčila už v Česku ustáleného zástupce. Když se utříbily pojmy a došlo se na to, že se jedná o bývalého žadatele o zastupitelskou činnost pro Česko, tak vrcholové velení Carpigiani vydalo souhlasný pokyn ke spolupráci.
Příběh téměř pohádkový, v němž se chuďas stává králem. Tedy abychom si ujasnili pojmy, Eiskon je regionální zástupce značky MEC3 pro moravský region a jeden ze dvou zástupců Carpigiani pro Česko a Slovensko, včetně působnosti firmy Hvězda coby výrobce a distributora zmrzlinové pochutiny.

- pokračování -


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.