�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Eiskon - Martin Hvzda majitel / -1.

Autor: Ji V. ez
Datum vyd�n�: 29.05.2019
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=3506

Ale pozor! Bt ve svm, neznamen - pinejmenm v Brn - si dlat ve po svm. Nadazen mocenstv stavebnch ad je znm po cel republice a v Brn obzvl᚝. Kdepak si zatlouct hebk do zdi!




Jméno Hvzda se vyznauje zánou magnitudou, spoívající jednak v neobvyklosti jména tohoto znní, ale i v tom, e tohle píjmení se pohybuje na gastronomickém nebi ji po tvrtou generaci. Vezmeme-li za jeden konec mítka nejmladší generaci Hvzd, tak budeme hovoit ji o praddovi, který zaloil cukrárnu v Kianov na Vysoin a byl zakládajícím a výborovým lenem prvého Spoleenstva cukrá eskoslovenska. Zemel v roce 1946 a cukrárnu dál vedla jeho ena, avšak pouze po dobu dvou rok, protoe odstedivé síly pováleného období nastolily tzv. Vítzný únor a cukrárna se stává pedmtem znárodnní a název Hvzda se mní na oznaení Jednota. Paní Hvzdová se tak z pozice majitelky ocitá v roli zamstnankyn.
Syn Drahoslav se pozdji stal politickým funkcionáem a zastával post krajského tajemníka v Jihlav. Pi jeho politické image a rozeným pedpokladm pro funkcionáské psobení, mohl být moná ješt výše, nebýt jeho postoje v roce 1968, kdy jej následný normalizaní proces z této vlivné pozice sesadil.
Pan Drahoslav zvolil následnou dráhu na gastronomických pozicích, kdy se vyuil a psobil jako ezník, kucha, cukrá a uzená, aby si na svých vjemech ovil, e cukraina je mu ze všech odzkoušených obor nejbliší.
Kolo djin opsalo svj nekonený okruh a pichází rok 1989 a u Hvzd se mohlo zaít odznovu. Ze státní cukrárny se sundává vývsní štít Jednota, pokrytý patinou 41 rok odešlých as a jméno Hvzda opt oívá. Prbhem doby ke kianovické cukrárn pibyde dalších pt a v Brn, erných Polích se rozbíhá výroba zmrzliny.

Rozvoj firem ml bleskový nástup a s ním se zaala vytváet i poteba psobnosti emeslných spoleenstev. A to byla voda na Hvzdv mlýn, který v tomto procesu naplno uplatnil své pedpoklady a zkušenosti pro veejnou innost, kdy s cukráskými kolegy zakládá polistopadové Spoleenstvo cukrá R, v nm se stává vdí osobností a je zvolen do jeho ela jako pedseda, s pozdjší úpravou názvu prezident.
A v této chvíli se odehrává v duši pana Drahoslava nostalgická vzpomínka na svého otce, který mu kdysi prorocky sdlil, e a jednou dojde ke zmn reimu, a zaloí spoleenstvo tohoto druhu. (Staro)nov vzniklý cukráský profesní spolek, vedle ji vzniklé Asociace kucha a cukrá, sdruující hotelové cukráe a kuchae a Svazu peka a cukrá, tedy tch, co mli ve své pekárn i cukráskou výrobu, ml za úkol zastupovat samostatn psobící cukrárny, co mlo svou logiku a reálnou psobnost.
Úmrtím pana prezidenta v roce 2010, došlo u Hvzd ke zmn profesního postavení, vedení se ujímá syn Martin a vývoj firmy se odehrává pod jeho taktovkou a chod celého systému mní rytmus.
Mladý šéf je vybaven lingvistickou schopností, vyznaující se mluvou ty jazyk a to anglitiny, francouzštiny, nminy a italštiny. Jezdí po svt, proítá propaganí bulletiny svtových firem v oblasti gastronomie s drazem na cukráské odvtví. Je mu patrné, e pouhá výroba s následnou distribucí se nevmstnává úpln svým rozmrem do zorného pole jeho podnikatelských pedstav. S narstajícím zaujetím vzhlíí ke strojním technologiím, které jsou producentem toho, co se v jeho firm vyrábí a prodává. A jako pomocná ruka jeho pedstav zaíná psobit komponent dní, kterým je zákaznický zájem o pouití zmrzlinových vitrín, zpoátku spíše ve form dotaz ohledn jejich vhodnosti, ale pokud by byly k mání, zákazník by rád i koupil. A Martinovi je zejmé, e tudy vede cesta pes pole zatím nepíliš orané. V hlav mue vize se jako o pekot hrnou pedstavy, je bezprostedn stídá jejich realizace a obchod se rozjídí na zvýšený pevodový stupe. Oborový úsek zabývají se touto problematikou obdrí název EISKON ve volném pekladu zmrzlina a cukrárna.
A nastal kvapík. Zprvu se zaplují stávající prostory a následn dochází k pronájmu sousedovy garáe. Ten zakrátko kulminuje do zvýšeného potu, který se zastaví na potu deseti.


U firmy dochází ke vzniku duality prezentované prostednictvím dvou názv, kdy se o vzájemnou spolenost dlila výroba zmrzliny, pod firemním oznaením Hvzda, a Eiskonem se nazývala druhá odno zahrnující prodej zmrzlinových stroj a dalšího gastrozaízení vetn servisu.
Zákaznické poadavky narstaly, nákup, prodej a servis staily prozatím tempu odbratelských poadavk. Ale nov se zaal hlásit prostorový objem daných moností, pesahující zákaznickou poptávku. Prý kdo hledá, ten i nachází. A nejinak tomu bylo i u Hvzd, potamo Eiskonu, kdy další psobišt se nacházelo v brnnském Králov Poli a kruh psobnosti se zaal otáet jako kolo štstí na stelnici a bodem dalšího psobení Eiskonu se stala tvr Lesná v prostorách sodovkárny, kde dochází k pronájmu celé velké budovy. Do této doby bylo vše pod kuratelou nájemní smlouvy.

Ale být ve svém, je prost být ve svém, a k tomu smovala snaha pán Hvzdy. A zadailo se. Doslouilý stadion hokejové Komety ml zbytkové budovy a jednu z nich Eiskon zakupuje a firma se ocitá ve svém.
Ale pozor! Být ve svém, neznamená - pinejmenším v Brn - si dlat vše po svém. Nadazené mocenství stavebních úad je známé po celé republice a v Brn obzvláš. Kdepak si zatlouct hebík do zdi! Co kdyby ta ze mohla být kupíkladu hypotetickým pilíem vesmírného projektu budoucna?! Kdo me vdt? Take ádné úpravy a basta! No a ješt navíc jako na potvoru, republiková hokejová legenda také hledá nové psobišt a z mnoha variant nové psobnosti není vyloueno ani pvodní místo, a take ádné úpravy se realizovat nebudou. Tak znl oficiální výrok píslušného oddlení brnnského magistrátu. Opakované zákazy ohledn renovace by musely unavit i bájného titána, a tak po sedmnácti letech stereotypn opakovaného né ze strany úadu, pimly Martina Hvzdu se vzdát zamýšleného cíle a eiskonová karavana se dává do pohybu. Novým psobištm se stává rozlehlý areál bývalé chemiky Lachema, je si proila velké a dlouhodobé peripetie privatizaních vymoeností, a šla do kolen a zaalo se prodávat.
Nyní se konen Eiskon ocitá ve svém jako opravdový majitel a me si své námty realizovat opravdu po svém.

Eiskon je rovn regionálním zástupcem zmrzlináské spolenosti MEC3, kdy tato spolupráce mla poátek pi návštv veletrhu Salima v Brn r. 93. Zde slovo dalo slovo a spolupráce k dnešnímu datu pokrauje ji 28 rokem.
Dalším významovým bodem Eikonu je zástupitelský post pro esko a Slovensko italského výrobce zmrzlinových stroj Carpigiani. Motivací a krédem brnnské firmy byla kvalita a Carpigiani byla jejím vrcholovým pedstavitelem. Ovšem snaha o uplatnní se u takové znaky jakou je samotný Olymp zmrzlinových stroj, me být pro neznámého eského uchazee, navíc s pihlédnutím k tomu, e v esku ji jeden zástupce existuje, ve své podstat valením Sisyfova kamene do kopce. Ale Martin Hvzda je houevnatý a zárove i jednací taktiky znalý chlapík. Musel zvolit jinou trasu ne nabízela pímá spolupráce Boloa – Brno. Zaalo se tak s nakupováním zboí nejprve v Rakousku, posléze v Itálii, a to pes rzné distributory. Koupí výherního losu je moné nazvat kontakt s firmou Fysital, která byla spíznná s Carpigiani od ní Eiskon nakupoval starší stroje, kdy od této chvíle zaal narstat objem prodeje. Tato skutenost neušla pozornosti samotné boloské admiralit, která se zaala zajímat o vzrstající prodej prostednictvím znaky Eiskon, která svojí prodejní kreativitou pedila u v esku ustáleného zástupce. Kdy se utíbily pojmy a došlo se na to, e se jedná o bývalého adatele o zastupitelskou innost pro esko, tak vrcholové velení Carpigiani vydalo souhlasný pokyn ke spolupráci.
Píbh tém pohádkový, v nm se chuas stává králem. Tedy abychom si ujasnili pojmy, Eiskon je regionální zástupce znaky MEC3 pro moravský region a jeden ze dvou zástupc Carpigiani pro esko a Slovensko, vetn psobnosti firmy Hvzda coby výrobce a distributora zmrzlinové pochutiny.

- pokraování -


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku