Cukrář.cz

Reklama



DRŮBEŽKA

fiogf49gjkf0d

Název jenž jednoznačně nabádá upřít svoji představivost do oblasti drůbežího chovu, popřípadě v návaznosti na příslušném zpracování uvedených opeřenců, které např. ve formě pečínky, pomazánky apod. mohou obohatit náš všední či sváteční stůl, může být ve své skutečnosti dosti zavádějící.
O tom, že souznělost slov mívá mnohdy naprosto odlišný význam nám podal důkaz pan Miroslav Pelikán, který s hmotou zvanou drůbežka pracuje a podal nám velmi zevrubné vysvětlení, cože vlastně se pod tímto označením skrývá, a jak je možné s drůbežkou pracovat.
Protože pan Pelikán podal popis v originálním jazyce své doby, kdy pravděpodobně drůbežka vznikala, zvolili jsme pro vás jednodušší formu návodu a navíc v jazyce současném. Tam kde se naše poznatky rozcházejí se znalostí jazyka tehdejší doby, ponecháváme originální výrazy.

Předně odpovíme na otázku, která byla též i naším anketním námětem, cože to vlastně drůbežka je. Vězte, že se značně odlišuje od názvu, jenž by nás směroval do zmíněné oblasti drůbežího chovu. Jedná se totiž o chlebové těsto.

Těsto - na drůbežku se připravuje ze žitné vejražky, která se vaří ve vodě.
Formy - se nazývají podle tvarů mající modelovanému námětu předat svoji podobu, např. krejcarový kočárek, grešlová panenka, troníkový košík.
Barvení - barví se podle vlastní představivosti a fantazie. Používala se cibule, červená prizule či orlion, který dával drůbežce žlutavý nádech. černému vzhledu se používalo sazí rozmíchaných ve lněném oleji. - V dnešní době používáme samozřejmě současná barviva -.
Spojování - všechny kusy bývají s klejstrum spojené, které bude samé jako těsto k drůbežce používané. - Neznáme přesný význam slova klejstrum, ale domníváme se, že se jedná o moučný roztok -.

Drůbežka se ukládá po vytvarování do pece za účelem prohřátí a poté barví . Následně se opět vkládá do pece až do doby oschnutí a opět se z pece vyndá a znovu nabarví. Tímto opakovaným procesem se má docílit vyššího lesku.

Pan Pelikán dodává, že on sám měl trochu problémy s lepením a sušením figur, kdy tvorba vyžadovala vysokou koncentraci a citu, protože problémem bylo docílení udržení tvaru a roviny výrobků. Nejhorší bylo pečení, kdy při vyšší teplotě nebo silném roztoku louhu nastává intenzivní zabarvení a postavičky se naklání nebo dokonce spadnou.

Na závěr historické modelovací exkurze předkládáme tvorbu z chlebového těsta - drůbežku v podání pana Miroslava Pelikána



Příbuzné články...
29.3.2016 Potahová hmota K2
23.2.2014 Cukrařina a ovoce
11.2.2014 Co všechno obsahuje vejce?
22.1.2014 Vanilka
28.11.2013 Fruktóza a pečení

[další příbuzné články]
Dnes je čtvrtek 21. listopadu 2019
svátek slaví Albert, zítra Cecílie

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.