Cukrář.cz

Reklama



Kateřina Walterová a její kouzlo zátiší

fiogf49gjkf0d

Katčin základoškolský prospěch jí skýtal možnost jít na nějaký střední "biflovací" stupeň. Ale to se neztotožňovalo s její životní filosofií, neboť je žínkou dělnou, jež ráda něco žmoulá v ruce. A protože takovouto činností se vyznačují i cukrářky, tak se jednoduše i na tento obor přihlásila.

Elévská cukrářská léta si odbyla na učňáku v Libušíně. Po obdržení výučního listu pak hlásí přestup do závodní jídelny v Kralupech nad Vltavou jako cukrářka. Skryté šídlo v pytli neutajíš, praví moudrosloví. A ono sladké šidélko výtvarného nadání počalo v Kateřině nitru dosti silně píchat. Závodní kuchyně pro cukrářku, mající v nedaleké budoucnosti stanout až na samém vrcholu okvětí Zlaté slunečnice, bylo totéž, jako tma pro malíře, ve které má vyjádřit krásu krajiny.

Zřejmě samotný bůh sladkostí navedl její ruku na telefonní číslo hotelu Hilton v Praze s dotazem na volné místo. V pátek Katka volala a v pondělí už "zařezávala" v rondonu s emblémem Hiltonu, hotelu, který je určen pro pobyt předních světových celebrit. Jako ilustrativní ukázku za všechny jmenujme bývalého amerického prezidenta Clintona.

Vstup do exluzivního hotelu prvotřídního významu pozvedne obočí u mnohého světoběžníka, natož rodačky z Otvovic v blízkosti Kladna. Navíc přechod ze závodní kuchyně do moderních prostor a vybavení špičkové cukrářské hotelové výroby znamená začít v podstatě od samého začátku. Dva roky pracovala hotelová cukrářská novicka jako řadová cukrářka. V počátku nasávala aróma světové techniky, nové technologie, nový systém.

S hotelem Hilton se na významných cukrářských soutěžích počítá. Nejinak tomu bylo na Heře. Proč to nezkusit? To byla lapidární reakce u Katky na osudem hozenou rukavici. A prásk! První střela v podobě první soutěže a rovnou na komoru, symbolizující vítězství ve třídě Dekorativní dort.

A že se Kateřin cukrářský soutěžní prvorozenec líbil, svědčí i navíc obdržení nejvyššího počtu hlasů v novinářském hlasování.

Toto vítězství bylo onou příslovečnou špetkou do mlýna v součinnosti s Katčiným přístupem k práci, jejímu provádění a svědomitosti, mající dopad v jejím zavolání do ředitelské kanceláře a předání povýšení na zástupkyni šéfcukráře.

Významný přelom v životě tehdy 23 leté cukrářky!

A tady vznikl mezník, ve kterém se počal lámat chleba. Obě poloviny chlebové kůrky měly možnost padnout na stranu prvního vyhrání, které z kapsy vyhání nebo ukázat, že se na cukrářském nebi zrodila nová hvězda.

Následný ročník soutěže Zlatá slunečnice Hera 2000 nakonec natočil směrovku pravdy do kosmického směru.

Kateřina Walterová se totiž na zmíněné soutěži stává absolutní vítězkou, kdy se představuje ve třídě Umělecké cukrářství s námětem Zámecká knihovna (viz. foto), a navíc si opětovně odnáší cenu novinářů.

Na dotaz, v čem spočívá Kateřin cukrářský raketový start, vítězka "Slunečnice" odpovídá, že ve vůli něco dokázat. Na to lze namítnout, že to chtějí všichni cukrářští gladiátoři. Vůle je nezbytným prvkem v komplexu vlastností rozhodujících o vítězství. Je to ale pouze díl celku. Tím rozhodujícím prvkem, v návaznosti na ty ostatní, je výtvarný talent. Co shůry není dáno, v apatyce nekoupíš, když mám opět vzít ku pomoci známé přísloví.

A z oné hůry dostala Katka dárek veliký jako žok. Když k tomu připočteme onu vůli něco dokázat, tak se zákonitě dostaví takový výsledek, který je zapsán ve výsledkové listině na Heře 1999 a 2000.

Kateřinu Walterovou lákají procházky v parcích, nejraději zámeckých. Ten nejoblíbenější je veltruský, coby park i zámek. Ostatně právě v tomto romantickém skvostu Podřipska vstupovala i do stavu manželského.

Když se prochází po cestičkách lemovaných zeleným porostem v přítomnosti stromořadí, tak jí samovolně vplouvá do mysli rozmanitost námětů zahalených do románové tvorby klasických útvarů jímž autorsky vévodí samotný William Shakespeare, literární klasik Kátinu srdci nejbližší.

Zahledíme-li se na soutěžní exponát Kateřiny Walterové, hovoří z něj láska a úcta k historii. Katčina práce je i přes její nízký věk vzácný archív jemné filigránské dovednosti, kdy ztvárnění námětu vystihuje reálno mající v sobě příchuť umělecké inkredience vytahující tvorbu z polohy pouhého reálného zobrazení. Fluidum, řekl bych, podzimní nostalgie čišící z Kateřiny povahy, je přes její prsty věrohodně přenesen do jejího díla.

V tvorbě je taková tvorba nazvývána zátiším. A ona tento druh výtvarného vyjádření v absolutní dokonalosti dokázala uplatnit v cukrářském projevu.



Zámecká knihovna

I když to na první pohled vůbec nevypadá, byla v této tvorbě z libovolných jedlých surovin použita pouze modelovací čokoláda. Romantický námět byl více jak prozaický. Rozhodl o něm náhodný Katčin pohled do trafiky, kde se ve výkladě pěkně vyjímala krabička s doutníky. V doutníku bývá kus exotiky i filosofie. A to je kombinace se kterou dokáže Kateřina dobře komunikovat. Věrohodně ztvárněné zátiší, aranžmá pamatující na plastičnost pohledu, z díla mluvící atmosféra námětu, to vše v konečném součtu znamenalo trojité vítězství. Absolutní prvenství, 1. místo ve třídě a cena novinářů.



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.