Cukrář.cz

Reklama



GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 / - 4.

23.03.2016 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 
                          
1. místo cukrář senior - TŮNOVÁ Markéta, SŠGHL Bzenec

Cukrářské soutěže mívají většinově své provedení v mládežnické a dospělé věkové kategorii. Nejinak tomu bylo i na pátém ročníku GASTRO KROMĚŘÍŽ, kde se u juniorských reprezentantek projevila určitá uniformovanost, která vyplývá ze způsobu školského vedení mládeže, jenž vedla, a to v pozitivním slova smyslu k vyrovnanosti mnohých cukrářek na předních místech, kdy sedm prvních účastnic se nalézalo ve zlatém pásmu a jejich rozestupy mezi sebou byly rozdílem malých bodových nuancí. Seniorská kategorie bývá, a v Kroměříži rovněž i byla, ve znamení výkonnostní vyzrálosti jednotlivých individualit, tak jak si každá z nich dokázala během své praktické působnosti vytvořit vlastní způsob provedení a vstřebání soutěžního projevu, který poskytuje široký prostor individuálního vyjádření.
V kategorii starších cukrářů získala zlaté pásmo pouze jedna účastnice z deseti, kdy její odstup od druhé v pořadí, ale již v pásmu stříbrném, byl počet rovných osm bodů.
Odstup  v hranici střbrného a bronzového pásma se ale rovnal rozdílu 21 bodu, kdy se tak profilovala zřejmě větší soutěžní zkušenost jednotlivých účastníků.
Z pohledu na výsledkovou listinu, respektive 1. pořadí  v mládežnické a dospělé kategorii se ukazuje, že v soutěžních cukrářských disciplínách patří k té nejužší špičce cukrářská škola ve Bzenci, která tuto skutečnost deklaruje i na soutěžích vyššího významu, než tomu bývá u cukrářských měření v rámci moravské působnosti.


2. místo cukrář senior - HANÁKOVÁ Gabriela, SŠHS Kroměříž

„Seniorská soutěž měla z pohledu komisařů, snad možno říci, určitou jednoduchost v rozhodování, a to v tom smyslu, že juniorská nejlepší trojice byla vzácně vyrovnaná, ale rovněž tak i další umístění, o čemž svědčí počet obdržených zlatých medailí, kdy o každém bodíku rozhodovala především chuť. Kdežto tvorba starších cukrářů v sobě nesla stopu rukopisu vyzrálosti, nápaditosti a rukodělného provedení každého z nich.“
Tak zněla slova předsedkyně hodnotící poroty Pavlíny Berzsiové při pátém ročníku Gastro Kroměříž. Projevila se, a zároveň zabodovala již dávno známá skutečnost, že kdo zvolí karamel, a samozřejmě jej i umí, má výhodu jako tenista při svém podání nebo šachista hrající bílými figurami. Karamel je král cukrařiny, je nejpůsobivější, nejpracnější a při jeho dobrém zpracování zajišťuje  pokaždé body navíc. Na dotaz, kde sáhly cukrářské tvůrkyně vedle, odpovídá Pavlína následovně:

Soutěžní snaha vedla některé z účastnic k sáhnutí do širší palety  nadbytečné pestrosti. Vycházím z toho, že barvy obsahují chemické sloučeniny, jsou nejedlé a tím pádem nezdravé, a v případě soutěžních výrobků někdy zbytečně přehrávaly vizualitu samotného dortu. Co se týče povinného degustačního vzorku, tak byl v podobném složení jako vlastní dortový výrobek, což nebylo nutné. Je pochopitelné, že v zájmu pevnější konstrukce dortu, jdou cukráři na jistotu v preferenci  jeho soudržnosti, kdy si mohou krém natužit, bez obavy aby splňoval degustační pravidla.  Avšak u degustačního vzorku jsou hodnotící parametry odlišnější, neboť vzorek  určený k senzorice, nemusí být tak striktně podřízen parametrům výstavního exponátu, který se nechutná. A ochutnávací vzorek není zase hodnocen podle vizážových pravidel.“


                     3. místo cukrář senior - MINAŘÍKOVÁ Lea, SŠHS Brno

Takto přibližuje paní Berzsiová praktické zákulisí komisařského náhledu, kdy jedna varianta nevylučuje druhou a může soutěžícímu být nápomocná v jeho práci. No a ruku na srdce, pokud se použije jiná krémová směs v prezentačním zhotovení oproti jinému způsobu tvorby v degustačním vzorku, tak porota to nemá šanci poznat a ona o to ani neusiluje. Je to prostě soutěžní strategie, jako v každé hře, a kdo ji ovládá, má mnohem blížeji k dobrému výsledku.
V tomto velice fundovaném rozhovoru se řeč přenáší na potahovací hmoty, kdy komisařka přibližuje tohle též důležité téma (viz. další díl reportáže).

                                                  - pokračování -


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.