Cukrář.cz

Reklama



Robert KOLEŇÁK

fiogf49gjkf0d

Pro malého Roberta obsah četby a představa místa událostí mohly být zasazovány do zcela autentického prostředí.
Koleňákovi mají chalupu v místě, kde lze z okna spatřit dominantu hradu Bouzov. Nesčetněkrát prošel "kralevic Robert" královským obydlím a zrakem i dlaní osahával vnitřní prostory komnat, jízdáren, dílen, dvorů a zahrad. Každá návštěva minulosti mu v dětské mysli zanechala natrvalo vzpomínku na architektonické útvary, upoutávalo ho uspořádání sloupoví, klenby stropů, nádvoří, zbraně bodné a sečné. Historie hovořila prostřednictvím postav zachycovaných v malbách umělcovou rukou a členitost řezbářských zásahů zdobila nábytek, stěny i stropy.
Zřejmě právě zde se prořezával závit v Robertově uměleckém pohledu a vrut poznatků se zarýval až do centra určující budoucí vizi umělcova vnímání.
Robertovy praktické cukrářské kroky mířily ve směru učiliště na Charbulově ulici v Brně, kde se učil pro Prostějovskou pekárnu a cukrárnu.
Hochova fyziognomie napovídá, že Robert Koleňák patří k charakterovým typům nazývaným samorosty. Tito lidé to nemají někdy se svým okolím lehké, - a ani ono s nimi -. V návaznosti na uvedené se nabízí otázka, jak dalece umělec může splývat s davem aniž by nepřestával být tvořivou osobností, a jak právě odlišnost je podmínkou v originalitě tvorby.
Robertovou specialitou jsou kresby kakaem. Na jeho výtvor tohoto stylu hleděla i metropole nad Sénou, Paříž.
Robert Koleňák měl oproti svým svým soupeřům v Letňanech jednu výhodu. Několikrát se zúčastnil soutěže jako porotce. A znát cukrářské zápolení z tohoto pohledu není nikdy k zahození, protože každý porotce je odlišnou individualitou mající na věc svůj pohled. A ten, kdo zná co který sudí ctí, nebývá na tomto poznatku tratný.
Prostějovský cukrář má v soutěži Český cukrář 99 další prioritu. Byl jediným z přítomných, kdo se zúčastnil další, termínově kolidující soutěže Gastrohradec, která měla výstavní charakter, a výrobek bylo možné do Hradce Králové poslat. Robert prostřednictvím svého vedoucího pana Winklera takto učinil a výsledkem bylo druhé místo.
Hanácký cukrář se kakaokresbě nevěnuje dlouho. Prvý výtvor tohoto typu vytvořil loňského roku v lednu. Podkladem byl perník a modelovací hmota. Na posledně jmenovaný materiál namaloval i soutěžní námět pro mistrovství republiky seniorů. Malířské nářadí Robertovi dopomohlo k největšímu zisku bodů. Právě tento druh tvorby byl jeho parketou. - Ostatně jen tak pro zajímavost, jeho otec je parketář -. A modelované figurky tvořené odlišnou technikou, naopak nějaký bod zase ubraly, a v celkovém součtu z toho vyšlo druhé místo.

Robert Koleňák má cukrařinu jako svého koníčka. Vedle jeho cukrářských pomůcek můžeme spatřit i řezbářskou pilku. Řezbářství je u něho velké hoby, ale též i zdrojem vedlejších příjmů, protože nejen z cukrařiny živ je Robert.
Ke zvýšení životní úrovně napomáhá též i spolupráce s bratrem, kdy se oba dva podílejí na výrobě nábytku. Že je toho všeho více než dost, je nasnadě. Kompenzací práce tohoto vícerodruhu je u Roberta rybolov. Svistot vlasce, vrčení navijáku a plovoucí splávek na lesknoucí se hladině smaže všechnu únavu a dodává inspiraci.
Se stříbrným cukrářem se v prostějovské cukrárně počítá do budoucna jako s vedoucím provozu. Vést lidi v dílenském provozu, neznamená jenom být odborníkem ve svém oboru, k tomu je zapotřebí ještě něco navíc. A Robert i ve svém mladém věku dobře ví, kde je u něho nutno ještě co napravovat.

V počátku byla napsána věta v souvislosti s Robertovou představou pohádkových dějů s použitím termínu "kralevic Robert". Nebylo to náhodné označení, protože umístění jediného mužského účastníka na stupních vítězů při cukrářském mistrovství republiky seniorů, bylo v jeho dosavadní kariéře následující:

GASTROHRADEC 98 - 2. místo

GASTROHRADEC 99 - 2. místo

Český cukrář 99 - 2. místo

Z toho vyplývá, že máme koruního prince vskutku jako z pohádky. Robertovo životní krédo je skryto do rčení: " Kdo je připraven, není překvapen". V jeho věku 23 roků můžeme se zájmem sledovat, jak se mu bude na příštích cukrářských bojištích dařit boj o královskou korunu.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.