Cukrář.cz

Reklama



10 otázek pro manažera Národního týmu AKC ČR

02.01.2012 | Autor: Tomáš Konopka + J.Ř. z V. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

1 – Jdete do posledního roku reprezentačního působení v roli manažera pro tohle olympijské období. V čem je tato pozice odlišná nyní, třeba v porovnání  s působením v prvním roce?
První rok jsem dával dohromady co vlastně dělat, čím se zabývat a snažit se zcelit celý tým. Velmi rychle jsem pochopil, jak je to jiné oproti vedení individuálního týmu. Tedy můj první rok spočíval v pochopení možností a potřeby týmu i samozřejmě AKC ČR, jako domovské organizace. Další rok byl o tom, jak zužitkovat všechny nabyté vědomosti a společně s týmovým kapitánem Honzou Horkým připravit pro tým nejlepší možné prostředí. 

2 - Národní tým je soubor kuchařských individualit z restaurací vysoké třídy. Každý z kuchařů má svůj způsob vidění, práce i tvorby. Jak dalece je možné, či jak se daří je stmelit ve směru jednotného tahu?
Ano, každý tým je silný jenom když táhne za jeden provaz. Každý v něm chápe svoji úlohu, je to i proto, že jak sám říkáte, všichni jsou velmi silné individuality a zodpovídají za provoz u svého zaměstnavatele. Žádný z nich bych nestrpěl nějakou anarchii, která by vedla pouze k zhoršení práce, kdy si všichni jsou velmi dobře vědomi, že se podle toho musí chovat. Navíc je Honza Horký dostatečně silná osobnost aby dokázal v pravou chvíli zasáhnout.

3 – Hodnotící komisaři se mění, ale někteří zůstanou i pro letošní olympiádu. Byť jsou pravidla jednotná, způsob hodnocení bývá u každého z nich odlišný. Nakolik lze za tu dobu rozhodčího načíst a do jaké míry touto znalostí trochu pohnout s výsledkem?Tahle otázka napadne každého, kdo začne víc vidět do kulinářského soutěžení. Nemyslím si, že by bylo vhodné nějak se snažit načítat rozhodčí, nebo je dokonce ovlivňovat. Víme ale, že se to děje, však také většinou komisaři jsou ze zemí, ve kterých jsou nejlepší týmy.
Nebo obráceně – jak chcete. Musíme pochválit AKC, dělá skvělou práci - dnes máme už 4 certifikované komisaře WACSem. Budování dobré pozice a jména není ze dne na den, trvá to dlouho, ale pomalu si jak naši soutěžící, tak komisaři upevňují pozici i respekt. Tudíž i my členové reprezentace budeme velmi poctivě a tvrdě pracovat pro co nejlepší výsledek.

4 - Divize mateřského podniku NESTLÉ PROFESSIONAL je v razantní ofenzívě ve výrobě či inovaci svých produktů. Vy jste vývojový šéfkuchař této sekce. Jakou podobu má váš rukopis této činnosti.
Moje práce je především v aplikování našich výrobků. Pomáhám našim zákazníkům pochopit, jaké výhody používáním našich výrobků získají. Většinou jde víc o trenink než o klasickou podobu prezentace.
Se zákazníkem společně vaříme a snažíme se najít ideální podobu receptů do jeho kuchyně.

5. – Již na posledním světovém poháru v Luxemburgu došlo k realizaci změny pravidel teplé kuchyně. Jak se týmu podařilo se této nové skutečnosti přizpůsobit?
Ano pár změn bylo, ale pro nás to rozhodně nebyly změny omezující.
To, že každé družstvo musí na místě připravit 100% je pro nás normální věc. V minulosti byly věčné dohady, kolik je 80% opracovanosti – korunu tomu nasadili Norové, když si přivezli 8 rolád hotových a jednu dodělávali na místě. Protože zrovna tohle viděli všichni, tak to byla ona pověstná poslední kapka. Další významná změna se týká časového harmonogramu – místo oběda se vaří večeře – i to je pro většinu soutěžících a nakonec i hostů příjemná změna.

6. Další změnou, a to výraznou, je odlišnost v kuchyni studené, kdy by měly být odbourány dekorační předměty na soutěžním stole. To už je velký zásah do vizáže výstavních exponátů. Jak, a rovněž v jaké podobě, jste na tuto změnu připraveni a jakou bude mít u českého týmu podobu?
Velmi vítáme tento krok, je škoda, že zatím není ještě úplně jasné, jak to bude s podstavci pod talíře, na posledním mítingu nám řekli, že zatím platí to, že si týmy zajištují podstavce sami. Zároveň řekli, že se může stát, že podstavce zajistí pro všechny týmy organizátor soutěže. Žádné dekorační předměty na stole nebudou, jsme na to připravení a vítáme to.

7 - Vidíme jak náš stát, ale potažmo i celá Evropa se potýká s ekonomickým vývojem. Jak tato realita ovlivňuje přípravu české reprezentace?
Ano, myslím, že příští rok bude velmi složitý z hlediska ufinancování všech plánovaných aktivit. Pokud se ale nestane něco neočekávaného, měli bychom to zvládnout.

8 – Vysíláme na olympijský vrchol pod národní vlajkou dva týmy. Juniory a seniory. Existuje mezi těmito generačně odlišnými národními družstvy nějaký druh kooperace v přípravě na olympiádu či jiné soutěžní podniky?
Na olympiádu se z českých zemí připravuje tuším celkem 5 týmů. Velká účast českých kuchařů na takovéto soutěži je skvělá zpráva pro zotavující se českou gastronomii. Jistě máte pravdu, že seniorský a juniorský  Národní tým kuchařů a cukrářů AKC  ČR jsou v popředí a jsou to oficiální zástupci naší asociace, ale ti ostatní také reprezentují naši gastronomii. Víme o sobě, při setkáních mluvíme o přípravách, ale fakticky se cíleně nesetkáváme. Jsem si vědom, že v tomto máme mezery, určitě bychom měli v celém čtyřletém cyklu spolupracovat.

9 – Co, kromě financí, by z pohledu manažera, národní tým ve své přípravě nebo realizaci soutěže nejvíce potřeboval?
To je jednoduchá otázka – čas! Samozřejmě, že s časem soupeří všechny týmy, ale některé díky obecné podpoře gastronomie mají od svých zaměstnavatelů větší podporu, než je tomu u nás. Ale zároveň musím také dodat, že u nás to zdaleka není špatné. Samozřejmě cítíme podporu od našich zaměstnavatelů, rozhodně nikomu z nich nevadí jeden či dva dny, které darují nároďáku. Příští rok bude opravdová zkouška našich zaměstnavatelů, jak vážně to myslí se svojí podporou, protože treninkových akcí máme naplánováno víc než dost.  Budeme si držet palce, ať to všichni vydrží až do listopadu příštího roku.

10 – Vezměte v potaz současné zkušenosti s prací manažera národního týmu k dnešnímu dni a přenesme se s touto znalostí virtuálně do doby,  kdy jste obdržel tuto nabídku se jím stát. Byl by stisk vaší ruky na spolupráci stejně tak pevný jako tenkrát, či byl by vůbec jaký?

Ano byl. Avšak určitě bych byl mnohem efektivnější, kdy některé akce bych nedělal, jiné bych naopak protlačil. Nechci tím teď ale hodnotit celé předcházející období, to je moc brzy. Tu samou otázku mi můžete položit příští rok, to budeme mít o rok víc zkušeností a hlavně budeme za sebou mít olympiádu.


Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.