Cukrář.cz

Reklama



Řecký velikonoční chléb

19.4.2011 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Suroviny   

1 kg mouky
60 g droždí
5 vajec vařených na tvrdo (obarvených a ponechaných ve skořápce)
1/8 l mléka (vlažného)
1/4 l vody (vlažné)
50 g cukru
kůra z 1 pomeranče
sůl
1 žloutek
olej na pečení
200 g sezamových zrníček
sezam ( na posyp)

Příprava

Droždí, mléko a cukr rozmícháme a necháme asi 10 minut odležet.
Prosijime 125 g mouky a tento kvásek necháme uložený v teplém prostředí přes noc.
Pomažeme plech olejem na pečení a posype v hojné dávce sezamem.
Zbylou mouku  prosijeme do mísy.
Kvásek, sůl, pomerančovou kůru pozvolna přidáváme do vody.
Těsto hněteme po dobu 10 minut.
2/3 těsta vložíme do 5 cm vysoké kruhové formy a vložíme na plech.
Ze zbytku těsta vytvoříme 2 tenké roličky v délce obvodu formy, vyválíme v sezamu a položíme na těstovou hmotu ve formě. Pevně přitlačíme.
Vejce vtlačíme na výšku do těsta. Hmotu potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Zakryjeme textilií a necháme 3 hodiny kynout.
V předehřáté troubě při 200 °C na spodní etáži pečeme asi 50 minut.

Doplněk

Způsobu vložení vajec je celá varianta. Můžeme ukrojit špici chleba a vložit oloupaná rozpůlená vejce. Či si zvolíme sami jejich počet a pohu uložení atd.


Dnes je pondělí 16. září 2019
svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.