�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Øecký velikonoèní chléb

Autor: red.
Datum vyd�n�: 19.04.2011
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1552

Na troše másla zpìníme jarní cibulku a zalijeme ji kuøecím vývarem. Uvedeme do varu a pøidáme 2/3 hrášku, máslo, Martini, sùl a pepø. Krátce povaøíme a pak základ polévky rozmixujeme.

fiogf49gjkf0d

Suroviny   

1 kg mouky
60 g droždí
5 vajec vaøených na tvrdo (obarvených a ponechaných ve skoøápce)
1/8 l mléka (vlažného)
1/4 l vody (vlažné)
50 g cukru
kùra z 1 pomeranèe
sùl
1 žloutek
olej na peèení
200 g sezamových zrníèek
sezam ( na posyp)

Pøíprava

Droždí, mléko a cukr rozmícháme a necháme asi 10 minut odležet.
Prosijime 125 g mouky a tento kvásek necháme uložený v teplém prostøedí pøes noc.
Pomažeme plech olejem na peèení a posype v hojné dávce sezamem.
Zbylou mouku  prosijeme do mísy.
Kvásek, sùl, pomeranèovou kùru pozvolna pøidáváme do vody.
Tìsto hnìteme po dobu 10 minut.
2/3 tìsta vložíme do 5 cm vysoké kruhové formy a vložíme na plech.
Ze zbytku tìsta vytvoøíme 2 tenké rolièky v délce obvodu formy, vyválíme v sezamu a položíme na tìstovou hmotu ve formì. Pevnì pøitlaèíme.
Vejce vtlaèíme na výšku do tìsta. Hmotu potøeme žloutkem a posypeme sezamem. Zakryjeme textilií a necháme 3 hodiny kynout.
V pøedehøáté troubì pøi 200 °C na spodní etáži peèeme asi 50 minut.

Doplnìk

Zpùsobu vložení vajec je celá varianta. Mùžeme ukrojit špici chleba a vložit oloupaná rozpùlená vejce. Èi si zvolíme sami jejich poèet a pohu uložení atd.


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku