Cukrář.cz

Reklama



VÁNOČNÍ STŮL bez mouky, másla - s vůní Orientu

23.11.2009 | Autor: Karolina Kamberská | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Méně obvyklé sladkosti nabízejí nečekané chuťové zážitky

Vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, medvědí tlapky, išelské dortíčky - je jen málo stolů, které o vánočních svátcích nezdobí tyto malé poklady z kuchařských knih našich praprababiček. Ať už si je o adventních večerech vyrábíme sami nebo to piplavé potěšení přenecháme někomu jinému, scénář je pokaždé stejný. Po pár hodinách nekontrolovatelného uzobávání je nám těžko, talíř umísťujeme na nejvyšší polici v knihovně a slibujeme si, že příští rok si ty hromady cukroví vážně odpustíme.
Kouzlo těchto tradičních lahůdek totiž spočívá v tom, co je na nich zároveň nejhorší: kombinace bílá mouka - máslo - cukr po nutném rozležení vytváří ta hebká vláčná sousta, která se jen rozplývají na jazyku.
Možná ale stačí jen trochu změnit přístup a repertoár. Cukru se už z podstaty slova "cukroví" těžko zbavíme, ale bez mouky a másla se klidně obejít můžeme. A nemusíme přitom používat žádné náhražky, které dokážou spolehlivě zničit každý ubohý vanilkový rohlíček.
Zůstaneme u poctivých surovin, oříšků, mandlí, čokolády, koření a sušeného ovoce. Naše cukroví tak ztratí vláčnost, ale my ji klidně nahradíme křupavostí a nečekanou chutí.

Orient po staročesku

Vánoční příběh se odehrává ve starověké Palestině, voní kadidlem a myrhou, kterou přinesli mudrcové při svém putování za hvězdou betlémskou. A nenápadně nám do sychravé české zimy přináší kouzelnou atmosféru Orientu.
Proto k Vánocům ladí všechny ty kořeněné vůně, které si sypeme na plotny a nahříváme v aromalampách. A proto máme kuchyň provoněnou skořicí, hřebíčkem a vanilkou celoživotně spojenou s Vánoci. Přidejme k těmto tradičním vůním i několik dalších, třeba kardamom a zázvor, a pak sledujme, jestli se opravdu nezačnou dít zázraky.
Při pátrání ve starých českých kuchařských knihách narazíme na řadu pozapomenutého cukroví, které všechny tyto vůně přináší a rozvíjí - naše prabáby o duchu Vánoc asi věděly více než my. Některé z těchto receptur a variace na ně přinášíme v našich tipech na cukroví.
Malé varování pro rodiče: toto cukroví má výraznou a často pikantní chuť, takže nebude tím pravým pro konzervativní malé strávníky. Dvě kila rohlíčků od tety Růženky se tedy rozhodně budou hodit.


Oříškový boom

Skvělým zdrojem vánočních cukrovinek mohou být obchody s oříšky všeho druhu, které se v posledních letech vyrojily ve všech větších městech Česka - pokud je zatím obcházíte s nezájmem, tak zbystřete. Najdete v nich nečekaný výběr sušeného a proslazeného ovoce a oříšků, a to jak v přírodní formě, tak s nejrůznější polevami všeho druhu.
Pro sestavu či doplnění vánočního sladkého repertoáru jsou velmi užitečné. Samozřejmě není radno věřit jejich nevinné image zdravých a nekalorických potravin.
Nakonec je ale možná nejrozumnější na ten kouzelný týden raději schovat váhu na dno skříně. Čas na záchranné práce přijde s Novým rokem.

 


Vánoční stůl bez mouky, másla, ale zato s vůní orientu

Marcipánová kávová zrna s kardamomem
Suroviny:
Balíček marcipánové hmoty, 2 lžíce drobnozrnné instantní kávy, 1 lžíce hořkého kakaa holandského typu, 1 kávová lžička kvalitní mleté kávy, 1/2 kávové lžičky kardamomu
Výroba: Marcipánovou hmotu prohněteme se všemi přísadami, aby vznikla hladká hmota jednolité barvy. Z ní vytváříme šištičky, na podložce je lehce zploštíme a nožem vyznačíme uprostřed rýhu jako u kávového zrna.

Sladké citronové plátky se zázvorem
Suroviny:
5 citronů, nejlépe bez chemického ošetření, 2 šálky cukru, 2 lžičky mletého zázvoru
Výroba: Dobře omyté citrony nakrájíme na cca půlcentimetrové plátky, tyto plátky ještě na polovinu, cukr a zázvor svaříme s 1/2 litru vody a citrony vaříme v tomto sirupu dvacet minut. Necháme okapat v cedníku, přes noc oschnout na prkénku či ještě lépe mřížce, druhý den obalujeme v krystalovém cukru. Ideální je uložení do papírových košíčků.

Zázvorová čokoláda
Suroviny:
2 tabulky hořké čokolády, kandovaný zázvor - cca 50 g
Výroba: Zázvor pokrájíme na kousky a zamícháme do čokolády rozpuštěné v míse ponořené ve vodní lázni. Lžičkou klademe hromádky na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ztuhnout na chladném místě.

Kokosky s vanilkovou vůní
Suroviny: 4 bílky, špetka soli, 4 sáčky vanilkového cukru, 100 g cukru, 150 g strouhaného kokosu
Výroba: Z bílků a soli ušleháme sníh, do kterého opatrně zapracujeme oba druhy cukru a strouhaný kokos. Můžeme také použít obyčejný cukr, který necháme důkladně provonět vanilkovým luskem (počítejme ale spíše s týdny než dny). Lžičkou vytváříme hromádky na plechu vyloženém pečicím papírem, pečeme při teplotě cca 120 °C, po deseti minutách zvedneme na 150 °C, do mírného zrůžovění.

Višně (brusinky) v čokoládě
Suroviny:
2 tabulky hořké čokolády, 100 g sušených višní (brusinek), 3 rozdrcené hřebíčky, 1 lžíce rumu
Výroba: Všechny přísady smícháme s čokoládou rozpuštěnou v misce ve vodní lázni, klademe hromádky na plech vyložený pečicím papírem a necháme ztuhnout.

Pomerančová kůra v čokoládě
Suroviny:
Kůra ze dvou nejlépe chemicky neošetřených pomerančů, šálek cukru, tabulka hořké čokolády
Výroba: Pomeranče před oloupáním důkladně omyjeme, zvlášť pokud jsme se rozhodli, že jednou za rok můžeme požít i chemicky ošetřenou kůru. Můžeme ji i přes noc nechat odmáčet ve studené vodě, jak to dělaly naše babičky. Z kůry nakrájíme proužky a z nich odkrojíme měkkou bílou část. Cukr svaříme s 1/2 litru vody a v tomto sirupu za občasného promíchání čtvrt hodiny vaříme kůru. Poté necháme v cedníku okapat a rozložené na prkénku do druhého dne oschnout. Druhý den rozpustíme čokoládu v misce umístěné do vodní lázně a kandovanou kůru namočenou v čokoládě necháme ztuhnout na pečicím papíru, snadno ji pak odloupneme.

zdroj: iHned.cz


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.