�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


VNON STL bez mouky, msla - s vn Orientu

Autor: Karolina Kambersk
Datum vyd�n�: 23.11.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1314

Pi ptrn ve starch eskch kuchaskch knihch nalezneme pozapomenut cukrov, kter vechny tyto vn pin a rozvj - nae prabby o duchu Vnoc asi vdly vce ne my. Nkter z tchto receptur a variace na n pinme v naich nvodech.

fiogf49gjkf0d

Mn obvykl sladkosti nabzej neekan chuov zitky

Vanilkov rohlky, lineck koleka, medvd tlapky, ielsk dortky - je jen mlo stol, kter o vnonch svtcch nezdob tyto mal poklady z kuchaskch knih naich praprababiek. A u si je o adventnch veerech vyrbme sami nebo to piplav poten penechme nkomu jinmu, scn je pokad stejn. Po pr hodinch nekontrolovatelnho uzobvn je nm tko, tal umsujeme na nejvy polici v knihovn a slibujeme si, e pt rok si ty hromady cukrov vn odpustme.
Kouzlo tchto tradinch lahdek toti spov v tom, co je na nich zrove nejhor: kombinace bl mouka - mslo - cukr po nutnm rozleen vytv ta hebk vln sousta, kter se jen rozplvaj na jazyku.
Mon ale sta jen trochu zmnit pstup a repertor. Cukru se u z podstaty slova "cukrov" tko zbavme, ale bez mouky a msla se klidn obejt meme. A nemusme pitom pouvat dn nhraky, kter dokou spolehliv zniit kad uboh vanilkov rohlek.
Zstaneme u poctivch surovin, ok, mandl, okoldy, koen a suenho ovoce. Nae cukrov tak ztrat vlnost, ale my ji klidn nahradme kupavost a neekanou chut.

Orient po staroesku

Vnon pbh se odehrv ve starovk Palestin, von kadidlem a myrhou, kterou pinesli mudrcov pi svm putovn za hvzdou betlmskou. A nenpadn nm do sychrav esk zimy pin kouzelnou atmosfru Orientu.
Proto k Vnocm lad vechny ty koenn vn, kter si sypeme na plotny a nahvme v aromalampch. A proto mme kuchy provonnou skoic, hebkem a vanilkou celoivotn spojenou s Vnoci. Pidejme k tmto tradinm vnm i nkolik dalch, teba kardamom a zzvor, a pak sledujme, jestli se opravdu nezanou dt zzraky.
Pi ptrn ve starch eskch kuchaskch knihch narazme na adu pozapomenutho cukrov, kter vechny tyto vn pin a rozvj - nae prabby o duchu Vnoc asi vdly vce ne my. Nkter z tchto receptur a variace na n pinme v naich tipech na cukrov.
Mal varovn pro rodie: toto cukrov m vraznou a asto pikantn chu, take nebude tm pravm pro konzervativn mal strvnky. Dv kila rohlk od tety Renky se tedy rozhodn budou hodit.


Okov boom

Skvlm zdrojem vnonch cukrovinek mohou bt obchody s oky veho druhu, kter se v poslednch letech vyrojily ve vech vtch mstech eska - pokud je zatm obchzte s nezjmem, tak zbystete. Najdete v nich neekan vbr suenho a proslazenho ovoce a ok, a to jak v prodn form, tak s nejrznj polevami veho druhu.
Pro sestavu i doplnn vnonho sladkho repertoru jsou velmi uiten. Samozejm nen radno vit jejich nevinn image zdravch a nekalorickch potravin.
Nakonec je ale mon nejrozumnj na ten kouzeln tden radji schovat vhu na dno skn. as na zchrann prce pijde s Novm rokem.

 


Vnon stl bez mouky, msla, ale zato s vn orientu

Marcipnov kvov zrna s kardamomem
Suroviny:
Balek marcipnov hmoty, 2 lce drobnozrnn instantn kvy, 1 lce hokho kakaa holandskho typu, 1 kvov lika kvalitn mlet kvy, 1/2 kvov liky kardamomu
Vroba: Marcipnovou hmotu prohnteme se vemi psadami, aby vznikla hladk hmota jednolit barvy. Z n vytvme itiky, na podloce je lehce zplotme a noem vyzname uprosted rhu jako u kvovho zrna.

Sladk citronov pltky se zzvorem
Suroviny:
5 citron, nejlpe bez chemickho oeten, 2 lky cukru, 2 liky mletho zzvoru
Vroba: Dobe omyt citrony nakrjme na cca plcentimetrov pltky, tyto pltky jet na polovinu, cukr a zzvor svame s 1/2 litru vody a citrony vame v tomto sirupu dvacet minut. Nechme okapat v cednku, pes noc oschnout na prknku i jet lpe mce, druh den obalujeme v krystalovm cukru. Ideln je uloen do paprovch kok.

Zzvorov okolda
Suroviny:
2 tabulky hok okoldy, kandovan zzvor - cca 50 g
Vroba: Zzvor pokrjme na kousky a zamchme do okoldy rozputn v mse ponoen ve vodn lzni. Likou klademe hromdky na plech vyloen peicm paprem. Nechme ztuhnout na chladnm mst.

Kokosky s vanilkovou vn
Suroviny: 4 blky, petka soli, 4 sky vanilkovho cukru, 100 g cukru, 150 g strouhanho kokosu
Vroba: Z blk a soli ulehme snh, do kterho opatrn zapracujeme oba druhy cukru a strouhan kokos. Meme tak pout obyejn cukr, kter nechme dkladn provont vanilkovm luskem (potejme ale spe s tdny ne dny). Likou vytvme hromdky na plechu vyloenm peicm paprem, peeme pi teplot cca 120 C, po deseti minutch zvedneme na 150 C, do mrnho zrovn.

Vin (brusinky) v okold
Suroviny:
2 tabulky hok okoldy, 100 g suench vin (brusinek), 3 rozdrcen hebky, 1 lce rumu
Vroba: Vechny psady smchme s okoldou rozputnou v misce ve vodn lzni, klademe hromdky na plech vyloen peicm paprem a nechme ztuhnout.

Pomeranov kra v okold
Suroviny:
Kra ze dvou nejlpe chemicky neoetench pomeran, lek cukru, tabulka hok okoldy
Vroba: Pomerane ped oloupnm dkladn omyjeme, zvl᚝ pokud jsme se rozhodli, e jednou za rok meme pot i chemicky oetenou kru. Meme ji i pes noc nechat odmet ve studen vod, jak to dlaly nae babiky. Z kry nakrjme prouky a z nich odkrojme mkkou blou st. Cukr svame s 1/2 litru vody a v tomto sirupu za obasnho promchn tvrt hodiny vame kru. Pot nechme v cednku okapat a rozloen na prknku do druhho dne oschnout. Druh den rozpustme okoldu v misce umstn do vodn lzn a kandovanou kru namoenou v okold nechme ztuhnout na peicm papru, snadno ji pak odloupneme.

zdroj: iHned.cz


Vytisknuto dne 19.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku