Cukrář.cz

Reklama



Krize bije byrokracii

Možná, že by se v menších firmách mohlo blýskat na lepší časy, lze-li vůbec v době tzv. krize to takto říci. Zlepšení by mělo nastat v evidenci jízd vozidel, kdy by se měl zrušit písemný záznam denního pohybu vozidla, který na sebe vázal psací úkon po každém dosažení cíle. Avšak ve skutečnosti jak všichni víme, se tento údaj dopisoval až za celý den či dokonce za uplynulý měsíc. Tedy pro praxi zcela nadbytečný úkon, který už dokonce zatěžoval i finanční úřady.
Jedná se především o zvýhodnění malých firem, které by tento systém  mohly uplatňovat dokonce až u tří vozidel. Protihodnotou tohoto ulehčení by bylo paušální zahrnutí 5000,- Kč měsíčně do nákladů. Pokud tento návrh projde druhým a třetím čtením a podepíše se pod něj i prezident, mohla by tato novinka nabýt platnosti někdy v letním období.
Další výhodou je možnost použití brigádníků pro krátkodobé období na nárazové práce. Jedná se především o situaci, kdy nastane možnost navýšení produkce, která bude mít pouze přechodný charakter. Firma tak nemusí pro toto období nabírat kmenové zaměstnance, ale objem této práce může zvládat s pracovníky sjednanými pouze na brigádní poměr.
Je ovšem zapotřebí dotknout, že návrh na změnu evidence jízd vozidel navrhuje ministr dopravy Říman. Ale vláda v současnosti stojí před vyhlášením nedůvěry, kdy tato má pro tentokrát určitou šanci projít. Je tak tedy otázkou, co z celkem prospěšného návrhu by v takovém případě zbylo?
Z uvedeného avšak vyplývá, že je zde mnoho byrokratických zbytečností, které nejsou k reálnému životu či k vykonávání podnikatelské činnosti vůbec zapotřebí. Mnohé zde byly, a stále jsou jen proto, aby se prokazovala oprávněnost byrokratické personalistiky. Pokud by se dalším odstraněním úřednických zbytečností naskytl podnikatelskému  sektoru prostor na větší koncentraci pro reálnou práci,  - v úvaze se nachází ještě několik návrhů k odstranění formálních úkonů -, a tím i snížení byrokratického aparátu, bude to přínosem nejenom pro produktivní sektor samotný, ale dojde k umožnění většího růstu  hospodářské produktivity, zaměstnanosti a v podstatě všech.
Je potřeba vědět a dát do oběhu lidského povědomí jednu zákonitou zásadu hospodářské matematiky.
A to, že prosperita podnikatelského sektoru zvyšuje přirozeným způsobem životní úroveň i těch ostatních!



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.