Cukrář.cz

Reklama



Olympijský comback Marie Kučerové

fiogf49gjkf0d



Se jménem Marie Kučerové, vrchní cukrářské mistrové SOŠ, SOU a OU Bzenec, jsme se setkávali na cukrářských soutěžích v době ještě nedávno uplynulé, kdy vystupovala na nejedné tuzemské soutěži, včetně i občasné zahraniční, když jejím posledně velkým soutěžním počinem byla olympiáda roku 2004, z níž si Marie v kategorii D2 v uměleckém cukrářství, odvážela bronzovou medajli za karamelové dílo, v němž ztvárnila biblický námět Stvoření světa.
V následujícím chodu času pak bylo její jméno spíše spojováno s koučovskou rolí cukrářských svěřenců bzenecké školy.
Meziolympijské období uplynulo jako voda a ročník 22. kulinářské olympiády roku 2008  v době žloutnutí listů na stromech zažehnul opět svůj plamen.
Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky odjížděl do Erfurtu v plné zbroji, kdy důležitý cukrářský post měl být (a také byl) stoprocentní zárukou dobrého olympijského ocenění. Zkušenost kapitána týmu, znalého dopadu cukrářského umu na celkový výsledek, zavelela k posílení tohoto postu prostřednictvím karamelové skulptury. Dobrý cukrář se v Česku občas najde, ale s tvůrci karamelových motivů je to už o poznání horší. Úvahy ve směsici námětu volby karamelového výtvarníka listovaly vzpomínkami na uplynulé soutěže a  prezentace karamelového druhu, až se prostřednictvím křídel výzvy přenesly přes celou republiku do  jejího východního cípu, kde si jižní Morava podává přes hraniční humna ruku se svým slovenským sousedem, do Bzence.
Nabídka národního týmu, je tím druhem oslovení, které se neodmítá a pouze přijímá.
Marie Kučerová zhotovila pro olympijskou příležitost skulpturu s názvem Praha, v níž námět hodin znázorňuje orloj. Byla zhotovena z litého, modelovaného a foukaného karamelu a pastiage.
Výsledek našeho týmu známe, stejně i jako komentáře k němu, s dodatkem, že "cukrárna" si na stole soutěžního výrobku národního týmu vedla na výtečnou. Marie Kučerová tímto  combackem tak přispěla svým příslovečným zrnem do mlýna úspěchu českého národního týmu na olympijské soutěži 2008.



Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.