Cukrář.cz

Reklama



Jak se stát znalcem čokolády

5.2.2007 | Autor: Cloé Doutre - Rousselová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Koncem minulého roku navštívila Česko paní Cloé Doutre-Rousselová, francouzská odbornice na čokoládu světového významu.
Svoji knihu "Čokoláda pro znalce"  v české verzi ve vydání Nakladatelství Slovart, která je jejím prvním cizojazyčným překladem, přijela paní Cloé pokřtít na pozvání strůjkyně celé akce Mirky Slavíkové.
V dnešním vstupu nalistujeme odbornou stať, "Jak se stát znalcem čokolády"

"Možná  máte rádi čokoládu. Kolik toho o ní ale víte?" vznáší úvahu čokoládová expertka a pokračuje.
Já osobně rozlišuji mezi čokoládou a čokoládou. Výrobek, který koupíte v supermarketu pod názvem čokoláda, je velmi vzdálený tomu, který nabízejí specializované obchody pro znalce. Už jste někdy zkusili ochutnávat čokoládu?
Podle mého názoru musí mít znalec čokolády  několik níže uvedených vlastností. Musí být zvědavý. A měl by vědět, co mu chutná. To však neznamená, že by se měl bránit novým informacím a výrobkům, nebo přestat hledat, když najde čokoládu jaká mu chutná nejlépe. Pro mne je záliba v čokoládě celoživotním hledáním. Ráda objevuji novou čokoládu, dávám novou šanci čokoládě, kterou jsem už jednou zavrhla jako nepříliš dobrou, srovnávám dvě varianty a zpochybňuji vlastní hodnocení. Docela dobře vím, co mi chutná, to mi však vůbec nebrání v tom, abych zkoušela nové chuti - i když vlastně odmítám bílé čokoládové lanýže s likérem. Mám-li se vyjádřit zdvořile, tento výrobek vyvolává vzpouru mých chuťových pohárků!
Ale jak jste na tom vy? Kdybych vám nabídla novou čokoládu s upozorněním, že nic takového jste v životě neochutnali, budete mít v sobě dostatek zvědavosti, abyste ji zkusili?

Řeknu vám, že existují čokolády, které se od obvyklé tabulkové čokolády liší tak jako citron od hořčice, nebo že  některé 75% hořké čokolády jsou stejně  jemné a lahodné jako mléčná čokoláda. Budete mi věřit? Budete je chtít ochutnat?
Možná se setkáte s něčím nádherným, co naprosto změní váš názor na čokoládu. Můžete z toho mít potíže. Nová čokoláda bude možná dražší nebo obtížněji dostupná než ta, na kterou jste dosud zvyklí. Nebo kvůli ní zavrhnete čokoládu, na níž jste vyrostli, s níž máte spojeno mnoho hezkých vzpomínek a která vám mnohokrát pomohla. Člověk se nerad loučí se starým přítelem a vydává se na neprobádanou cestu životem.
Na druhou stranu možná zjistíte, že vychvaluji vlastnosti čokolády, které se vám vůbec nelíbí. Budete pochybovat o svých schopnostech nebo se cítít potupeni, že takzvaný znalec čokolády vybere něco, co vám nechutná? Budete mít obavy z nového směru, kterým se čokoláda ubírá?
Ráda bych vás uklidnila. Ať už vám chutná jakákoliv čokoláda a bez ohledu na to, jak jí jíte - sníte li na posezení celé rodinné balení mléčné čokolády, zjevuje-li se vám ve snu kulička Ferrero Rocher, nebo dáváte-li si jen kousek 71 % bio-čokolády ke kávě Tato kniha vám pomůže rozšířit vaše zájmy a znalosti a poskytne vám některé tipy, kde se můžete setkat s dalšími nadšenci pro čokoládu.
Znalost, nadšení, zvídavost, vášeň - těmito kroky projde v určitém okamžiku každý znalec čokolády. Nakonec se docela dobře můžete vrátit ke svému původnímu oblíbenci. Budete však přinejmenším vědět, proč vám chutná, a budete na něj pohlížet novým způsobem. Budete z něj mít větší potěšení. Váš vztah k čokoládě se změní k lepšímu!
Začněte tedy vytvářet profil znalce čokolády. Jak daleko budete muset jít abyste se stali skutečnými znalci?
Jste už na poloviční cestě, nebo musíte ještě hodně objevovat?

Pokračování příště pod názvem: Vytvoření profilu znalce čokolády: krok první


Dnes je pondělí 30. listopadu 2020
svátek slaví Ondřej, zítra Iva

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.