Cukrář.cz

Reklama



Bratislavští restauratéři zavřeli své provozovny

24.03.2005 | Autor: Tomáš Fránek | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Lidé, kteří chtěli včera kolem poledne zajít do některé z restaurací nebo kaváren v historickém centru Bratislavy, měli smůlu. Místo kávy nebo jídla je totiž na uzavřených dveřích 75 z osmdesáti restauračních podniků vítalo pouze písemné upozornění oznamující protest proti trojnásobnému zvýšení poplatků za letní zahrádky na veřejném prostranství . Za ty totiž mají restauratéři platit místo dosavadních deseti třicet slovenských korun za metr čtvereční a den. A asi polovina z provozovatelů se obává, že kvůli zvýšení poplatků zkrachuje.
"Důsledkem těchto poplatků budou vyšší ceny jídel a nápojů , hrozí také, že některé zahrádky se vůbec neotevřou. Radnice tak stejně do své kasy peníze ze zvýšených poplatků nedostane," uvedl majitel restaurace Korzo a člen občanského sdružení Staroměstských kavárníků Marian Voltemar.
Restauratéři tvrdí, že historická část Bratislavy, kde je většinou pěší zóna a kam rok od roku přijíždí více zahraničních turistů, ztratí v létě jeden ze svých charakteristických rysů, kterými zahrádky jsou. Cena, kterou mají bratislavští restauratéři platit, je například výrazně vyšší než ve Vídni. Tam stojí metr čtvereční letní terasy pouhé čtyři slovenské koruny za den. Restauratéři proto chtějí ještě jednou prosadit snížení poplatku na patnáct korun. A navrhují také možnost, aby se daň účtovala pouze ve dnech, kdy bude teplo a letní posezení bude vydělávat . "Vybavení terasy mě stálo tři sta tisíc korun a je to investice, která se bude vracet několik let," uvedl další člen sdružení Staroměstských kavárníků Zdeněk Baraniak.
"Zvyšovat ceny nechceme, turisté a místní sem rádi chodí," uvedla také majitelka restaurace U Filipa Ivana Wawrová.
Aktivitu staroměstských kavárníků podpořil například známý hudebník Pavol Hammel. "Zvýšením poplatku by utrpělo centrum města, na kterém mně jako starému Bratislavanovi nejvíce záleží," řekl agentuře ČTK.
Podle vedení radnice bratislavského Starého Města jde ale v případě letních zahrádek o exkluzívní prostory a cena tomu musí odpovídat. "Podle nás je cena třicet korun za metr přiměřená," uvedla mluvčí radnice Monika Voleková s tím, že radní uvažovali o částce ještě o dvacet korun vyšší.
Kromě poplatků navíc čeká restauratéry a vedení radnice další kontroverzní diskuse. Radní totiž budou rozhodovat o otevírací době nočních podniků.

Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.