Cukrář.cz

Reklama



Oplatky a hořické trubičky

31.12.2001 | Autor: Radim Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Pečení oplatek a hořických trubiček
Pečení oplatek v Čechách má svou historii. Je známo, že již sv. Václav pekl vlastnoručně oplatky k mešním účelům. Za dob Žižkových píchaly se již všeobecně na Hořicku, Jičínsku a Bydžovsku.
Oplatka již svým označením je původu českého a upomíná na vzájemné podílení se při různých slavnostech a příležitostech. Zachované recepty, staré kleště a různé historické poznámky nám dokazují, že si naši předkové na oplatkách velice zakládali, a že je dovedli velice chutně připravovat, potírat máslem, cukrem, sypat skořicí, přidávat citronové kůry a vylepšovat různými oleji.
Bohatě zdobená dekorace v podobě náboženských či milostných motivů, rytířských symbolů, královských znaků, dotvářela jejich chuťový rámec.
Výroba trubiček se nejvíce tradovala v Hořicích a okolí.
Na přípravě těsta, potřebného k výrobě těchto trubiček záleží nejvíce. Recepty jsou různé. Do některých se přidává trochu medu nebo cukrového syrobu. Těchto přísad se však nesmí dávat příliš mnoho, protože trubičky potom vlhnou a nejsou chutné. Není ani vhodná větší dávka cukru, protože oplatka musí být křehká.
Nejdříve upečeme oplatky z příslušného těsta. Je vždy lépe je nechat 2 - 3 dny rozležet, není to však podmínkou. Po upečení kulatých oplatek potřeme tyto silně dobrým máslem a posypeme sypáním již dříve připraveným.
Zavíjení se provádí dvojím způsobem: Posypanou oplatku dáme do teplých (hladkých) kleští změknout a ihned na kleštích pomocí dřevěné kulaté hůlky zavineme.
Jednodušší je následující způsob: Položíme posypanou oplatku na kulatý, dírkovaný plech, který umístíme na hrnec s vařící vodou a oplatku, která rychle změkne, pomocí hůlky zavineme. Postupujeme-li tímto způsobem, musíme trubičky po zavinutí narovnat na drátěném sítku a dát do do trouby řádně vyschnout. Jsou velmi křehké a chutné.
Těsto:
1 kg mouky
2 - 4 žloutky
10 - 20 dkg cukru
1,5 l plnotučného mléka
Suroviny vypracujeme do hladkého těsta. Čím chceme mít oplatky slabší, tím řídčí musí být těsto. Čím mají být trubičky silnější, tím musí být těsto hustší.
Plnění: Na obyčejné trubičky stačí cukr, citron, vanilka a skořice.
Na lepší druh: Cukr, vanilka, jemně krájené oloupané mandle, citron, hrozinky. Chutné je také plnění z jemně pražených oříšků nebo griliáše.
Je možné zavinout pouze jednu oplatku, tím docílíme jednoduchých trubiček.
Chceme-li dosáhnout trubičky silnější, pak na silněji posypanou oplatku s dobrým plněním přiložíme další oplatku. Každou jednotlivou oplatku musíme potřít dobrým rozpuštěným máslem. Teprve potom zavinujeme.

Olipy tovární


29 dkg cukru, 6 žloutků s vanilkou se utře, pak se přidá 30 - 40 dkg mouky a 1 litr mléka. Pekou se v kleštích, plní a ihned zatíží. Tyto olipy jsou jemné, ale pro větší obsah cukru se musí velmi opatrně péci. Kleště ne přiliš horké.

Olipy cukrářské


7 dkg mandlí se utře s bílkem. Přidá se 28 dkg cukru, polotuhý sníh z 8 bílků, trochu skořice a 5 dkg mouky. Přípravu naneseme na bílé oplatky v podobě oválků (píchátkem vypíchneme), dáme na voskovaný plech a tyto rychlým horkem upečeme v troubě a natočíme na kulatá dřívka.

Olipy cukrářské na bílých oplatkách


Tři celá vejce, cukr ve váze 3 vajec, mouka ve váze 2 vajec, skořice
K rozředění použijeme tolik mléka, až docílíme těsto přiměřené hustoty, které natíráme na bílé oplatky, jako předešlý druh. Dokonale utřeme a promícháme.
Pečeme ostře.

Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.