Cukrář.cz

Reklama



Cukrář roku Martin Braun Cup 2004

15.11.2004 | Autor: AKC ČR | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

odborná soutěž

„CUKRÁŘ ROKU 2003/4“
Martin Braun Cup

3.-5.11.2004
ve veletržním paláci v rámci VI.ročníku veletruhu HORECA

fotografie >>

Výsledky

Cukrář roku Martin Braun Cup 2004 - senior
Pořadí Jméno a příjmení soutěžícího Zaměstnavatel
1. LINDA PROCHÁZKOVÁ Obecní dům, Francouzská restaurace
2. LUKÁŠ SKÁLA Hotel InterContinental Praha
3. DAVID BRENDL Hotel Corinthia Towers
4. MARTIN KOBLÍŽEK Hotel InterContinental Praha
5. JOSEF VÍCH Restaurant Flambée

 

Cukrář roku Martin Braun Cup 2004 - junior
Pořadí Jméno a příjmení soutěžícího Zaměstnavatel / škola
1. MATĚJ ŠTĚPÁNEK SPV při Hotelu InterContinental Praha
2. JAROSLAVA LIVINSKÁ SOU potravinářské a služeb Klatovy
3. VENDULA STRÁNSKÁ SOU Jeseník
4. MARCELA VALENTOVÁ SOU potravinářství a služeb Klatovy
5. VERONIKA BRABENCOVÁ SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč

Základní informace

Asociace kuchařů a cukrářů ČR pořádá již od roku 1996 prestižní cukrářskou soutěž „Cukrář roku – Martin Braun Cup“, a to ve spolupráci s německou firmou Martin Braun Backmittel und Essenzen KG, která je zároveň patronem soutěže.

Finále Cukráře roku 2003/2004 bude probíhat od 3. do 5. listopadu 2004 v rámci VI. veletrhu pro hotelnictví a gastronomii HORECA ve Veletržním paláci v Praze. Soutěž se koná každé dva roky, tzn. že letos půjde již o pátý ročník.

Soutěž je vypsána pro dvě kategorie, senioři a junioři. V prvním kole zaslali soutěžící kromě přihlášky také fotografii svých výrobků, technologický postup a receptury pod pseudonymem organizátorovi soutěže. Odborná hodnotící porota poté z každé kategorie anonymně vybrala ty nejlepší, které zároveň splňovaly všechna stanovená kriteria.

Podmínky účasti v soutěži Cukrář roku

Kategorie 1 – Junioři:
Tato kategorie je otevřena všem, kteří se učí nebo absolvovali učební obor cukrář/cukrářka nebo odbornou gastronomickou školu a v roce 2004 nepřekročili věkovou hranici 21 let.

Kategorie 2 – Senioři:
Tato kategorie je otevřena všem, kteří úspěšně absolvovali učební obor cukrář/cukrářka nebo odbornou gastronomickou školu.

Další podmínky jsou pro obě kategorie stejné.

Soutěžní požadavky

Kategorie Junioři:

  • výroba tří druhů studených jednoporcových restauračních moučníků

  • zhotovení slavnostního porcovatelného dortu bez omezení tvaru, minimální počet porcí 12, hmotnost jedné porce max.150g

Kategorie Senioři:

  • výroba dezertní mísy pro 6 osob

  • zhotovení tří druhů studených jednoporcových restauračních moučníků nebo slavnostního výrobku do hmotnosti 2000 gramů.

Podmínkou účasti v soutěži je použít v obou zadáních nejméně tři druhy surovin z výrobního sortimentu firmy Martin Braun KG, které v České republice jako výhradní zástupce nabízí firma ing. Jaroslav Fiala. Jedná se o suroviny moderní a progresivní, neboť cílem firmy je kromě jiného i výchovné působení v oblasti konzumace sladkostí. Jde především o omezování tučných moučníků a naopak o využívání nových přípravků jako např. odlehčených surovin.
Finále soutěže se zúčastní deset soutěžících, pět z každé kategorie. V průběhu tří soutěžních dnů se těchto deset cukrářů představí ve dvou čtyřhodinových soutěžních blocích. Výsledky jejich práce posoudí dvě hodnotící komise – technická a degustační, které jsou složeny z předních odborníků gastronomie. Důraz je při hodnocení kladen nejen na vzhled, ale zejména na chuťovou vyváženost a kvalitu výrobků. Degustační porota proto uděluje dvojnásobný počet bodů než porota technická. Způsob hodnocení a posuzovaná kritéria odpovídají mezinárodních pravidlům.

Složení hodnotících komisí

Technická komise:

  • František Buchal – soukromý podnikatel, člen představenstva Pražské a středočeské pobočky AKC ČR.

  • David Trdý – zaměstnanec firmy Fiala a šéf cukrář v hotelu International Brno

  • Pavla Babušíková – Hotel BOBI centrum Brno

Degustační komise:

  • Vladimír Krofta – šéf cukrář Hotelu Corinthia Towers a vítěz soutěže „O cukráře roku – MARTIN BRAUN CUP“

  • Sylvie Sulanská – šéfkuchařka Francouzské rest. Obecního domu

  • Detlef Leonenko - zástupce firmy Martin Braun KG a odborný cukrář

Sčítací komise:

  • Věra Svobodová

  • Ludmila Šťastná – Tajemnice AKC ČR

Soutěžící:

Kategorie Junior

  • Veronika Brabencová – SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč

  • Jaroslava Livinská – SOU Jeseník

  • Marcela Valentová – SOU potravinářství a služeb Klatovy

  • Matěj Štěpánek – SPV při Hotelu InterContinental Praha

  • Vendula Stránská – SOU Jeseník

Kategorie Senior

  • Josef Vích – restaurant Flambée

  • David Brendl – Hotel Corinthia Towers

  • Linda Procházková – Obecní dům, Francouzská restaurace

  • Lukáš Skála – Hotel InterContinental Praha

  • Martin Koblížek - Hotel InterContinental Praha

Spolu se soutěží bude ve spolupráci se Střediskem praktického vyučování hotelu InterContinental Praha provozována malá kavárna. Návštěvníci soutěže a výstavy HORECA tedy budou mít možnost v kavárně ochutnat zákusky odpovídající světovému modernímu trendu v cukrářském oboru.
Mezi hlavní cíle Cukráře roku patří snaha maximálně se přiblížit podmínkám, které jsou platné na velkých světových gastronomických soutěžích. Jde zejména o to, aby soutěžící ztratili trému před publikem, naučili se pracovat rychle, kvalitně a čistě a aby dokázali využít nejmodernější suroviny a technologické postupy výroby.
Současně si tato soutěž klade za cíl přiblížit co nejvíce cukrářské řemeslo odborné i laické veřejnosti, aby se cukrařině u nás dostalo takového uznání a ohodnocení, jaké má všude jinde ve světě a jaké jí právem náleží.

zdroj: www.akc.cz

 


Dnes je středa 11. prosince 2019
svátek slaví Dana, zítra Simona

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.