Cukrář.cz

Reklama



Zmrzlinový původ Gelato Festival Challenge / 2.

08.03.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Tento článek je psán nejenom ve vzpomínce na evropské mistrovství ve tvorbě řemeslné zmrzliny v Boloni v roce 2017 s českou účastí, ale i přiblížením a upoutávkou na přejmenovanou soutěž z původního názvu Gelato World Tour na Gelato Festival Challlenge, jejíž národní kolo pro letošní rok se uskuteční 9.4. pro obyvatele Čech v Úvalech u Prahy a pro Moravany a Slezany 24.4.  v nově zřízeném Business Centru Eiskon v Brně - Řečkovicích.

 

Mistr Evropy Erik Kuiper (uprostřed)

Zapnuté stroje, koncentrovanost a úsilí všech zmrzlinářských tvůrců byl průvodní jev dění ve dnech 24. -25. črvence 2017 v prostorách výrobního kampusu Carpigiani Gelato University v italské Boloni, proslulé italské značky mající ve svém programu produkci výrobníků ledové pochoutky. Samotné evropské klání mělo svůj průběh ve dvou dnech, v nichž se soutěžící rozdělili do několika etap, kdy ti co měli „odslouženo“ nebo jejich soutěžní nástup měl pozdější termín, se přemístili do rozsáhlých prostor zmrzlinářské univerzity, kde byl pro ně připraven fakultativní program v podobě ukázek či přednášek na zmrzlinářské téma. Zajímavý námět byl zpestřen drobným typem soutěží.

V poslední soutěžní den zazněly v odpoledních hodinách pomyslné fanfáry a naplno se rozjel rozsáhlý vyhlašování ceremoniál určený nejlepším zmrzlinářům Evropy.
Vyhlašovací program sestával z několika druhů disciplín, v nichž vystoupili na vrcholová místa i čeští zástupci.

Největší pozornost byla upřena na celkové vítěze, kteří svým stanutím na vítězném piedestalu znázorňovali nejenom vrchol svého zmrzlinářského umu, ale i postup do světového finále v záříjovém termínu letošního roku v Rimini.
Nejúspěšnější účastník celkového hodnocení způsobil trochu šok, protože jím nebyl v pravém slova smyslu cukrář, ale farmář! Holanďan z Denekampu nacházejícím se na hranici s Německem, věnující se živočišné výrobě prostě jednoduše přišel, viděl a zvítězil. Jak jednoduché! Samozřejmě na první pohled. Samotná skutečnost má mnohem složitější pozadí, jak se nám svěřil samotný vítěz Erik Kuiper, který potvrdil dávno známý poznatek, že základ gastroúspěchu spočívá v surovinách.
To ostatní je, řekněme „skládačka“, spočívající ve vyzkoušeném matematickém vzorci (dodejme ovšem, že hodně náročném), který si ve své počtářské logice vyžaduje jeho neustálou inovaci, pro jehož úspěšnost je nutno udržovat předem daná pravidla, kdy sklouznutí z jedné strany rovnice, byť jen o kousíček, může následně za znamením rovnítka oznamovat výsledkový paskvil.
Vítěz evropského zmrzlinářského mistrovství Erik Kuiper vlastní skot v počtu 140 kusů, pasoucí se na kvalitních pastvinách, mající výslednici v mimořádné hodnotě mléka. Obdobnou měrou je možné hovořit o včelím produktu, který měl opět ekologický podklad pro jarní med té nejvyšší kvality. Surovinovou směs doplňovaly vlašské ořechy a maliny z vlastní zahrady. Odborně zhotovený jogurt s osobitou příchutí v optimálním poměru tvrdil vítěznou muziku pro nizozemského „kovboje – zmrzlináře“ a umožnil mu vystoupit na tu nejvyšší příčku stupňů evropských vítězů.
Pro holandského mistra Evropy ročníku 2017 byl tento mimořádný počin jeho prvním vítězstvím tohoto druhu v životě. Inu, kdo dobře zamíří, ten i dobře trefí.

Vyhlašování nabíralo na obrátkách a prostorem haly Carpigiani Gelato University zní české jméno a to ženské účastnice Jitky STRNADOVÉ  z Plzně, která v nominačním vstupu na české půdě obsadila celkové třetí místo, které ji zaručovalo boloňskou účast. (Na obrázku s manažerem české výpravy Martinem Hvězdou)
Jitčina zmrzlina bez báze nazvaná „Yogurt Dream“ s pakanovými ořechy a karamelem zaujala už úvalskou porotu v oblasti struktury, a neušla i oku, potažmo chuti světových komisařů v Boloni, což pro plzeňskou zmrzlinářku znamenalo cennou trofej, a povzbuzení do dalších výzkumů, za nejlepší strukturu evropského mistrovství!
Jitka tak rozšířila povědomí o Plzni, že není jen městem kvalitního pivního moku, ale i zmrzliny.

Ale tím nebyly patrony úspěchu českého soutěžního týmu ještě vystříleny, protože pro českého lvíčka přichází další salva na počest vítěze českého kola Jiřího HOCHMANNA z Tábora, se zmrzlinou nazvanou "PARIS - BREST".
Ten už měl jasno ohledně surovinového a technologického složení své vítězné úvalské zmrzliny již v samotném působišti na české půdě, kdy pod vlivem své práce a konkurenčního prostředí v Úvalech mu jeho zmrzlinářský instinkt dával na srozuměnou, že bude potřeba mírné korekce v oblasti poměrových hodnot jednotlivých surovin, tj. s nugátem, mandlemi, které volaly pro odlišnějším upražení a drobné  úpravy u odpalovaného těsta. Ke změnám pro Evropu došlo u Jiřího rovněž v oblasti zdobení, kdy uvedené úpravy si vyžádaly poměrové proměny v dosažení optima vyznění celkové chuti.

Jiří Hochmann dosáhl u novinářské poroty titul nejlepší zmrzlina evropského mistrovství !

Manažerem českého týmu byl Martin Hvězda, šéf společnosti Eiskon, který nesl kompletní organizační břímě, včetně využití svých jazykových znalostí, na svých bedrech, kdy i jemu náleží výrazný podíl českého úspěchu na premiérové účasti evropského zmrzlinářského mistrovství.

Čeští zmrzlinářští zástupci sice do světového kola nepostoupili, ale svými dílčími úspěchy  v jednotlivých kategoriích dali na srozuměnou, že v Česku se umí zhotovit kvalitní zmrzlina, která snese ta nejpřísnější kritéria, která jsou slibným příslibem pro další sezónu zmrzlinářského mistrovství a to tentokrát pod názvem Festival  Gelato Challenge (a jak bylo poznamenáno v předchozích vstupech 9.4. v Úvalech u Prahy a 24.4. v Brně.

Video z minulého ročníku soutěže::https://www.youtube.com/watch?v=gGl5VaSnp0I

Přihlášky zasílejte na adresu:
Eiskon
Karásek 1g
621 00 Brno
email: spicka@ eiskon.cz
tel:
541 249 620


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.