Cukrář.cz

Reklama



Zmrzlinový původ Gelato Festival Challenge /1.

06.03.2019 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Jak již bylo napsáno v předchozím článku, letošní jaro je opět ve znamení zmrzlinářského klání  v režii italského výrobce zmrzlinových strojů Carpigiani. Pro tentokrát pod pozměněným názvem Gelato Festival Challenge, a v Česku s nástavbou dvoukolového systému určeného pro soutěžící z Čech a Moravy konané na příslušných územních teritoriích. V Čechách se uskuteční  národní kolo v Úvalech u Prahy a na Moravě v Brně v nově zřízeném Business Centru Eiskon v Brně - Řečkovicích. Kromě uvedené soutěže se o den později bude konat zmrzlinářská přehlídka společnosti Carpigiani Gelato University a to v obou soutěžních regionech.

V pohledu o dva roky nazpět byla podstata ukázky zmrzlinářského umu následující. Národní soutěž se ve vstupním ročníku 2017 vyznačovala pouze jednokolovým systémem a výsledkem byl  výběr dvou nejúspěšnějších soutěžících ( i když souhra okolností nakonec rozhodla o třech), jejichž výsledkový post je automaticky nominoval na evropská prkna GELATO WORLD TOUR, jehož pořadatelský termín byl 24.-25. června 2017 v italské Boloni.
Tam došlo ke střetu evropské „zmrzlinářské civilizace“ z níž ti, kteří obsadili nejvyšší stupně profesního umu, se utkali v měsíci září s nejlepšími zmrzlináři ze „zbytku světa“ na nejširší světové platformě GELATO WORD TOUR v přímořském letovisku v Rimini, města proslulého svými plážemi Jaderského moře, ale i proslulým cukrářským veletrhem Sigep.


Ukázka tvorby dalších soutěžících

V článku napsaném před dvěma léty jsem se přidržel určité zdrženlivosti v nadějích českých účastníků slovy: Na zmrzlinářském mistrovství Evropy byli přítomni i tři čeští zástupci, kteří se rekrutovali z domácího mistrovství v Úvalech, kde toto české klání mělo svoji premiéru. Bylo velkým otazníkem, jak se trio zástupců státu v srdci Evropy popasují v pro ně neprobádaných sférách, kdy budou mít proti sobě celou evropskou zmrzlinářskou elitu včetně ostřílených arbitrů z vrcholových světových soutěží?

Přehnaný optimismus bývá rizikový, ale zaujmout pesimistický postoj může být vytahováním bílé vlajky na stavovské žerdi. A naši zástupci šli do evropského zmrzlinářského varu s odkrytým hledím, až jsme se nestačili  divit. Ale pojďme popořádku a prozatím zůstaňme v českých Úvalech, kde zvítězil táborský Jiří Hochmann.
Vítěze národního kola GELATO WORLD TOUR 2017 v Úvalech jeho nejvyšší umístění, a tím i postup do evropského finále, nikterak nevykolejilo, jak alespoň zaznělo z jeho úst, a svou primární pozici považoval, a opět cituji, za standard. Ať tedy tak či onak, jednalo se o shodu pětičlenné hodnotící komise, která jeho výtvor pod názvem Paris Brest vyhodnotila jako nejchutnější s přídavky dalších kritérijních bodů ve struktuře zmrzliny a prezentace ve vitríně.
A opět dle slov samotného Jiřího Hochmanna, na otázku tajemství receptury vítězné zmrzliny, zaznělo jeho obligádně ležérní prohlášení,  že ve vítězném výrobku nebylo nic extra soutěžního navíc, že se jedná jen o pouhou znrzlinu, kterou dostane každý jejich zákazník. Ale jak vyplynulo ze slov další části interview, jeho vítězný post spočívá v jednom osobitém tajemství mající rodinný původ. Manželka pana Jiřího se stará o chod cukrárny  a Jiří o zmrzlinu (prý!), kdy soulad předností práce obou členů manželského páru byly tvůrčím motivem obsahu zmrzliny. Námět byl svou podstatou prostý, manželčino odpalované těsto, nugátový krém, pokřtění pálenkou, a taji výrobního umu bylo učiněno zadost. A tento domácko-profesní duel tak měl vyústění v produkci  nejvyšší kvality obou provozních složek, což se v českém národním kole GELATO WORLD TOUR projevilo vítězným ohodnocením.
Tolik české Úvaly, a před táboritou Jiřím stála mnohem odolnější a neprodyšnější tvrz v podobě boloňského evropského finále.
Zde, alespoň se tak dle tónu jeho hlasu zdálo, končil humor. Závazek vyplývající z vítězova postavení dal konturám jeho tváře i hlasu již vážnější podtext a bylo patrné, že  myšlenky nabraly směr vůči apeninské Boloni. Dle slov nejúspěšnějšího účastníka domácího mistrovství, bude nutno zapracovat na přidané pálence, která bude potřebovat tzv. "natrnkovat" za účelem  dosažení harmonizačního souladu celkového vyznění chuti a celistvosti dojmového efektu. Jinak vítězné suroviny a výrobní postup zůstane zachován ve smyslu rčení, že vítězná sestava se nemění.

Tolik zpětný pohled na úvalské národní kolo v roce 2017. Jak to dopadlo v evropskékm klání v Rimini se dočtete v příštím vydání.
Tato reportáž byla zveřejněna v souvislosti s nastávajím ročníkem zmrzlinářské soutěže mající nový název Gelato Festival Challenge, jejíž české národní kolo se uskuteční pro zmrzlináře z Čech  9.4. 2019 a bude pořádáno v Úvalech u Prahy. Pro moravské (a slezské) zájemce je určen termín 24.4. 2019 v Brně- Řečkovicích. Propozice soutěže a bližší informace naleznete v předchozím článku Gelato Festival Challenge.

Video z minulého ročníku soutěže::https://www.youtube.com/watch?v=gGl5VaSnp0I

Přihlášky zasílejte na adresu:
Eiskon
Karásek 1g
621 00 Brno
email: spicka@ eiskon.cz
tel:
541 249 620

 


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.