Cukrář.cz

Reklama



GELATO WORLD TOUR pod startovním výstřelem / -1.

30.03.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Jiří HOCHMANN, MOCCACAFE Tábor - Vítěz GELATO WORLD TOUR 2017 Praha

Soukolí české soutěžní zmrzliny se roztočilo! Italská výrobní společnost Carpigiani, jejíž název dominuje ve zmrzlinářském světě na samém vrcholu  kóty zmrzlinářských strojů, se prezentuje již čtvrtým ročníkem prostřednictvím světové soutěže ve tvorbě zmrzliny pod názvem GELATO WORLD TOUR.
Zástupce pro Česko a Slovensko společnost EISKON s.r.o., jež je pro zmíněné země výhradním dodavatelem italských strojních produktů, zorganizovala stejnojmenné zmrzlinářské klání na domácím kolbišti v podobě národního kola v Úvalech u Prahy. Své školící prostory poskytla za soutěžním účelem firma Almeco, dodavatel cukrářských, zmrzlinářských a pekařských potřeb, technologický proces řídilo pořadatelské GELATO UNIVERSITY CARPIGIANI a kola české soutěžní zmrzliny se dala do pohybu s cejchem světového punce!

Kritéria zmrzlinářského duelu 14 přihlášených účastníků přikazovala zhotovení jednoho druhu libovolné zmrzliny v čase 30 minut dle vlastní receptury v hodnotících kritériích:

chuť                                 -       50 %
struktura                          -       30 %
prezentace ve vitríně      -       20%

K soutěžní dispozici byla účastníkům nejmodernější technologie Carpigiani a technolog z Carpigiani Gelato University.

Podstatou české národní soutěže byl výběr dvou nejúspěšnějších soutěžících, jejichž výsledkový post je automaticky nominoval na evropská prkna GELATO WORLD TOUR, jehož pořadatelský termín je 24.-25. června tohoto roku v italské Boloni.
Tam dojde ke střetu evropské „zmrzlinářské civilizace“ z níž ti, kteří obsadí nejvyšší stupně profesní umu, se utkají v měsíci září s nejlepšími zmrzlináři ze „zbytku světa“ na nejširší světové platformě GELATO WORD TOUR v přímořském letovisku v Rimini.


Ukázka tvorby dalších soutěžících

Vítěze národního kola GELATO WORLD TOUR 2017 v Úvalech jeho nejvyšší umístění, a tím i postup do evropského finále, nikterak nevykolejilo, jak alespoň zaznělo z jeho úst, a svou primární pozici považuje, a opět cituji, za standard. Ať tedy tak či onak, jednalo se o shodu pětičlenné hodnotící komise, která jeho výtvor pod názvem Paris Brest vyhodnotila jako nejchutnější s přídavky dalších kritérijních bodů ve struktuře zmrzliny a prezentace ve vitríně.
A opět dle slov samotného Jiřího Hochmanna, na otázku tajemství receptury vítězné zmrzliny, zaznělo jeho obligádně ležérní prohlášení,  že ve vítězném výrobku nebylo nic extra soutěžního navíc, že se jedná jen o pouhou znrzlinu, kterou dostane každý jejich zákazník. Ale jak vyplynulo ze slov další části interview, jeho vítězný post spočívá v jednom osobitém tajemství mající rodinný původ. Manželka pana Jiřího se stará o chod táborské cukrárny MOCCACAFE a Jiří o zmrzlinu (prý!), kdy soulad předností práce obou členů manželského páru byly tvůrčím motivem obsahu zmrzliny. Námět byl svou podstatou prostý, manželčino odpalované těsto, nugátový krém, pokřtění pálenkou a taji výrobního umu bylo učiněno zadost. A tento domácko-profesní duel tak měl vyústění v produkci  nejvyšší kvality obou provozních složek, což se v českém národním kole GELATO WORLD TOUR projevilo vítězným ohodnocením.
Tolik české Úvaly, ale před táboritou Jiřím stojí mnohem odolnější a neprodyšnější tvrz v podobě boloňského evropského finále.
Zde, alespoň se tak dle tónu jeho hlasu zdálo, končil humor. Závazek vyplývající z vítězova postavení dal konturám jeho tváře i hlasu již vážnější podtext a bylo patrné, že  myšlenky už nabraly směr vůči apeninské Boloni. Dle slov nejúspěšnějšího účastníka domácího mistrovství, bude nutno zapracovat na přidané pálence, která bude potřebovat tzv. "natrnkovat" za účelem  dosažení harmonizačního souladu celkového vyznění chuti a celistvosti dojmového efektu. Jinak vítězné suroviny a výrobní postup zůstane zachován ve smyslu rčení, že vítězná sestava se nemění.

Soutěže se zúčastnilo celkem 14 osob, kdy obsazení tvořily kraje: Praha  - 5, střední Čechy - 3, jižní Morava - 3, západní Čechy  - 1, jižní Čechy - 1 a Vysočina  - 1. Soutěžící tvořili po dvojicích. Hodnotící pětičlenná porota nebyla v průběhu soutěže přítomná až do skončení práce posledního účastníka.

- pokračování -

 


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.