Cukrář.cz

Reklama



SIGEP 2017 - Soutěž po italsku

08.03.2017 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Soutěž, jež je nezbytným kořením každé výstavní akce, a má v provedení způsobu á la SIGEP svůj průbojnější projektil. Bývalo tomu pokaždé a nejinak tomu bylo i letos.
Průběžný chod veletržní SIGEPU v Rimini, má z přebohatého výběru atraktivních výstavních nabídek pro své návštěvníky soutěžní cukrářské show v podání cukrářských nadějí země kde pojem disign bývá mnohému novorozenci vložen sudičkami do kolébky. Soutěžit s Italy ve sféře elegance, je tak trochu jako zasednout k šachové partii s vyrovnaným soupeřem a hrát černými figurami. Verismus, mající místo zrodu na Apeninském poloostrově, je vlastně umělecký směr, který cukrařina ve svém projevu ponejvíce používá a italský cukrářský dorost je jeho důstojným reprezentantem, jak jsme měli možnost v jeho spatření na soutěži při riminském SIGEPU. Pro tentokrát zvolili pořadatelé soutěžní námět SRDCE a každý ze soutěžních účastníků mohl předvést jak dokáže tento   dlouhodobě pracující sval v lidském těle, ale rovněž i představitele specifických emocí, prostřenictvím cukrářského ztvárnění adresně vystihnout.





Pod obrázkem vlevo se  ve fotografické chronologii z letošního SIGEPU na chvíli zastavme. Jedná se o tvorbu švýcarského cukrářského mistra a trojnásobného světového šampiona Elisea Tontiho v osobitém pojetí, kterou nazval DEKOR 2000. Styl jeho cukrářsko výtvarného výrazu se zrodil v jeho pojetí již před drahnou spoustou let a nalezl, jak tomu bývá u osobitého rukopisu zvykem, řadu nadšených příznivců, ale, a jak jinak, i odpůrců. Jak bylo zmíněno vyjádření letopočtu 2000 bylo touhou ve smyslu: "kéž by tento adresně osobitý styl vydržel do roku 2000!" A pohleďme! Pomalu se nám již uzavírá druhá dekáda 21. století a Tontiho pečeť  osobitého způsobu je stále zde a to dokonce jako soutěžní námět na vrcholové akci v Rimini!
Švýcarský cukrářský mistr přinesl do objemného měštce bohatství umělecké cukrařiny drahokam, který do té doby nebyl ve světě ke spatření. Tontiho tvorba nebyla pouhou první vlaštovičkou nedělající jaro, nýbrž zařadila se do trvalého proudu cukrářského projevu, který byl, a zároveň i je, trvalým způsobem vyjádřením rukodělné techniky a originálního výtvarného projevu. Jeho styl je nezaměnitelný a my máme možnost se s ním setkávat u mladých cukrářských výtvarníků z řady zemí celého světa. A to, jak bylo patrno, i na SIGEPU 2017!


Italští cukrářští junioři se měli v soutěžním zadání popasovat ve tvorbě srdce vo volném soutěžním stylu, s možností využítí ornamentní kresby tenkých linií, kdy tvorba probíhala pódiovým způsobem před zraky diváků a odborné poroty.
Italský dortový trend se vyznačuje striktní korpusovou jednoduchostí, barevnou lehkostí v níž převládá většinově jeden odstín převážně tlumenějšího tónu. Kombinace více než dvou barev bývá spíše výjimkou. Zdobení zaujímá pouze čtvrtinu, maximálně třetinu plošného rozměru exponátu.
 


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.