Cukrář.cz

Reklama



GASTRO KROMĚŘÍŽ 2016 / -2.

21.03.2016 | Autor: Jiří V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d


1. - JURČEKOVÁ Kateřina, 2. - NAJKEROVÁ Dana, 3. - JURÁKOVÁ Eliška

Cupcakes je ve své podstatě buchtička, honosněji řečeno  dortový košíček pečený v papírové formě z piškotového, případně bábovkového, třeného či ovocného těsta, ke kterému můžeme připsat řadu dalších dodatků týkající se jeho další charakteristiky. Je nastříkán libovolným krémem a ozdoben na mnoho rozličných způsobů a  rovněž tak i různých dekorací.
A tento cukrářský módní hit současna se stal námětem soutěžního zadání 5. ročníku dovednostní přehlídky juniorské cukrářské soutěže GASTRO KROMĚŘÍŽ.

Kroměřížští pořadatelé určili procentuální limit v poměru 70 procent těstového základu a 30 procent jeho dominantní ozdobné části, jehož základový tvar byl předurčen dutou mírou silikonové formy pro tvorbu muffin. Na jejich zhotovení měly soutěžící možnost použití konvektomatu. Ozdoby mohly být provedeny na různý způsob s doporučením pořadatelské režie v duchu moderního pojetí, jednoduchosti a nápaditosti.


                   1. místo  - Kateřina JURČEKOVÁ, SŠGHL Bzenec

Předsedkyní hodnotící komise byla nominována komisařská, lektorská a  cukrářská legenda Pavlína Berzsiová, která se s s námi podělila o postřehy z tvůrčí dílny a pohledu jak na průběh soutěže, tak i na vizáž a chuť jednotlivých výrobků.

"Vše je o přípravě každé soutěžící, která si musí námět vytvořit ve své představě a sladit ji se zadanými kritérii a chováním vlastního výrobku. Je potřeba vědět, že když na zhotovení připadá čas 50 minut, tak tento limit nedovolí výrobek v potřebné míře vychladnout, a je proto potřeba zvolit takový druh krému, který danou teplotu tzv. unese. A to je záležitost teoretické přípravy, aby soutěžící znal mezní hodnoty jednotlivých surovin, které se budou podle svých vlastností chovat a budou soutěžící, spolu s nervozitou, velkým soupeřem. Je to proto umění přípravy, ve které musí mít dotyčná v sobě zakódovány poznatky o projevech surovin při tepelném zpracování a jaké další možnosti je s nimi možné provádět, aby bylo dosaženo optimálního výsledku
.
Ve stručnosti řečeno, lze použít známé přísloví, že všechno souvisí se vším, a úměrně tomu zvolit krém, jenž je nosnou podstatou působnosti, který by se  na teplém podladě rozpouštěl."

 
                                       2. místo  - Dana NAJKEROVÁ SŠHS, Kroměříž

Zde přechází Pavlína z podstaty poznatkové teorie do konkrétního pohledu na soutěžní díla a výslednicí jejího rčení je uspokojení nad tím, že se tohle dilema na téma chování různých hmot vůči sobě, podařilo v praktickém reálu většině soutěžích úspěšně převést přes visutý most balancující v prostoru nejistoty na pevnou půdu reálu provedení.


                       3. místo - Eliška JURÁKOVÁ, SŠPHZ Uherské Hradiště

                                                     - pokračování -



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.