Cukrář.cz

Reklama



Slavnost perníku a královna perníku 2002

22.05.2002 | Autor: Red | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Pardubice jsou samozřejmě hlavním evropským městem perníku. Vždy zde byl perník oslavován a prezentován jak na městském festivalu, tak na Pernštýnské noci, což je folklórní zábavná noc v centru Pardubic. Také součástí výstavy Gastro Pardubice je již několik let prezentace perníku. Perník je tradiční, oblíbený a žádaný dárek jak pro turisty a návštěvníky města, tak pro oficiální hosty z celého světa .
Jen jedno v Pardubicích chybělo! A to, samostatné SLAVNOSTI PERNÍKU, které již druhým rokem, vždy 8. května, pořádá agentura Tradice ve spolupráci s Magistrátem města Pardubic.
Jedná se o zábavní akci v prostředí pardubického zámku, která je spojena se spoustou zajímavostí – hudební vystoupení, pohádky pro děti s perníkovou tématikou.
Dále jsou zde k vidění práce téměř dvou desítek perníkářek z celé republiky, které nejen nabízejí na jarmarku na velkém nádvoří své voňavé výrobky k prodeji, ale také soutěží o titul

KRÁLOVNA PERNÍKU.



Soutěžní výrobky jsou vystaveny v historickém rytířském sále zámku. Soutěž je přísně anonymní a o výsledku rozhodují diváci svými hlasy.
V loňském prvním ročníku se soutěžilo o to, která perníkářka ozdobí nejkrásnější perníkové srdce. Divákům nejvíce líbilo čistě ozdobené hnědobílé srdce s motivem pardubického zámku. Vítězkou a KRÁLOVNOU PERNÍKU 2001 se stala paní Jana Sirůčková z Pardubic.

Letošní téma bylo - perníkové figury pohádkového Jeníčka a Mařenky, které precizně a nejlíbivěji zpracovala paní Marie Jurenková také z Pardubic.
Zajímavostí je, že obě královny, jak letošní, tak loňská, jsou z firmy pana Pavla Janoše, a tak si vládu předávaly blízké spolupracovnice.
Poměrně vysoká návštěvnost svědčí o tom, že se pardubické Slavnosti perníku stanou oblíbenou tradicí.








Marie JURENKOVÁ - KRÁLOVNA PERNÍKU 2002



V Pardubicích se stala Královnou perníku pro rok 2002. Celý život se věnuje ručním pracím, malování, modelování a už mnoho let je jejím zaměstnáním a koníčkem zároveň , zdobení perníku. Letošní téma – postavy Jeníčka a Mařenky- zpracovala v moderním pojetí velice pracnou technikou. Přípravě soutěžního exponátu se věnovala téměř celý týden.
Postavy jsou vyrobeny pouze s perníku a bílkové polevy, včetně podpěr a podstavce. Kontakt na paní Jurenkovou, je k dostání v redakci.

Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.