Cukrář.cz

Reklama



Gastro junior Brno 2002

13.03.2002 | Autor: Pavlína Berziová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Ve dnech 5. až 8. března proběhla v Brně finálová soutěž mladých odborníků v oboru cukrář, kuchař, číšník. Cukráři měli za úkol připravit 4 porce teplého nebo studeného restauračního moučníku, který je součástí tříchodového menu.

Letošní 8 ročník byl pro cukráře o něco složitější než ročník předchozí. Jako hlavní suroviny byla pálená hmota od firmy FIALA. Je to sypká směs na přípravu odpalovaného těsta, která je určena na výrobu korpusů nebo křehkých ozdob. Právě tyto ozdoby není úplně jednoduché z tohoto těsta vyrobit. Je k tomu zapotřebí profesionální zručnost a také velká fantazie aby ozdoba byla opravdu uměleckým dílem které osloví hosta. Soutěžící se tohoto úkolu zhostili opravdu na jedničku. Jako předseda hodnotitelské komise jsem byla s překrásnými výtvory opravdu spokojená. Ale ne vždy to co je krásné na pohled je i výborné na chuť. Proto bych apelovala na všechny soutěžící aby se do příštích ročníků více zaměřili i na chuťovou stránku moučníku kde byly ještě drobné nedostatky. V této soutěži je také důležitá druhá hlavní surovina a tou byl banán. Dále soutěžící musí použít jednu ze tří tajných surovin, kterou letos byla zmrzlina a vždy dva druhy ovoce. Zde soutěžící také ne vždy vhodně zvolili správné využití.
Mile nás překvapila práce se zmrzlinou od firmy NOVACO – PRIMA. Je vidět že zmrzlina vládne v letošním roce jako doplněk snad každého moučníku. Práce cukrářů ve studiu byla téměř dokonalá a ukázala návštěvníkům profesionální cukrařinu tak jak má vypadat. Další ročník soutěže skončil a jenom musíme doufat že tito mladí odborníci převedou vše do běžné praxe a setkáme se s takto chutnými moučníky ve všech cukrárnách i restauracích.


Hodnotitelská komise:

Pavlína Berzsiová Restaurace „ U SUPA „
František Buchal Firma Dekorační ozdoby z cukru
Vladimír Krofta Hotel Corinthia Towers
Jana Vašinová SOU Kroměříž
PaedDr. Marta Gühlová SOU Obchodu Teplice

1. VENCLOVÁ Tereza - SPV Inter.Continental Praha
2. ŠARMAN Josef - ISŠ - COP, Frenštát p. Radhoštěm
3. KAŠPAROVÁ Jana - SOU potravinářské, Jeseník
4. NOVOTNÝ Jindřich - SOU stravování, Praha - Braník


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.