Cukrář.cz

Reklama



Vánočka - Vanoční recept

9.12.2003 | Autor: Libuše Bažantová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

INGREDIENCE
500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, asi 200 g mléka, 1/2 lžičky soli, 2 žloutky, 125 g tuku, na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, 100 g rozinek, 50 na plátky nakrájených mandlí, tuk na plech

POSTUP PŘÍPRAVY
Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, muškátový oříšek a se zbylým teplým mlékem vypracujeme tužší těsto. Poprášíme je moukou, přikryjeme a necháme kynout. Rozinky propláchneme. Vykynuté těsto přendáme na vál, vpracujeme do něj rozinky a rozdělíme je na devět kousků. Ze čtyř kousků vyválíme dlouhé válečky a spleteme je do copu, přendáme je na tukem potřený plech a dlaní je podélně zmáčkneme. Z dalších tří kousků těsta upleteme druhý cop, položíme jej na první cop, těsto opět zmáčkneme. Ze dvou zbylých kousků vyválíme válečky a stočíme je, položíme na copy a konce podložíme pod copy. Těsto necháme ještě 10 minut kynout, potom je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými plátky, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a vánočku dozlatova upečeme.


Dnes je středa 23. října 2019
svátek slaví Teodor, zítra Nina

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.