Cukrář.cz

Reklama



Oslava kulinářského svátku na Staroměstském náměstí / -1.

24.10.2010 | Autor: Jiří Řezáč z Větrníku | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Život přináší dny všední i sváteční. Těch prvých bývá převážná většina, oproti těm svátečním, jež se vyskytují nejenom spoře, ale i jejich obsahovost nebývá vždy hodná významu slova svátek. V tomto slova smyslu však nelze hovořit o datu 23. října tohoto roku, kdy prostor pražského Staroměstského náměstí zavoněl tisícerou vůní zhotovovaných pokrmů, kdy tímto způsobem kuchařští a cukrářstí mistři slavili svátek svého kulinářského cechu, jak jinak v jejich případě, než prací. Dlužno dodat, že tomu tak již bylo počtvrté v organizační režii Asociace kuchařů a cukrářů ČR a pod záštitou manželky prezidenta České republiky paní Lívie Klausové, která svoji opakovanou přítomností na této oslavě, ale i dalších gastronomických akcích, opětovně prokázala svůj vřelý zájem o kulinární profesi a častá přítomnost a podpora první dámy naší republiky na akcích tohoto druhu, ji ve své podstatě již řadí mezi současné patrony kuchařského řemesla.
Výtěžek akce, jako již tradičně byl věnován na charitu prostřednictvím fondu prezidentského páru, manželů Klausových.
Letošní oslava Mezinárodního dne kuchařů se blýskla novou inovací, a to hned dvěma novinkami naráz. V případě té prvé, se jednalo o historicky prvně pořádané mistrovství Česka ve filetování čerstvých lososů.
Druhým pořadatelským novotvarem byla akce rovněž z řad gastronomické profese, která bývá ovšem v zákrytu svého mocnějšího spřízněného kuchařského odvětví, kterému nejedenkrát vytváří sladký závěr kulinářského prožitku. Ano, řeč je o cukrářském oboru, který si svou soutěží pod vybízivým názvem: „Upečte si svůj dort !!!“, otevřel dveře k poznatku pro širokou veřejnost, že cukrařina je v plném šiku rovněž při tom.
Nabídka desítkového řádu pestrých stánků v prostoru turisty vyhledávané národně proslulé památkové atraktivity, byla nejenže předmětem přípravy kulinární nabídky, ale rovněž prezentací umění bílého řemesla v navýšení možnosti předání ukázky českých kulinárně kulturních hodnot početně proudícímu davu zahraničních návštěvníků.
I v tomto pohledu a úkonu lze pojímat kulinářský svátek a jeho veřejnou prezentaci jako jeden z aktivních prvků propagace České  republiky, projev způsobu života jejích obyvatel a ve spojení atraktivně bohatého doprovodného programu i taktéž příjemným prostředkem ke strávení volného času svátečního dne.

O průvodní slovo akce Mezinárodní den kuchařů, jsme požádali prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů ČR, Miroslav Kubece. Prezidentův prvý postřeh byl nasměrován na kvantitu účastníků, která se oproti minulé oslavě navýšila o osm subjektů, které přijely rozmnožit řady stánkové pestrobarevné vizáže 4. ročníku kuchařského svátku. Za velký vklad, a ve své podstatě další akční přírůstkovové aktivum připomíná pan prezident uspořádání 1. ročníku soutěže Mistrovství ČR ve filetování lososů, kterou považuje za přínosnou ukázku kuchařského umu, i atraktivní vložku pro divácké masy. Za nedílnou součást kuchařského svátku je ve výpovědi vjemu letošního ročníku zmíněna atraktivnost Staroměstského náměstí a její vazby na turistické cizinecké davy i zástupy domácího prostředí. To je ideální možnost propagace  české kuchyně i zvýšení jejího věhlasu i zájmu o její produkci.
Je nutno zdůraznit, že prezidentova přítomnost je v podstatě pouhým mezipřistáním v jeho služebních povinnnostech, vyplývajících z působnosti kontinentálního ředitele světové organizace WACS. Pan Kubec nad Prahou pouze přibrzdil dráhu svého letu z Paříže, kde se zúčastnil mítinku kontinentálních ředitelů, aby mohl být ve své domovině přítomen kuchařskému svátku, s následným vzletem příštího dne do Bukurešti, kde na naší ambasádě zajišťuje v podobě 460 pokrmů, blížící se oslavu státního svátku České republiky. Ostatně přítomnost Rumunska v kulinárním svazku kontinentální Evropy organizace WACS byla jedním z cílů, a dodejme, že splněným, prezidenta Kubece v programu začlení širší uzemní celistvosti států bývalého východního bloku. Jmenovitě se jedná o Moldavsko, Uzbekistán či Kazachstán, které svojí přítomností obohacují nepřebernou pestrost a možnost nabídky pokrmového výběru. V celkovém součtu tak český prezident a evropský centrální ředitel již velí 16 státům sdruženým v kontinentálním evropském celku.
K tomuto souhrnu států je ještě nutno přičíst přítomnost pěti kulinárních klubů jednotlivých republikových asociací.
Za další pozitivum pařížské přítomnosti považuje pan Kubec návštěvu proslavené pařížské školy Gordon Blue, s níž došlo k jednání k jejímu vstupu mezi kulinářskou elitu světového sdružení WACS. A to z popudu překvapivé skutečnosti, kdy gastronomicky věhlasná Francie se v tomto kulinárním V.I.P. sdružení nenachází! A právě zmíněná Gordon Blue by mohla být spojovacím mostem, přes který by případně mohla vést cesta, dnes již možná zastaralým mýtem opředenou, světově proslulou gastronomickou velmoc a přivést ji mezi ty, které se již dávno nacházejí v prostředí kulinářské extratřídy. 
A právě při této příležitosti je vhodné znovu dobré připomenout význam našeho nejvyššího zastoupení v prostroru kontinentální Evropy prostřednictvím prezidenta Miroslava Kubece, který si v tak nabitém programu vytvořil skulinku, aby mohl dekorovat svou přítomností Mezinárodní den kuchařů v Praze.


Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.