Cukrář.cz

Reklama



SIGEP – 30. EDICE JAKO VELKÁ UDÁLOST

05.12.2008 | Autor: Sigep | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

 



V době adventních příprav, kdy cukráři mají ve svých dílnách nejvíce na pilno, přichází užitečná a příjemná nabídka na dobu, kdy bude tak říkajíc po všem. Řeč je o  cukrářské tzv. okurkové sezóně měsíci lednu, kdy cukrářské stroje sníží své obrátky ze zvýšeného přediva výroby vánočního cukroví. Zmrzlina je v té době stále uložena u ledu a v podstatě nikdo tak moc nechce, neboť mnozí jsou ještě přeslazeni z vánočních pamlsků a přejezeni z bohatého stolu silvestrovského bujarí. Prostě, přichází doba cukrářského útlumu, kdy zmožený cukrář se tak trochu může oddat relaxaci. Avšak zkušený tvůrce sladkostí velmi dobře ví, jak že je trh s jeho produktem velmi neposedným vrtichvostem, u něhož včerejší jistoty jsou jen mlžným oparem dneška. A dobrý tvůrce, jenž v případě sladkého řemesla bývá i obchodníkem svého produktu, je si dobře vědom, že právě v uspěchaném současnu musí umět vidět za horizont směru chodu jeho oboru.
Leč kde se lze dopídit k prospěšným informacím tak, aby byly v rozsahu ucelenosti, aktuálnosti  a konkrétních příkladů?
Odpověď je zcela jednoduchá. Na největším cukrářském veletrhu světa, v italském Rimini, kde si dává dostaveníčko cukrářká obec doslovně z celé planety, kde se nabízí souhrn možností v pohledu, poučení a rovněž i relaxace v téměř divadelním prostředí výstavního aranžmá veletržních hal v jadranském přímořském letovisku. Doplňme , že ve všech odvětvích bílého umění, v cukrářství, zmrzlinářství a pekařství.

Zahajovací den veletrhu SIGEP 2009 (Rimini Fiera 17.-21.leden 2009) bude zároveň dnem velkých oslav 30. výročí mezinárodního výstaviště Rimini Fiera. Událost 30 let se SIGEPem bude nazvána 30 LET K NAKOUSNUTÍ .
A bude se konat v sobotu 17.ledna 2009 od 1 do 5 hodin odpoledne v místnosti Neri.

Manažer projektu SIGEP Gabriella de Girolamo říká: „Rozhodli jsme se udělit ocenění společnostem, které po celou dobu tvořili minulost SIGEPu  a příběh tradiční výroby zmrzliny ve světě. Cítíme, že je správné symbolicky ocenit podnikatele, kteří zde hrají klíčovou roli. V průběhu let byl SIGEP schopný monitorovat požadavky trhu a často se i zúčastnit jako expo centrum vhodné pro rozvíjející se perspektivy a využití na trhu. Vedoucí pozice, která byla budována díky stálé interakci s celým báječným světem, který vytváří trh italského tradičního cukrářství.


 
Následuje výčet 46 společností, které získají ocenění:
Agrimontana Spa, Alcas Spa, Anselmi, Archimede Srl - Enos Roncaglio, Babbi Srl, Bigatton Produzione Snc di Bigatton Gianfranco & Giampaolo, Bovo Srl, Bravo SpA, Bussy Srl, Carpigiani - Ali SpA, Cartoprint Spa, Castel Mac SpA, Cattabriga - Ali SpA, Chiriotti Editori Sas, Clabo Group SpA, Cof, Commercial Ceccaroni, Coni Norge Snc, Fabbri 1905 SpA, Floreal Sas, Frigomat Srl, Fugar Produzione SpA, Giuso Guido SpA, I.C.A.M. Spa, Palazzo S.r.l., Is Spa, Lai Divisione Di Ird Srl (Rossi), Lievitificio Sant'eflores Di Iozzia Vincenzo & C. Sas, Luxardo Girolamo SpA, Medac Srl, Meucci Igino Sas, Migani Giuseppe & C. Snc, Minora Mario Snc Di Riva Minora & C, Modecor Italia Srl, Montebianco SpA, Monteverdi Srl, Morini SpA, Nestle' Italiana SpA, Officine Bano SpA, Pernigotti SpA, Pregel, Prodotti Stella SpA, Rubicone Prodotti Srl, Siga - Associazione Italiana Gelatieri, Staff Ice System, Taddia Spa, Technogel SpA.
Dva významní mistři výroby zmrzliny spolu s vedením výstaviště přivítají věrné společnosti, které psaly historii SIGEPu. Slavnost bude uvádět osobnost TV Lamberto Sposini.
 
KLÍČOVÉ UDÁLOSTI ZMRZLINÁŘSTVÍ, CUKRÁŘSTVÍ A PEKAŘSTVÍ
Tyto tři významné sektory SIGEPu uvedou stejný počet prestižních událostí mezinárodního významu. Pro zmrzlinářský trh je zde událost The Gelato is Served organizovaná Rimini Fiera a Cogel-Fipe a zde budou zastoupené země jako Argentina,  Brazílie, Francie, Německo, Itálie, Maďarsko, USA a Španělsko. Vítěz bude vybrán posouzením organoleptických vlastností výrobku, originality a vzhledu a kombinace zmrzliny a příchutí. Připravené pokrmy budou pak následně vystaveny v “Restaurant/Gelato parlour”.

Pro cukrářský trh to bude  Delicious & Famous. Událost organizovanou Rimini Fiera a koordinovanou společností Castalimenti oživí mistři kuchaři/cukráři a VIP osobnosti, kteří připraví sladkosti na oslavu 30. výročí SIGEPu. Mistři cukráři, kteří se zúčastní jsou: Gianni Pina, Iginio Massari, Gino Fabbri, Luca Mannori, Salvatore De Riso a Salvatore Cappello. VIP osobnosti: Veronica Maya, Attilio Romita, Lamberto Sposini, Rosanna Cancellieri a Elisa Isoardi.

V neposlední řadě, co se týká pekařského trhu, to bude  SIGEP Bread Cup, který organizuje Rimini Fiera Spa a je koordinován klubem  Arti e Mestieri za účasti týmů z Austrálie, Belgie, Francie, Irska, Izraele, Mexika, Španělska a Maďarska.
V průběhu výstavních dní se zde bude také konat konference podporovaná klubem Arti & Mestieri, která se bude konat v sobotu 18.1. od 2 hodin odpoledne a bude věnovaná všem zmrzlinářům, cukrářům, pekařům, obchodníkům a obchodním členům. Tuto událost provází nadpis:“Je možné překonat období krize a poklesu spotřeby chleba? Jaké příležitosti přináší modernizace výrobní a prodejní oblasti známe-li trh, který odpovídá na požadavky zákazníků?

 
Hlavní sponzor SIGEP Bread Cup: IRINOX, PURATOS and POLIN.
Technický sponsor SIGEP Bread Cup: Ilsa, Mixer, Nissan, Ostali, Novapan, Rollmatic.
 

Soutěže SIGA (Asociace italských výrobců zmrzliny)
Od 18. do 20. ledna Rimini Fiera a SIGA – Asociace italských výrobců zmrzliny – pořádá soutěže vyhrazené italským a zahraničním výrobcům zmrzliny. Ta první ‘Flavour of the year’ bude vyžadovat od mistrů zmrzlinářů přípravu lísko oříškové zmrzliny a deset nejlepších získá cenu. Druhá soutěž “A thousand ideas for a new flavour” se zaměří na nejlepší zmrzlinu roku. Zde také deset nejlepších bude oceněno.



SIGEP GIOVANI

SIGEP 2008 jako vždy přivítá tradiční účast odborných učilišť, které zastupují mladí cukráři a předvádí s již obvyklým entusiasmem své produkty.
Zejména pak 18. ledna bude dvanáct dvoučlenných italských školních týmů  připravovat svatební koláč, který bude soutěžit v International Confectionery Trophy.
SIGEP Giovani je jedním z hlavních setkání, kde se mohou porovnávat různé školící programy zahrnující sektor tradiční cukrářské výroby. Cílem je pomáhat reciproční výměně znalostí, umělecko-technického poznávání, přezkoušení schopností a standardů vzdělávání, získávání nových kontaktů a dohodnutí výměnných pobytů mezi školami a to vše vyúsťuje v positivních nápadech a vztazích mezi učiteli a žáky.

COMUNICANDO
Iniciativa s názvem Comunicando se vrací zpět v další edici SIGEPu a to v úterý 20.ledna od 4,30 v místnosti Neri 1. Při této příležitosti se budou udělovat ceny za nejlepší reklamní kampaně, které byly publikovány v odborných časopisech zabývající se zmrzlinou a cukrářstvím. Ceny se budou udílet v pěti kategoriích: vybavení, příslušenství, dekorace výkladních skříní a prodejních pultů; strojní zařízení a vybavení; výrobky a suroviny; obaly, doplňky, služby a ostatní. Zde mohou volit také návštěvníci veletrhu.

FOOD EXPERIENCE DESIGN
SIGEP pokračuje v podpoře (jako jejich akademický partner) POLI.design školících kurzů Milánské polytechniky.
Dva kurzy Food Experience Design – první se týká inovací jídel a nápojů v maloobchodním sektoru (pekařství, zmrzlinářství, cukrářství); druhý se zabývá inovacemi pizzerií. Na 30. edici se představí projekty studentů, kteří předvedou své dovednosti, které získali díky těmto kurzům v minulých měsících. Doprovázet je budou lektoři.

CHOCOLATE TASTING

Její majestát čokoláda se stane hvězdou veletrhu SIGEP 2009.
Mezi ostatními akcemi proběhne také Chococlub SIGEP Sensorial Trophy. Chococlub bude organizovat soutěž, kde 50 lidí z publika bude požádáno, aby vyjádřili své názory při ochutnávání výrobků, které se přidají k testům, které prováděli odborníci z Chococlubu. Ocenění bude předávat mistr čokolády Edouard Bechoux.
Soutěžící jsou:   Andrea Depalma (Pasticceria Vecchia Brianza – MI), Davide Lochtmans (Gelateria Haziel – MS), Emiliano Fontanesi (Chocoamour – VI), Francesco Crocco (Pasticceria Poldo – GE), Giuseppe Bernardi (Cioccolateria Ducale – TV), Marco Giovine (Pasticceria Giovine e Giovine – AT), Marco Marangotto (Pasticceria Marangotto – VA), Pierina Robbiano (Pasticceria Robbiano – GE). Raffaella Maffaldano, (Pasticceria La Riviera – Alassio SV), Silvio Bessone (Pasticceria Le Delizie – Vicoforte di Mondovì CN).

ITALIAN CHOCOLATE-MAKING CHAMPIONSHIP
Již historická spolupráce mezi Commitee of Experts tvořená I. Massari, G. Pina, V. Santoro, A. Slitti, D. Freguja, A. Le Rose, G. Rosso, Callebaut, Cacao Barry a Carma vedla k prvnímu šampionátu ITALIAN CHOCOLATE-MAKING CHAMPIONSHIP, nejprestižnější mezinárodní soutěž věnovaná kreativnímu využití čokolády. Účelem je vyzdvihnout profesionály v oboru čokolády a jejich nejmodernější pracovní techniky. Soutěž je otevřená všem velkým národním i mezinárodním talentům.
Od 17. do 21. ledna 2009 na Rimini SIGEP se bude vybírat osoba, která se stane šampiónem. Tématem této edice je “Haute Couture”.
Soutěž proběhne v různých disciplínách: 17. ledna v neděli budou vyrábět umělecké dílo celé z čokolády; 18. a 19. ledna budou soutěžící rozděleni do dvou skupin s úkolem vytvořit pralinky ve formě s polevou, koláč, individuální porce desertu a „tajemnou sladkost“. Vše posoudí porota složená z mezinárodních expertů, kteří zvolí šampióna roku 2009 a ten bude representovat Itálii na světovém finále World Chocolate Masters v Paříži (říjen 2009).
THE EUROPEAN IDEA WORKSHOP
Italští mistři zmrzlináři, ve spolupráci s Italskou školou výroby zmrzliny, budou organizovat (od 17. do 20. ledna v hale A5) událost nazvanou The European Idea Workshop, která si pokládá za cíl využití nových příchutí ve zmrzlinářství. Zajímavým faktem je, že většina zúčastněných budou ženy! Jde zde hlavně o výměnu nápadů a zkušeností mezi zúčastněnými. Každý z nich, on nebo ona, jsou schopní pracovat se základními surovinami a tím, že přidají nové ingredience, získají nové, kreativní a módní příchutě. Pro tuto edici italští mistři zmrzlináři se porovnají s variací jahody a zmrzlina.

Pro informace žádejte:

Ing. Jan Voda ICS
Zastoupení veletrhu SIGEP pro ČR a SR

Wolkerova 9, 160 00 Praha 6
Tel. 224312163
Fax: 224312164
e.mail. j.voda@ics-prague.cz
www.ics-prague.cz
www.sigep.it


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.