Cukrář.cz

Reklama



Od malovaných obrázků k jedlým obrazům

fiogf49gjkf0d
Asi před třemi roky italská firma MODECOR začala prodávat ke zdobení horních povrchů dortů nesladké oplatky s různými výjevy na nich namalovanými potravinářskými barvami a s různými cukrovými i plastovými figurálními i nefigurálními doplňky. Nejprve to byla témata pro dětské a sportovní dorty typu "zámek a chýše" ke Snněhurce a 7 trpaslíkům, sportovní stadion k fotbalovému mužstvu. V dalších letech přibyla slavnostní témata, svatby, křtiny, sezoní náměty Vánoce, Velikonoce, Šmoulové, kteří mají letos 40. výročí svého vzniku aj.
Oplatek má formát obdélníkového nebo kulatého dortu různých velikostí, lepí se do želatiny a po přetření vrchní strany rovněž želatinou se přilepí i příslušné figurky. Takto zdobené dorty se velmi zalíbily a staly se módním směrem na jih a západ od našich hranic. Malovaný oplatek sice zdraží dort v přepočtu do 100 Kč, ale uspoří čas cukráře. Zákazník získá pěkný dort s tématicky věrohodnou ozdobou, která poskytne radost i zábavu, dětem hračku, novomanželům památku. Vlastně to tak trochu omlouvá použití vedle tradičních i necukrových, resp. nejedlých materiálů v cukrářství, neboť bohužel pouhá cukrová radost je od přírody velmi pomíjivá, někdy i zdraví škodlivá a nespravedlivá k někdy velkým cukrářským dílům, které rychle upadnou v zapomnění.

Vlastně úplně na počátku toho všeho byl Walt Disney se svými kreslenými filmy a figurkami, které získaly takovou popularitu a oblibu, že jejich komerční využití muselo přijít. Na ně navázali cukráři a nejen ti. Při této tendenci vyrůstala již celá generace mladých v Americe a nyní v Západní Evropě, která takové zdobení požaduje. Tato tendence přichází již i k nám.

Svým nápadem malovaných oplatků Italové vlastně navázali na tzv. americké dorty, které chápeme jako pestrobarevné dorty s různými výjevy ze života na jejich povrchu, zdobenými kresbami, figurkami, kulisami ve stylu Walt Disney. Abychom Američanům nekřivdili, musíme dodat, že v modelingu a produkci exluzivních dortů jsou velmi daleko v duchu svých tradic přejímat to nejlepší ze světa a zhodnotit to. Běžná produkce dortů se vyznačuje bohatým zdobením povrchu již zmíněnými výjevy. Vrch dortu ale není zdoben oplatkem, ale přímým stříkáním potravinářskými barvami přes šablonu na krém, případně ručním malováním a trezírováním. Takto se zdobí i šlehačkové dorty, kde se šablona podkládá zvláštní tkaninou s plastovými vlákny aby se nepřilepila. Horní a spodní okraj dortu se zdobí jednoduchým bordrem a bok dortu se často ani nezdobí, aby umožňoval vyniknout výjevu na povrchu. Součástí běžné produkce je i zásilková služba, kde dostanete na základě katalogového čísla dortu jeho fotografii jako předlohu, jedlé i nejedlé figurky, potřebné šablony, barvy, popř. i zmražený korpus.

V tomto směru vyniká zvláštní firma BAKERY CRAFTS, která oslavila nedávno 50. výročí svého úspěšného růstu. Podnik se vypracoval na vedoucí pozici v tvůrčím cukrářství, které není třeba chápat pouze jako náročný modeling. Podnik vytváří exluzivní ozdoby, ale rovněž nabízí pro běžnou cukrářskou praxi nové nápady a pomůcky, které dávají cukrářům jakousi laťku kvality a pomůcku pro zvyšování prodeje. Podnik funguje jako výrobce i jako cukrářský velkoobchod.

Firma BAKERY CRAFTS přinesla do cukrařiny mnoho tvůrčích a velmi užitečných prvků, které mohou být i našim cukrářům k užitku. Vedle již uvedených dortů, které se prodávají na katalog a telefon k dodělání v cukrárně nebo i přímo v domácnosti, jsou to tzv. BITES /čti baits/. Název výrobku je odvozený od základu bit, který znamená kousat, štípat, taky kousek, trošek. Jsou to vlastně malované oplatky seříznuté do kapkovitého tvaru, aby je bylo možné zapíchnout do těsta, velké asi 4 cm, opatřené tématickými obrázky. Bites mají tu přednost, že mohou dozdobovat dort ve 3. rozměru. Mohou též ozdobit vršek tzv. cupcakes /čti kapkeis/ nebo pancakes. Cupcakes jsou vlastně zdobené zákusky ve zdobeném papírovém košíčku, do kterého se dávají po upečení ve formách typu muffin nebo se v nich i přímo pečou třeba v mikrovlnce. Nabízejí se snad ve stovkách nápaditých provedení a samy o sobě by byly zajímavým zpestřením naší cukrářské produkce. Bites budou jistě vhodné i do pohárů ať již pudingových nebo zmrzlinových. Prodávají se v baleních po 144 kusech za cenu 4 Kč/ks.

Minulý rok jsme zaznamenali u BAKERY CRAFTS úbytek nabídky cukrářských šablon jak plošných, tak i vlasových. Firma to vysvětluje složitostí aerografického zdobení dosud pro americké dorty nepostradatelného. Potřebujete k němu jak při velkovýrobě, tak při malovýrobě nejen mnoho šablon, ale také kompresor nebo alespoň pero pro aerografii. Proto se cukráři přiklánějí raději k jedlým obrazům již hotovým, které stačí pouze nalepit na dort. Jedlý papír pro počítačové tiskárny byl vyvinutý teprve nedávno, ale je už i u nás k dispozici. Prodává se v balení po 24 kusech A4. Zatím má pro nás větší význam JEDLÝ OBRAZ již hotový, protože pochopitelně nelze aplikovat jedlý papír do běžných tiskáren. Jedlé obrazy využívají své vlastnosti kvalitního fotografického provedení obrazu, což je další přednost vedle snadné a rychlé manipulace při aplikaci na dort. Je nasnadě, že budou prostředkem k přenesení oblíbených postav a postaviček z filmů a seriálů, stejně jako kopií uměleckých děl a v neposlední řadě přímých fotografií oslavenců na dort. Naše firma nabízí již nyní řadu jedlých obrazů s tématikou shora uvedenou. Obrazy se dodávají v těsném alobalu po 12 kusech dle katalogového výběru. Jejich životnost je do otevření obalu 4 roky. Po otevření obalu je možno životnost prodloužit úschovou v mrazáku. Cena jedlého obrazu podobně jako u malovaného oplatku nepřevyšuje 100 Kč.

Italští cukráři dosud preferují šablonové techniky zdobení, takže přímo nehrozí, že by dříve, než tyto techniky dorazí až k nám, byly již svými výrobci opuštěny. Pokud se pro ně rozhodneme, mějme na paměti, že důležitější než kompresor jsou pera. Kompresor lze nahradit i lahví stlačeného medociálního plynu, pera nahradit nelze. Cukrářský kompresor je ovšem praktický a firma BAKERY CRAFTS dodává různě výkonná provedení až po dvojčinné, bezolejové a s chladičem. Pera pro aerografii se kupují podle velikosti pohárků, počtu trysek, možnosti ucpávání a dostupnosti náhradních dílů.

Jestliže firma BAKERY CRAFTS uvedla na trh jedlý obraz, byla jen otázka času a i náročného výzkumu, než umožní cukrářům a nejen jim, aby si takové obrazy sami zhotovovali.
Zařízení spatřilo světlo světa teprve loni a po příslušných zkouškách a schvalovacích procedurách je již schváleno i v rámci Evropské Unie. Jmenuje se CAKE TOP PUBLISHER, tedy doslova vydavatel tisků pro vrch dortu. Sestává ze scaneru, tiskárny, barevné a nebarevné kazety a sady jedlých papírů počítačového typu. Vše by bylo možno pořídit v přepočtu asi za 70 000 tis. Kč.

Jestliže se nyní ohlédneme na popsaný vývoj cukrářského řemesla ve světě, tedy běžné produkční cukrařiny, vidíme snahu zpodobnit krásu věci a události lépe než dosud, ale při menší námaze a s větší rychlostí, jak to i odpovídá současnému životnímu tempu i vkusu nastupující mladé generace. Do běžné cukrařiny vstupují i umělecká díla, ale jinak, než přímou tvorbou cukráře, s využitím moderní techniky. Přesto nebo právě proto se domnívám, že pro umělecký vkus a zdobící schopnosti cukráře je zde větší prostor, než byl předtím.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.