Cukrář.cz

Reklama



Téma "Kde jsou cukráři?"


Kde jsou cukráři?
Od: Johny

11.05.2009 20:33:54.
id: 6409.


Vážení kolegové a čtenáři, omlouvám se, že tento příspěvek směřuji do poradny, ikdyž vím, že sem asi ne tak úplně patří.
Poslední dobou sleduji zoufalou situaci co se týče nedostatku kvalitních cukrářů a naší cukrařiny vůbec. Rád bych se vás zeptal na váš názor a hlavně na to, v čem vidíte hlavní problém, proč to naše nádherné sladké řemeslo tak upadá a nikdo ho nechce dělat? Co vám v našich cukrárnách chybí?

Děkuji za vaše příspěvky!

S pozdravem Váš Johny.

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: karlos

Vloženo: 12.05.2009 15:59:46.
ID: 6412.


Protože je doba blaha, a sladkostí je všude plno, lidi si kvalitní cukrařiny neváží. Kupují hlavně trvanlivku, balené věci.....zákusky jsou drahé. Práce je to mizerně placená, stání na nohách celý den, každodenní rutina, zdravotní problémy......
toť můj názor extrémní názor.
Karel

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: dana

Vloženo: 12.05.2009 20:11:37.
ID: 6413.


Ptáte se co nás tam má držet" Ale vážně o této problematice by se daly napsat romány. Co si budem povídat, ale všechno je o penězích, platy jsou velice malé, na to ,že cukrařina je ruční práce tak to nikdo nechce za ty peníze dělat. Ani z lásky k řemeslu....Dělala jsem vedoucí výroby a musela jsem toho nechat, protože najít někoho kdo má zájem o práci je téměř nemožné a vyrábět kvalitní výrobky s lidma kteří si neuvaří ani čaj je nemožné..

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: mira

Vloženo: 12.05.2009 20:38:01.
ID: 6414.


zdravim,no ja si myslim ,ze problem zacina u vyroben ktere neznaji klasicke receptury,ale jen polotovary a ruzne nahrazky,kdys takove vyrobky vidim je mi stoho zle,ze to vubec nekdo muze vyrabet,vemte si kdyby zadne takove nahrazky ,atd vubec nebyli urcite byse zvisila aspon o trochu sance na praci

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Blanka

Vloženo: 13.05.2009 13:05:06.
ID: 6416.


Lidi nebuďte pesimisti!!! Cukrařina je řemeslo, které sice není díky polotovarům a náhražkám to co bylo, ale lidi sladké jíst budou vždycky. Kdo tohle řemeslo miluje, tak ho bude dělat i dál, pokud ho dělá kvalitně a je oblíbený tak si vydělá a je spokojen... Toť můj názor. A to že mladý po z.škole se nechtějí jít učit za cukráře, to si myslím, že je dobou, přeci frajerka, která má dredy a poslouchá techno, nebude patlat čokoládu :-))). Musíme doufat, že pár takových nadšenců do řemesla, jako je i tady, se někde učí, nebo přemýšlí, že bude slavná "Rettigová"...

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: lucka

Vloženo: 13.05.2009 19:52:10.
ID: 6419.


Zdravím, moje zkušenost je taková, vyučila jsem se u soukromníka, kde jsem po ukončení školy nastoupila a pracuji již deset let. Někdy mám pocit, že v dnešní době se již neuznává to , že člověk získá praxi a je " věrný" jedné cukrárně. Pokud se chce cukrář vzdělávat i nadále, musí si všechny kurzy hradit sám a brát si na ně dovolenou a to při platech cukráře nejsou malé položky. A když náhodou chce mladý člověk dělat cukrařinu tak většinou chce velký plat a brzy domů. Ale ti, kteří mají cukrařinu rádi ji snad nenechají padnout!

odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 14.05.2009 16:53:48.
ID: 6426.


Všem děkuji za Vaše názory a doufám, že další ještě budou.
S vámi všemi musím souhlasit.
Co se týče peněz za cukrařinu, to už jsme několikrát probírali. Ve většině provozů jde opravdu o těžkou a špatně placenou práci ... je pak těžké z toho malého platu utrhnout ještě nějakou tu korunu na další vzdělávání.
Co se týče stavu naší cukrařiny vs. náhražky, polotovary ... Je to opravdu problém, a to v tom, že málo který cukrář u nás, ale jsou tací!, má opravdu kvalitní základy a znalosti na to, aby dokázal obejít tyto náhražky. Když mluvím se svými o něco staršími kolegy, musím uznat, že v některých podnicích se jim těchto základů dostalo, od našich ja já říkám " cukrářských mistrů fachmanů", kteří nám kamsi úplně vymizeli. Což je pro nás, ta největší škoda, protože se od nich máme hodně co naučit!!!
I já musím přiznat, že po pár letech své praxe se snažím dopídit oněch základů co mi chybí, ale jde to ztuha. Kvalitní odborná literatura v českém jazyce není skoro dostupná a o podnicích, kam by člověk mohl nastoupit a tyto kvalitní základy se doučit, se musím přiznat moc nevím. Většina provozů je dnes bohužel pod tíhou ekonomické situace a tak je donucena víc než na kvalitu hledět na kvantitu, možná i z nezlalosti technologií a surovin, nedostatku kvalifikovaných lidí ... sáhnout k oněm připraveným polotovarům.
Možná jediné, co nám cukrářům může pomoci je zahraniční zkušenosti.
Další z věcí, kde si myslím, že je zakopaný pes, je kvalita dodávaných surovin. Málo tlačíme na naše dodavatele, aby nám do provozů dodávali kvalitní zboží! Ne ty odpadkové smíchaniny, nahnilé a plesnivé ovoce, ztužovače plné "Éček" bez chuti, rostlinné šlehačky, které vydrží i snad jaderné záření ...
Poslední dobou marně přemýšlím, kudy z tohoto zamotaného kruhu ven. Kde začít?
Možná právě tím, že se budeme pídit po základech. Nevím, podle jakých osnov se učí na těchto oborech dnes, přeci jenom už jsem docela dlouho ze školy. Musím však přiznat, že když porovnám, například učebnici technologie tady u nás např. s možná se dá říci učebnicí zahraniční kulinářského institutu, jsou informace obsažené neporovnatelné, co se týče rozpětí témat, tak i detailů a to i v rozboru jednotlivých surovin, jejich fungování .... A to se domnívám, že našim cukrářům chybí. Ty správné základy a dokonalá znalost surovin. Na to navazuje i dostupnost surovin, ale ta nebude do té doby, dokud nebudeme znát základy a nebudeme je na trhu vyhledávat a tlačit na jejich dodávání. Domnívám se, že v tomto má kuchařina u nás před cukrařinou ohromný náskok.
O tom, že pár nadšenců nenechá naši cukrařinu padnout ... No já se bojím, že nás pár nadšenců toho moc nezachrání. Pokud nedojde k tomu, že se začne "rodit" nová generace cukrářů, se zájmem o obor a s kvalitními základy, tak za pár let, si budeme všichni kupovat nakrabičkované "cukrářské amarouny" v supermarketech!!!
A věřte mi, že pár nadšenců to nezachrání. Sám jsem poznal, že člověk může být sebelepší, ale bez skvělého týmu pracovitých a šikovných lidí kolem sebe, toho opravdu moc sám nevzládnete. Moc rád bych tímto poděkoval všem svým skvělým šikovným cukrářským kolegům, od kterých jsem se toho mnohému naučil a budu doufat, že ještě naučím.
A co vlastně dnes vyžaduje náš zákazník? Co největší zákusky za nízkou cenu. Ale proč tomu tak je? To máte jako s čokoládou. Když si koupíte tabulku méně kvalitní čokolády, tak ji sníte celou. A proč? Protože jediné co cítíte je sladkost a i po snědení celé tabulky, nemáte skoro žádný požitek. Ale jak je to, když si koupíte tabulku kvalitní tmavé čokolády? Nevím jak vy, ale mě stačí nechat na jazyku rozpustit pár čtverečků a nemusím sníst celou tabulku, protože si užiji tu nádhernou chuť, která mě naplní, potěší, pohladí ... Nemám potřebu sníst kvanta. Je to o plnosti chuti. Zkusme navést naše zákazníky na cestu chuti, kdy zákazník i po snedění několika soust, bude potěšen chutí, bude vědět jakou chuť ten krém má ... Vždyť přeci cukrařina není o tom, že se zákusků má zákazník najíst, my cukráři se máme starat o to, aby zákusek či dezert byl opravdu jen takovou sladkou tečkou ...

Přeji Vám všem příjemné sladké tvoření ...

Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 19.05.2009 12:46:18.
ID: 6439.


Ještě jsem ve své reakci zapomněl uvést, abych vše neházel do jednoho pytle, to by byla chyba, že ne všechny ztužovače jsou sáčky plné překvapení zkrývající se pod označením "E". Jsou i značky a firmy, které se vydali při výrobě ztužovačů přírodní cestou a celé je to založené na želatině a přirodních bázích. Zde je to na nás, abychom se naučili číst, co je na obalech surovin a polotovarů, a je na nás, co budeme zákazníkovi předkládat!

Děkuji Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Sáša

Vloženo: 23.05.2009 13:23:18.
ID: 6453.


Já si myslím ,že základy naší"české "cukrařiny jsou na tolik dobré ,že není třeba chodit do zahraničí!
Vždytˇprávě v tom zahraničí ,máte tolik sorovin a polotovarů ,které obsahují konzervanty adt...Že i výrobek vyrobený podfle české receptury není to co když vyrobíte z českých surovin.
Chcete to jen pořád zkoušet a zkoušet ..(ti naši staří mistři také nebyli hned dokonalí..).protože jen opakování se člověk něčemu naučí.

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: dasalu

Vloženo: 09.04.2010 23:05:55.
ID: 7441.


Já mám půl roku vlastní malou cukrárnu v obci kde je tisíc lidiček.
Máslové zákusky nikdo nechce,tak dělám bez směsí a éček jenom vlastní šlehačkové receptůry.
Mám stálé zákazníky,někteří jezdí i sto km.,vždy když přijedou do Plzně.
Jiní už jinde ani nenakupují.
To bude asi cesta.Dobrý recept ,a nic umnělého.
Je fakt,že peníze nic moc.
Mám to jako drahého koníčka.
Ale každý koníček něco stojí.
Dáša

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: karlos

Vloženo: 16.05.2009 16:04:46.
ID: 6428.


Pěkné počtení.
Oni jsou lidi dneska hrozně zmlsaní, a naučili se šetřit na jídle. Koupí raději levný salám, nebo levný zákusek v obalu. Vzpomínám si že jsem se jako kluk těšil do mléčného baru, na větrník či něco jiného. Ale to byl větrník se šlehačkou z kravského mléka, s tou chladivou chutí, jak se v učebnicích uvádí. Byla to fakt lahoda. Bohužel dnes mi připadají větrníky skoro bez chuti, když pominu fondán, a korpus které zůstaly normální. Nějaký divoch v pralese bude šťastný za trochu plástve medu, a bude to pro něj vrcholná slast, kdežto evropan už vzkoušel tolik pochoutek, už neví co by, do tětí se cpou bombony a td. Je tu taky problém ekonomický, současná situace nedovoluje dle mého ten přepych, aby provozovny mohly vyrábět "kvalitu". Zákusky jsou pak třeba drahé a to se zákazníkovi nelíbí.
In jsou dneska počítače, technika, obchod, jít na cukráře? Proč ne, ale kolik procent vyučených to bude dělat? Děcka maj už na učňáku jasnou představu, že tohle dělat nepůjdou....a jen to dochodí, myslim že se nemýlim.
Karel.


odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 17.05.2009 15:07:42.
ID: 6429.


Karlosi, já jsem také hodně zmlsaný a na jídle musím samozřejmě šetřit, avšak všeho s měrou. Když narazím na větrník s živočišnou šlehačkou, poctivou žloutkovou šlehačkou, s karamelovou šlehačkou připravenou ze smetanového karamelu ... no to je pro mě vždy super výhra, poctivé větrníky, to je moje slabost už od dětství. Chvíli tam sice konkurovali indiánky a ovocné kornoutky, či likérové špičky, ale větrníky vydrželi jako moji favorité dodnes. Největším bičem na dnešní větrníky, je rostinná šlehačka! Ikdyž jsme v cukrárně také používali rostlinnou šlehačku, na větrníky jsme vždy šlehali zvlášť živočišnou a karamelovou šlehačku jsme míchali poctivě 1:2 smetanový karamel s ušlehanou smetanou. Přesto doufám, že o této nepřekonatelné chuti, naši cukrářští učni nebudou jen pouze číst v učebnicích technologie, ale budou mít možnost takovéto "poctivé" větrníky vyrábět!
Co se týče přepychu a cukrařiny. Vážení kolegové a čtenáři, všiml si někdy někdo z vás v obchodech, kolik vlastně zaplatíte za jednu sušenku či čokoládovou tyčinku v přepočtu na kila? Nebo kolik platíte za tabulku čokolády mrzké kvality? Já to občas sleduji a musím říci, že to je hrůza! Tabulka nekvalitní čokolády v přepočtu na kila vyjde leckdy i dvakrát dráž, než 1 kg kvalitní pravé čokolády!A kvalita sladkostí? Co si budeme vyprávět, jsou to samé ztužené tuky, čokoládové polevy a většina z nich chutná jednotně, jsou prostě jen sladké. Když si vezmete že za 30 g gramovou sušenku dáte třeba 7 Kč, pak přijdete do cukrárny a za větrník o hmotnosti 100 g 21Kč nedáte, protože se vám to zdá být drahé, ale ve skutečnosti si koupíte tři sušenky, ty sníte také najednou, protože vám chuťově nic nedají. Nedávno jsem si naběhl a koupil jsem si "v akci" ledové kaštany. No akce to byla, ale proto, že nebyly použity kvalitní suroviny! Je to moje chyba, když mi nedojde, že tam v surovinách byl nějaký vstup a nikdo snad nemůže prodat levnějii než vyrobí. Opravdu jsem si moc nepochutnal. Takže co je vlastně přepych, koupit si drahou sušenku o gramáži, která se nám neustále zmenšuje, aby mohla být zachována cena, a nebo si jednou začas zajít na kvalitní, dobrý, poctivý zákusek do cukrárny? To už je na každém z vás.
To že se mladí jdou učit na obor, aniž by ho chtěli dělat, již bylo za nás a tento trend bohužel pokračuje. Nevím, zda z našeho ročníku 30 lidí, vůbec u oboru někdo zůstal? Dva, tři lidičky? Ale proč tomu tak je? Je to z důvodu, že lidé nemají k našemu řemeslu úctu, jaké se cukrařině dostávalo dříve?

Johny

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: lenca

Vloženo: 17.05.2009 18:01:19.
ID: 6430.


S těmi dětmi si to myslím taky, ale pak je celá takových jako já. Uplný laici v cukrařině, kteří právě ty recepty a postupy neznají. Mají ovšem k cukrařině vztah, moc je to baví a dodatečně litují, že třeba se v té cukrařině nevyučili. Já bych hned nějakou cukrárnu založila, vedla a vyráběla. Vím, že by me to bavilo, ne jako ted být celý den zavřená v kanceláři na zadku :-)) Ještě, že mám manžela, který sladké opravdu rád :-)))

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Milka

Vloženo: 18.05.2009 12:16:41.
ID: 6432.


Já jsem vyučená cukrářka a řeknu Vám že tato doba není vůbec to co bývalo. Chtěla jsem si najít práci v oboru ale neměla jsem šanci,buď bylo plno nebo chtěli praxi a popravdě po škole člověk má praxi sehnat kde když ho nikde nechtějí zaměstnet.
Momentálně jsem na MD a snažím se cukrařinou zabívat i doma,ale zatím to moc nejde.lidi si většinou už koupí hotový výrovky v obchodě a nebo ti kteří jsou trochu zruční si to ,, upatlají´´ doma sami.
Chtěla bych se tím zabívat i po MD ale když se tak dívám po nabídkách práce tady v Brně tak je tato profese plná a nikdo cukráře nechce.
Chtěla bych si založit svojí cukrárnu,ale nemám na to tolik peněz a sama bych to asi taky nezvládla.
Ale je to můj sen a doufám že se mi to někdy splní.:-)

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: svatopluk

Vloženo: 28.11.2010 17:43:41.
ID: 7817.


Dobrý den, tak tuhle myšlenku mám taky a doufám, že se i podaří Vše je závislé na dobrém místě, které momentálně v centru Brna hledám. Taky hledám kontakty na lidi, kteří mají tento obor rádi a chtějí v něm pracovat. Pokud vás to stále zajímá, pošlete mi, prosím, email kontakt na vás

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Jana 2

Vloženo: 19.05.2009 19:11:37.
ID: 6442.


Jsem vyučená cukrářka.Vedu 16 let výrobnu,snažím se vyrábět podle klasických norem.A jenom proto,že mě tahle práce baví a je mi koníčkem,jsem stále vydržela.Protože o penězích to opravdu není.
Kurzy si hledám sama,vemu tu nejšikovnější cukrářku,u které vím,že jí ta práce baví,a zaměstnavatel nám rád zaplatí veškeré náklady.Protože ví,že je to k jeho prospěchu.Zatím mi byl vždy seminář ku prospěchu.
Dnes je doba,kdy nemám tu 100% spolehlivost na lidi ve výrobně.Stačí jeden hlupák a pokazí vše na čem ostatní makají.
Nechci se ohánět krizí,ale bohužel je tady,a u nás je to ohromě znát.Zákazníci si nekoupíí zákusek za 10kč,ale rohlík za 2.50kč.Obávám se dalšího poklesu tržeb...a co dál,do fabriky na 3 směny,to by mě zabilo :-(

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Milka

Vloženo: 21.05.2009 10:27:26.
ID: 6445.


Dobrý den
Vaš příspěvem mě zaujal,chtla jsem se zeptat z kterýho města jste?
Sama bych se tomu do budoucna chtěla věnovat,jenomže u nás není na tento obor vůbec poptávka a tak se snažím něco tvořit doma sama.


odpovědět

       Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Erika Schulcová

Vloženo: 17.01.2014 12:37:30.
ID: 10377.


Dobrý den. Četla jsem váš inzerát. Mám v plánu do budoucna se cukrařinou zabívat. Nejsem sice vyučená cukrářka, ale snaím se tvořit. Odkud jste?
Erika Schulcová

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: sona

Vloženo: 23.05.2009 20:18:36.
ID: 6455.




...ja som zo Slovenska a u nas je tiez takyto problem, remesla sa nik nechce ucit,nebude pekarov co budu piect chlieb,rohliky,cukrarenske vyrobky,odborne prace,to su prace pri ktorych sa clovek nadrie.financny efekr o nicom..je to strasne...

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Stewe

Vloženo: 27.05.2009 7:47:31.
ID: 6461.


Četl jsem si Vaše příspěvky.Většinou jsou od lidí, kteří už v cukrařině pracovali.Ano,problémy jsou všude a já je mám o to těžší,že jsem úplný novic, který nastoupil do firmy, která kdysi v cukrařině dost znamenala, ale přestala se rozvíjet a "zakrněla".Rád bych jí opět dostal do nějaké významnější pozice na trhu,ale s laskonkami a kokoskami díru do světa neudělám.Dle mých nových poznatku s "rostlinkou" neprorazím,ale jak namíchat tu pravou živočišnou nějak nezvládám.Tak mi poraďte kam se obrátit na radu, kde by mi řekli, v jakém poměru míchat, či trvanlivku nebo čerstvou,příp.,kde hledat kvalitní suroviny,např. čokoládu a ne nějaké náhražky. Díky za Váš čas a případnou pomoc. Váš nový a zatím moc málo zasvěcený kolega v litoměřicka.

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 01.06.2009 11:22:59.
ID: 6473.


Stewe nevěšte hlavu!
Ono jak se říká, učený z nebe nespadl a v cukrařině to platí dvojnásob. No že na trhu neprorazíte s laskonkami a kokoskami a možná s klasikou vůbec, bych tak moc netvrdil, protože jak to sleduji, udělat pořádnou poctivou laskonku, kokosku nebo věneček, dnes už umí jen málokdo!
Jinak jsem asi malinko nepochopil, jak se ptáte jak namíchat živočišnou šlehačku? Myslíte ztužit? Šlehačka (když píšu šlehačka, myslím tím živočišnou) se ztužuje želatinou nebo ztužovači na bázi želatiny. Na trhu jsou i kvalitní ztužovače na přírodní bázi (Stabillpanna ...), které šlehačku ztuží aniž by narušili lahodnou chladivou chuť.
Kde hledat kvalitní suroviny? Toť otázka další, je dobré si udělat malinko rozhled po trhu, jaké jsou kolem vás firmy, popř. je zkontaktovat, co vám mohou nabídnout. Další věcí je, což se musíme naučit, číst co vlastně ty nám dodávané suroviny obsahují!
Co se týče kvalitních čokolád, i u nás na trhu jsou již dostupné, domnívám se velmi kvalitní čokolády, bohužel v tomto nejsem zrovna patriot a raději využívám čokolády zahraničních značek, kde se na naše poměry a znalosti alespoň malinko snoubí kvalita a cena. Stewe bohužel Vám konkrétní firmy zde nemohu uvést.
Pokud chcete někam v cukrařině dojít, je to cesta nikdy nekončícího další samovzdělávání. Doporučuji Vám hledat na internetu různé receptury, buď u nás nebo na zahraničních serverech, čtení a překlad zahraničních knih s recepturami, protože se stále domnívám, že v našem rodném jazyce moc knih pro nás profesionály není.


Přeji mnoho úspěchů při sladkém tvoření a dalším vzdělávání.

Johny

odpovědět

       Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Stewe

Vloženo: 02.06.2009 7:47:12.
ID: 6477.


Johny děkuji za reakci.
U mne je malinko problém v tom,že pokud chci vyrábět musím si zajistit i odbyt.Takže pokud se té šlehačky týče,tak jsem poznal,že na zákusky,které se prodávají a nekonzumují hned na místě ,není kladen důraz na kvalitu a stačí větší poměr "rostlinky". Cukrárny se "sezením" raději živočišnou,ale tam mám problém ,že se brzo"rozpadá". Rád využiji radu na nějaký ztužovač. Při hledání surovin samozřejmě využívám nejen stávajících dodatelů,ale hledám i nové.Ohlásili se mi i s dovozovou čokoládou z Anglie, Belgie i tuzemskou.Samozřejmě se musí udělat nějaký cenový kompromis,aby to mohlo být prodejné.Vím, že to jsou takové "porodní bolesti",kterými prošel věsmes každý z Vás,ale začít nějak musím a proto zkušenosti sbírám,kde se dá a děkuji těm, kteří mne nezavrhnou hned na začátku,pomohou a přijmou mezi sebe.Pak i já mohu časem pomoci někomu jinému, začínajícímu.
Stewe

odpovědět

          Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 15.06.2009 14:00:20.
ID: 6544.


O tom to je Stewe, těmito začátky jsme si prošli všichni, a jen tím, že si dokážeme poradit, půjde náš obor kupředu. Jak já říkám, když naučím jednoho šikovného cukráře temperovat čokoládu, v budoucnu nám to ulehčí hodně práce, protože to zase naučí někoho dále a my se pak budeme moci věnovat novým poznatkům a postupům.
Kdybych mohl jakkoliv pomoci, dejte vědět.

S pozdravem a přáním pevného odhodlání, Johny

odpovědět

             Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Tom

Vloženo: 03.10.2011 23:44:45.
ID: 8253.


Zdravím Johny,
otevřel jsem si malou cukrárnu s výronou, jsem na výrobu sám a dělám jenom klasiku. Myslím že se s ní dá prorazit.
Ale z jiného soudku. Zaujala mě Vaše věta o temprování, nějak mi to totiž nejde. Čokoláda mi hrudkovatí.
Poradíte co s tím?
Předem díky Tom

odpovědět

                Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 05.10.2011 12:05:55.
ID: 8254.


Zdravím Tome!

Pokud děláte opravdu poctivou českou klasiku, takovou jakou jsem se já učil na učilišti, pevně věřím, že s tím uspějete, protože o této poctivé české cukrařině už má dnes málokdo potuchy, a myslím, že i na našem trhu chybí?
Tome zkuste nahoře v pravém rohu zadat do vyhledávače "Temperace čokolády" a měl by se vám objevit článek o temperaci čokolády. Je tam popsaná temperace čokolády, tak jak ji už roky používám a funguje mi. Jinak takto na dálku je hodně těžké odhadnout, kde může být problém. Čokoládu skladujte v suchu a chladu, ne v lednici prosím.

Pokud to alespoň nějak pomůže, rádo se stalo ... pokud to nepomůže, zkuste blíže popsat situaci, za jakých okolností se hrudky v čokoládě tvoří?

Až budu mít opět přístup na internet, zkusím se připojit a reagovat.

Popř. zkuste požádat pana Řezáče o můj email, sem ho uvést nemohu.


Přeji mnoho štěstí a držím cukrářské pěsti, ať se vám poctivé sladké řemeslo daří!!!

Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Hervy

Vloženo: 31.05.2009 18:03:01.
ID: 6470.


Moc kvalitních cukrářů už také nezůstáva z toho důvodu,že nejsou za tu práci dobře placeni.A za 2:když vydím co dnes pouštějí na učňák,že si to není schopné nic ani zapamatovat a mají ke všemu laxní přístup.Tak si myslím,že jich bude ještě míň.

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Jana 2

Vloženo: 01.06.2009 13:51:10.
ID: 6475.


Mě teda nervuje,když vemu vyučenou cukrářku,řeknu ať mi zváží 300g kakaa a ona si neví absolutně rady.V ruce misku a kouká kdo jí poradí.To už je na mě MOC.Za,,nás,,brali 1 z okresu a co to stálo nervů,se na učňák dostat.Dnes opravdu berou zřejmě kdekoho.Nechci se nikoho dotknout,ale pak je chyba v mistrech a učitelích.U nás by u závěreček neuspěli.To je základní znalost...

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 01.06.2009 18:30:45.
ID: 6476.


Jani souhlasím s Vámi, že kdysi bylo, že dostat se na cukrářský obor, bylo těžké a skládali se talentové zkoušky.
Už když jsem šel na tento obor já, brali všechny a možná podle toho to tak začalo vypadat. Každá škola teď hamouní co nejvíce oborů, aby bylo co nejvíce peněz, ale jak to pak vypadá? Nechal bych opravdu jen pár škol, kde by se cukrařina učila a bylo by, stejně to tak do času dopadne.
Druhou otázkou je, jak takováto holčina může dostat výuční list? To už nejsou záverečné zkoušky?!!!!!!!!!! Já si pamatuji, že za nás to bylo vše jinak, nikdo nám neradil, byly jsme vychováváni k samostatnosti, protože naše mistrové dobře věděli, že na provozech nám nikdo za hýžděmi stát nebude, aby nám stále radil. Také ne všichni dostali vyúční list na poprvé. A proto si také myslím, že my jsme dostali ještě ty správné poctivé základy cukrařiny, která v těcho dobách byla ještě alespoň trochu poctivá - z másla, oříšků, z pravého griliáže, čerstvě upečených korpusů ....





odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: olouš

Vloženo: 05.06.2009 14:29:02.
ID: 6500.


Jani ,není chyba v mistrech oborného výcviku a učitelích ,ale ŘEDITELI ,který pro přijetí takových žáků sestavuje harmonogram .A protože škola potřebuje každou dotaci z žáka ,tak bohužel berou všechny a také ti všichni dostanou výuční list :vím o čem mluvím ,zrovna dneska jsem se vrátila ze závěrečných zkoušek ,kde jsem jako přísedíci odborný poradce ,alenesouhlasila jsem tam s jednou žákyní ,ale bohužel ,ředitelka ,řekla ,tak jí to musí vyjít ta známka alesponˇna 4 ,ale ty zkoušky udělá.tak potom ,kde je to snažení těch ostatních vidět!!

odpovědět

       Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Jana 2

Vloženo: 06.06.2009 10:41:44.
ID: 6503.


A je to!!Pokud to nebude mladého vyučence bavit,ale pouze chce papír z vyučení,nic s tím neuděláme.Za tu dobu,co cukrařinu dělám,několik takových mi prošlo rukama a do týdne se pozná,že jenom potřebují peníze,nebo roky na důchod :-)

Je to dost smutné,co píšete...

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Jana 2

Vloženo: 02.06.2009 14:11:12.
ID: 6479.


Johny také absolutní souhlas.I v našem ročníku byli jedinci,co dělali zkoušky napodruhé.Jak ústní,tak praktické.Zřejmě by si mistrové nechtěli dělat ostudu,že mladé..pustili,,do světa a nebyli o nich na 100% přesvědčené.
No jo,s tím už nic nezmůžeme,jen si je vychovávat dále...
Teď jen aby bylo dost práce :-)J.

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 03.06.2009 16:19:39.
ID: 6487.


Jani s tím také souhlasím, vychovávat dále samozřejmě, ale musí o to sami mít zájem. Když pak vidíte, jak přijdou po vyučení "ramenatí" - myslí si že všechno umí, je to k smíchu, vždyť teprve nyní jejich cukrářská cesta začíná a mají se hodně co učit.
Jinak se domnívám, že sladké pofrčí pořád a mám i tušení, že se konečně začne vyhledávat kvalitní cukrařina. Je to na nás, nesmíme to vzdát! My musíme přesvědčit zákazníka, že svou práci děláme, jak nejlépe umíme. A také nesmíme zapomínat do všeho sladkého přidávat tu naši tajnou přísadu?!

Mějte se, Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Karlos

Vloženo: 03.06.2009 7:56:21.
ID: 6481.


No ale tak nakonec se stejně musí projevit nadšení a sympatie s oborem....kdo je nemá půjde do jíného oboru, nebo bude jeho každodenní rutinou mazání plátů a nadávání na nízkej plat:-) To že někoho nechali dělat zkoušky napodruhé, jen oddálilo předání papíru, nic víc.....

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od:

Vloženo: 04.06.2009 10:37:30.
ID: 6489.




odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Fialka

Vloženo: 04.06.2009 18:35:00.
ID: 6491.


Ahoj Johny,
mám pocit, že většině našich cukrářů chybí určitá profesní hrdost. Vím, že cukrařina je dřina, ale měla by se dělat s láskou a poctivě. Každý cukrář by měl být hrdý na svůj výrobek a nepřistupovat k němu jako, že teď něco uplácám, někdo to koupí a padla (věř mi, byla jsem nějaký čas v cukrárně a krom paní šéfové, která sama samotinká "odřela" všechny slavnostní a krásné dorty, tam bylo asi 6 takových "patlalů"); být prostě pan cukrář (a vzory tu jsou - vezměte si třeba paní Slavíkovou nebo paní Turner). Upřímně - vůbec se mi nelíbí, když hodně cukráren má zákusky uniformní chuti (ať žijí sypké směsi!) nebo (asi kvůli úspoře?) používá do většiny zákusků stejnou náplň (pravda - občas se do ní přidají např. oříšky ...), když některé dorty vypadají jako by si je doma uplácaly moje děti (a to bych je ještě urazila) atd. Potom se tedy nelze divit, že spousta lidí si raději peče doma a musím říci, že jejich výrobky jsou srovnatelné a mnohdy i předčí ty cukrárenské (viz vl. zkušenost a množství stránek na netu). Já také nejsem cukrářka, ale nedostatek kvalitních výrobků a u těch opravdu kvalitních zase cena, mě donutili, abych si začala péct sama - takže vím, že kdo opravdu chce (a to platí i pro cukráře), dokáže si sehnat dobré receptury a naučit se podle nich vyrábět. Zvládla jsem jak dorty (i velké moderní svatební), tak i zákusky (dokonce i špičky a větrníky) k velké spokojenosti rodiny i přátel.
Zdravím
Fialka

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 04.06.2009 23:11:45.
ID: 6493.


Zdravím Fialku a všechny ostatní čtenáře!

Rád bych všem kdo přispěli opět poděkoval, že jste si našli chvilku času a reagovali, děkuji.

Fialko, s tím, že cukrářům u nás chybí profesní hrdost, nelze než souhlasit!!! Ale kde ji máme opět vzít? Cukrařina byla kdysi váženým obore a když se řeklo "mistr cukrář" mělo to opravdu velkou váhu, já si to ještě malinko pamatuji z dětství. Dnes pokud vedle sebe stojí cukrář a kuchař, vždy bude víc uznávaný kuchař. Proč jsou dnes kuchaři učeni, že zvládnou udělat dezerty za cukráře? Jsme snad my cukráři učeni, že zvládneme např. svíčkovou za kuchaře? Nevím o tom. Každý by se dle mého měl držet svého pádla. Ne nadarmo na tyto obory studujeme tři roky. Hodně cukrářů dnes pracujej pod šéfkuchaři a upřímně řečeno, jen málokterý uzná, že cukrařina je rovnocená kuchařině a že je to stejná, né-li možná větší dřina. Proč cukrář nemá problém respektovat kuchaře jako kolegu, ale obráceně už to tak není! Proč? Na to se ptám? Kde vzniká tato hloupá nadřazenost? Vždyť při rozhovoru s několika lidmi jsem se dozvěděl, že např. ve Francii, pokud restaurace nemám svého cukráře, není až tak uznávaná. Tak v čem je u nás háček? Proč je cukrář ten méněcenný.
Druhou věcí je, kdo u nás dnes vlastní ve většině cukrárny? Jsou to lidé od řemesla? Rozumí vůbec tomu v čem podnikají, bohužel ne. Najde se jen pár světlých vyjímek a je to znát. Vím o provozech, kde majitelé nejsou vyučeni v oboru, ale přesto mají o cukrařinu zájem a vzdělávají se dále, starají se, vyrábějí kvalitní cukrařinu ... a věřte mi nebo ne, ty cukrárny jen kvetou! Na cukrárnách jsou i šéfové, jak píše Fialka, kteří dokáží zastoupit pracovní sílu, vědí jaká je to dřina a pak dokážou ocenit i ty zaměstnance ... o tom to je ... před takovými lidmi smekám .... Co se týče cukrářských vzorů u nás, to možná raději přeskočím ... Pro mě byl ohromným vzorem a velkým impulsem pan Eliseo Tonti, díky kterému jsem se začal zajímat o moderní cukrařinu a netypické zdobení ... za mnohé jsem vděčný paní Havlové z novopackého učliště ... těch lidiček je hodně, od kterých jsem se mohl něco přiučit a za to jim patří mé velké díky!

Ano spousta lidí raději začala péct doma, a tip pro cukrárny ... jak tyto zákazníky nalákat zpět, nabídněte zákazníkovi něco, co si doma neupeče ... Je pravdou, že před některými amatérskými výkony žasnu i já a opravdu se hluboce klaním tomuto umu.
Když se cukrařina dělá bez lásky, je to vidět. Ono je pravdou, že kdo na té cukrárně nestráví nějaký čas, neuzná, jak je to práce namáhavá!, ale opět jedním dechem dodávám, že je to práce naprosto nádherná.
Tady v příspěvcích neustále narážím na dotazy, kde vzít receptury ... vážení, už mě za to jednou někdo kritizoval, přesto to píšu znova ... jednou z cest je studium zahraniční literatury, internet nabízí nepřeberné množství receptur a materiálů, a to jak pro laickou cukrářskou veřejnost, tak i pro naprosté profesionály ... někdo mi tenkrát napsal, že se ještě nikdo nestal zručným, čtením knih, nebo něco v tom smyslu ... Ano to je pravda, ale také se nikdo nestal mistrem, když seděl s rukama v klíně. Je to o tom, sbírat znalosti a zkoušet je v praxi. Ta možnost tady je, jen po ní stačí sáhnout a využít. Co měli říkat cukráři např. za první republiky, neměli ani internet ani server cukrar.cz, museli za zkušenostmi do např. do Rakouska. Vám dnes stačí zapnout internet, zadat do vyhledávače konkrétní dotaz a můžete sledovat např. Francouzského mistra cukráře, jak připaví krémy, těsta, polevy .... nebo jak správně temprerovat čokoládu ... vždyť to je přeci úžasné ne?

Fialko, přeji ať se Vám v dalším sladké tvoření moc daří a ať máte co nejvíce spokojených sladkých mlsalů ...

Mějte se krásně, Johny :-)

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: jaja

Vloženo: 22.07.2009 14:54:31.
ID: 6649.


dnes jsem si cetla celou vasi diskuzi a mohu rici,ze jsem take vyucena cukrarka a remeslo me tak moc byvi ze jsem v nem zacala i podnikat,tedy zadny med to neni,ale pokud by se naslo par lidi co dokazi jeden druhemu vysvetlit jak a co jake suroviny a kde brat inspiraci by bylo skvele. Mam zasebou i zkusenost v praze primo na letisti ale zase v kazdem meste jde na odbyt neco jineho. Proto navrhuji kdo ma zajem a chtel by se podivat do jine cukrarny tak at se prijede podivat tak jako ja pro inspiraci v kazdem meste hledam novou inspiraci jen kdyby se asi clovek zeptal nato jak se co vyrabi tak ba jsme asi vydeli pohledu,ale zkuste se treba jen zamyslet sami nad sebou zda by jste byli i vy sami ochotni prijmout jineho cukrare do sveho podniku a vymenovat si zkusenosti myslim ze toto je nejlepsi skola a praxe ja tuto moznost nabízim.

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Stewe

Vloženo: 26.07.2009 16:15:06.
ID: 6658.


Dobrý den Jájo. Ano uvítal bych Vaší nabídku ,abych mohl navštívit Vaši cukrárnu,či výrobnu. A což by mělo být samozřejmé, tak nabízím tuto možnost i Vám, pokud o to budete stát. Príma den.
Stewe

odpovědět

                   Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Stewe

Vloženo: 26.07.2009 15:01:21.
ID: 6657.


Dobrý den Maxelo,díky za kontakt. Je možné se přijít do cukrárny podívat osobně. A aby tam nešla většina cukrářů a čtenářů těchto stránek,pošlete mi klidně adresu na můj mail 1Stewe@seznam.cz.
Možná bychom si toho uměli i dosti říci,ale nevnucuji se. Záleží pouze na Vás. Mějte se príma. Stewe

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: veronika

Vloženo: 27.07.2009 9:12:23.
ID: 6659.


Ahoj jsem taky vyučená cukrářka a moc mě to baví po třech letech jsme se ho ale musela vzdát ja jít pracovat jinam protože na 8000 tis Kč které jsem brala bych nedostala hypotéku a nebyla bych schopná se nikdy odstěhovat od rodičů. ani ted po 5 letech si nemůžu dovolit vrátit se do cukrány. nezbívá mi než dělat dortíky jen tak pro radost svím známím

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: teniska

Vloženo: 13.08.2009 15:37:05.
ID: 6764.


Ahoj Johny je mi 19 let a jsem vyučená cukrářka v Nové Pace a já i mé bývalé spolužačky marně scháníme práci v tomto oboru. O tuto práci jsou zájemci a jejich víc než dost, ale problém je v nedostatku práce v tomto oboru. Tato práce mě velmi baví a podle mého sem se učila v té nejlepší škole pro cukráře jaká mohla být, ale přesto nyní pracuji po cukrárnách brigádně, jelikož nikoho nastálo nehledají.Kolikrát nás paní mistová Vaňková štvala tím že ke všemu měla nějaké výhrady a nikdy to nebylo perfektní, ale dnes si uvědomuji, že jen chtěla aby sme se stále víc a víc zdokonalovali a za to sme jí všechny vděčny. Ráda bych si našla práci v tomto oboru v Praze,ikdyž odtuď nejsem, ale myslím si že je to prakticky nemožné.Chtěla bych pracovat v hotelu a to proto, že chci všem dokázat co vlastně umím.Určitě je nás víc. Zdravím

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: EvaK

Vloženo: 13.04.2010 17:14:47.
ID: 7447.


Dobrý den, zdravím všechny kteří psali k tomuto tématu a musím říct, že vpodstatě tady nebyla jediná věc se kterou bych nesouhlasila, takže se nechci opakovat. Jen bych chtěla říct, že je opravdu škoda, že cukrařina tak strašně upadla, samozřejmě až na nějaké výjimky. Ale souhlasím s Johnym,že přichází lepší časy a lidé začínají vyhledávat kvalitu. Taky mně zaujalo to s těmi ledovými kaštany:) Už jsem si někdy říkala, že jsem blázen a mysleli si to kolikrát i mnozí v mém okolí, když jsem tvrdila, že Kofila je tentokrát pěkně...nedobrá...jakoby použili nějaké zbytky nebo starou čokoládu. Takže je pravda, že někdy si člověk koupí Kofilu a někdy pod stejným názvem úplně něco jiného a dost hrozného. Takže pod tíhou ekonomiky z nás hodně často dělají blázny. A také bych chtěla pozdravit Milku z Brna, která tady psala příspěvek, protože jsem na tom tak nějak stejně. Když se mi podaří sehnat peníze, jdu do toho:) Věřím, že kvalitní cukrařina, ať už stará dobrá klasika nebo modernější pojetí, bude čím dál více žádaná. A jednou se cukráři zase stanou rovni kuchařům:) Mějte se moc pěkně. EvaK

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Jarča

Vloženo: 22.04.2010 10:16:07.
ID: 7467.


Ahojky je mi 30let a od svých 18let jsem snila o své vlastní cukrárničce povedlo se mi to až ted a jsem ráda.Rozjela jsem cukrárnu jednomu soukromníkovi v Chomutově který si ě po 2letech mé práce přestal vážit tak jsem řekla a dost pustila jsem se do své vlastní niní mám malinkou cukrárničku na vesničce kde jen cca 1000lidiček,ale za tech 12let pečení jsem si klientelu udělala která se stále vrací a co víc i přibívá.Dělaám jen klasiku semtam vyzkouším novinky ale neni na klasické věnečky s pudinkovým krémem nebo klasické větrníky.Nenechala jsem se odradit dobou lidi mají rádi sladké a mít budou a ten kdo má rád mé výrobky se vždy vrátí.Znám i cukrářky kamarádky které se vyučili ale nikdy by to nedělali že je to náročná práce.Jsem ráda že jsem u toho zůstala a dostala jsem se až sem i když jsem čekala pár let.Všem kteří chtějí začít přeji aby se nenechali odradit dobou protože pokud si získáte lidičky budou se stále vracet a to je úspěch i kdyby těch cukráren ve vašem okolí bylo víc nebojte se...přeji krásný den Jája

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 23.04.2010 13:37:28.
ID: 7469.


Jarčo moc gratuluji, jste důkazem toho, že vytrvalost nic nezdolá!!! Přeji co nejvíce spokojených mlsounů a ať Vám i nadále daří.

S pozdravem Johny

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: jarča

Vloženo: 27.04.2010 10:51:17.
ID: 7471.


Johny moc děkuji :-))Jarča

odpovědět

Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: jitka

Vloženo: 10.10.2011 10:53:27.
ID: 8263.


Dobrý den!
Ukončila jsem svou kariéru a vrhla se střemhlav do cukrářské rekvalifikace, školení a soutěží.
Nyní veškeré potřebné papíry mám, věneček atd. Vám upeču dle starých a hlavně chutných receptur,ale bohužel na trhu práce se nemohu zařadit.
Kde jsou cukráři ?

odpovědět

    Nadpis: Re: Kde jsou cukráři?
Od: Johny

Vloženo: 11.10.2011 20:45:06.
ID: 8271.


Jitko,

tu samou zkušenost a otázku si kladu celé roky? Sháním slušné pracovní podmínky, ikdyž jsem ochotný se stěhovat po celé republice moc se nedaří. Zkrátka u nás na to nejsou zaměstnavatelé připraveni, že by zaměstnance ubytovali. Škoda ... kvalitní cukráře u nás asi nikdo už nepotřebuje?

Johny



odpovědět

Nadpis: cukráři
Od: Lenka

Vloženo: 16.10.2011 18:10:46.
ID: 8281.


Předem musím předeslat, že jsem spotřebitel, nikoliv cukrář, ale jsem "stálý spotřebitel", prostě odjakživa miluju zákusky.Naštěstí nemám problém s nadváhou, ani s ničím podobným.Vím, že řemeslo cukráře je těžké a myslím, že je také nedoceněné.Na druhou stranu si myslím, že dobrý produkt si lidé prostě najdou. Bydlela jsem hodně let ve velkém krajském městě. Byly cukrárny, kam nikdo nevkročil a byla pidi cukrárna, kde se dveře netrhly, protože tam měli cukráře, který pak byl tak vyhlášený, že když změnil zaměstnavatele, tak si to lidé řekli a chodili na jeho zákusky tam, kde právě pracoval. V současné době, přesto, že je doba těžší- je to stejné.Postavili jsme si RD u malého, spíš venkovského městečka.Jsou tu tři cukrárny, ale jen v jedné je stále vyprodáno a dokonce dodávají zákusky i do onoho krajského města, kde je cukráren jak máku.Prodávají ale poctivé zákusky, tak jak jsme je znali my starší, větrníky jsou s pravou šlehačkou a neošizeným krémem, ostatní také. Takže si myslím, že je to hlavně těmi surovinami. Náhražky zabijí cukrařinu. Manžel mi přivezl z cest větrník, byl nádherný, vysoký, obrovská vrstva šlehačky- ale rostlinné.Výsledek? Ani pes to nechtěl, natož já.Už jsem si zakázala okolo té "mojí" cukrárny chodit, ale je to silnější, než já.Luxusní větrníčky podle starých receptur, rakvičky v čokoládě plněné vaječným likérem( asi spíš náhražkou) a s pravou šlehačkou nahoře, štafetky a další. Tomu gurmán prostě nemůže odolat.Lidé dnes také zapasí s nedostatkem peněz a první, co si často odřeknou jsou tyto malé radosti, ale poctivé zboží si cestu k lidem najde, nebo spíše obráceně- lidé si najdou to poctivé zboží.Přeji vám všem tady, aby se vám dařilo aby jste vydrželi a hlavně- aby se na tu poctivou cukrařinu nezapomnělo.--Lenka

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je pátek pátek 26. dubna 2024
svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.