Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Kde jsou cukráři?'

Od: Johny

Vloženo: 17.05.2009 15:07:42

Karlosi, já jsem také hodně zmlsaný a na jídle musím samozřejmě šetřit, avšak všeho s měrou. Když narazím na větrník s živočišnou šlehačkou, poctivou žloutkovou šlehačkou, s karamelovou šlehačkou připravenou ze smetanového karamelu ... no to je pro mě vždy super výhra, poctivé větrníky, to je moje slabost už od dětství. Chvíli tam sice konkurovali indiánky a ovocné kornoutky, či likérové špičky, ale větrníky vydrželi jako moji favorité dodnes. Největším bičem na dnešní větrníky, je rostinná šlehačka! Ikdyž jsme v cukrárně také používali rostlinnou šlehačku, na větrníky jsme vždy šlehali zvlášť živočišnou a karamelovou šlehačku jsme míchali poctivě 1:2 smetanový karamel s ušlehanou smetanou. Přesto doufám, že o této nepřekonatelné chuti, naši cukrářští učni nebudou jen pouze číst v učebnicích technologie, ale budou mít možnost takovéto "poctivé" větrníky vyrábět!
Co se týče přepychu a cukrařiny. Vážení kolegové a čtenáři, všiml si někdy někdo z vás v obchodech, kolik vlastně zaplatíte za jednu sušenku či čokoládovou tyčinku v přepočtu na kila? Nebo kolik platíte za tabulku čokolády mrzké kvality? Já to občas sleduji a musím říci, že to je hrůza! Tabulka nekvalitní čokolády v přepočtu na kila vyjde leckdy i dvakrát dráž, než 1 kg kvalitní pravé čokolády!A kvalita sladkostí? Co si budeme vyprávět, jsou to samé ztužené tuky, čokoládové polevy a většina z nich chutná jednotně, jsou prostě jen sladké. Když si vezmete že za 30 g gramovou sušenku dáte třeba 7 Kč, pak přijdete do cukrárny a za větrník o hmotnosti 100 g 21Kč nedáte, protože se vám to zdá být drahé, ale ve skutečnosti si koupíte tři sušenky, ty sníte také najednou, protože vám chuťově nic nedají. Nedávno jsem si naběhl a koupil jsem si "v akci" ledové kaštany. No akce to byla, ale proto, že nebyly použity kvalitní suroviny! Je to moje chyba, když mi nedojde, že tam v surovinách byl nějaký vstup a nikdo snad nemůže prodat levnějii než vyrobí. Opravdu jsem si moc nepochutnal. Takže co je vlastně přepych, koupit si drahou sušenku o gramáži, která se nám neustále zmenšuje, aby mohla být zachována cena, a nebo si jednou začas zajít na kvalitní, dobrý, poctivý zákusek do cukrárny? To už je na každém z vás.
To že se mladí jdou učit na obor, aniž by ho chtěli dělat, již bylo za nás a tento trend bohužel pokračuje. Nevím, zda z našeho ročníku 30 lidí, vůbec u oboru někdo zůstal? Dva, tři lidičky? Ale proč tomu tak je? Je to z důvodu, že lidé nemají k našemu řemeslu úctu, jaké se cukrařině dostávalo dříve?

Johny


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je úterý úterý 16. dubna 2024
svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.