Cukrář.cz

Reklama



Přidat příspěvek do diskuse


Odpovídáte na příspěvek 'Re: Kde jsou cukráři?'

Od: Johny

Vloženo: 04.06.2009 23:11:45

Zdravím Fialku a všechny ostatní čtenáře!

Rád bych všem kdo přispěli opět poděkoval, že jste si našli chvilku času a reagovali, děkuji.

Fialko, s tím, že cukrářům u nás chybí profesní hrdost, nelze než souhlasit!!! Ale kde ji máme opět vzít? Cukrařina byla kdysi váženým obore a když se řeklo "mistr cukrář" mělo to opravdu velkou váhu, já si to ještě malinko pamatuji z dětství. Dnes pokud vedle sebe stojí cukrář a kuchař, vždy bude víc uznávaný kuchař. Proč jsou dnes kuchaři učeni, že zvládnou udělat dezerty za cukráře? Jsme snad my cukráři učeni, že zvládneme např. svíčkovou za kuchaře? Nevím o tom. Každý by se dle mého měl držet svého pádla. Ne nadarmo na tyto obory studujeme tři roky. Hodně cukrářů dnes pracujej pod šéfkuchaři a upřímně řečeno, jen málokterý uzná, že cukrařina je rovnocená kuchařině a že je to stejná, né-li možná větší dřina. Proč cukrář nemá problém respektovat kuchaře jako kolegu, ale obráceně už to tak není! Proč? Na to se ptám? Kde vzniká tato hloupá nadřazenost? Vždyť při rozhovoru s několika lidmi jsem se dozvěděl, že např. ve Francii, pokud restaurace nemám svého cukráře, není až tak uznávaná. Tak v čem je u nás háček? Proč je cukrář ten méněcenný.
Druhou věcí je, kdo u nás dnes vlastní ve většině cukrárny? Jsou to lidé od řemesla? Rozumí vůbec tomu v čem podnikají, bohužel ne. Najde se jen pár světlých vyjímek a je to znát. Vím o provozech, kde majitelé nejsou vyučeni v oboru, ale přesto mají o cukrařinu zájem a vzdělávají se dále, starají se, vyrábějí kvalitní cukrařinu ... a věřte mi nebo ne, ty cukrárny jen kvetou! Na cukrárnách jsou i šéfové, jak píše Fialka, kteří dokáží zastoupit pracovní sílu, vědí jaká je to dřina a pak dokážou ocenit i ty zaměstnance ... o tom to je ... před takovými lidmi smekám .... Co se týče cukrářských vzorů u nás, to možná raději přeskočím ... Pro mě byl ohromným vzorem a velkým impulsem pan Eliseo Tonti, díky kterému jsem se začal zajímat o moderní cukrařinu a netypické zdobení ... za mnohé jsem vděčný paní Havlové z novopackého učliště ... těch lidiček je hodně, od kterých jsem se mohl něco přiučit a za to jim patří mé velké díky!

Ano spousta lidí raději začala péct doma, a tip pro cukrárny ... jak tyto zákazníky nalákat zpět, nabídněte zákazníkovi něco, co si doma neupeče ... Je pravdou, že před některými amatérskými výkony žasnu i já a opravdu se hluboce klaním tomuto umu.
Když se cukrařina dělá bez lásky, je to vidět. Ono je pravdou, že kdo na té cukrárně nestráví nějaký čas, neuzná, jak je to práce namáhavá!, ale opět jedním dechem dodávám, že je to práce naprosto nádherná.
Tady v příspěvcích neustále narážím na dotazy, kde vzít receptury ... vážení, už mě za to jednou někdo kritizoval, přesto to píšu znova ... jednou z cest je studium zahraniční literatury, internet nabízí nepřeberné množství receptur a materiálů, a to jak pro laickou cukrářskou veřejnost, tak i pro naprosté profesionály ... někdo mi tenkrát napsal, že se ještě nikdo nestal zručným, čtením knih, nebo něco v tom smyslu ... Ano to je pravda, ale také se nikdo nestal mistrem, když seděl s rukama v klíně. Je to o tom, sbírat znalosti a zkoušet je v praxi. Ta možnost tady je, jen po ní stačí sáhnout a využít. Co měli říkat cukráři např. za první republiky, neměli ani internet ani server cukrar.cz, museli za zkušenostmi do např. do Rakouska. Vám dnes stačí zapnout internet, zadat do vyhledávače konkrétní dotaz a můžete sledovat např. Francouzského mistra cukráře, jak připaví krémy, těsta, polevy .... nebo jak správně temprerovat čokoládu ... vždyť to je přeci úžasné ne?

Fialko, přeji ať se Vám v dalším sladké tvoření moc daří a ať máte co nejvíce spokojených sladkých mlsalů ...

Mějte se krásně, Johny :-)


Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Nadpis: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.