Cukrář.cz

Reklama



Sacher dort

Hmota: 
150 g másla
100 g cukr pudr
8 ks žloutků
150 g hořké čokolády
150 g mouky - není upřesněna granulace (doporučujeme použití naší  hladké mouky, v Rakousku se převážné používá mouka glatt -  hladká, grifig - hrubá, zcela výjimečně. Poznámka redakce).
8 ks bílků
50 g jemného cukru
2 polévkové lžíce meruňkové marmelády

Poleva:
150 g hořké čokolády

Ozdoba:
1/4 sladké šlehačky

Postup:
Měkké máslo s cukrem pudrem, utřeme do hladka, přidáme žloutky a směs pomocí elektr. šlehače utřeme do husté pěny, rozdrobenou hořkou čokoládu ve vodní lázni roztavíme, poté za míchání mírně ochladíme. Čokoládu přidáváme pomocí malé lžičky do pěny a zašleháme, zamícháme prosátou mouku a nakonec pomocí metly zamícháme ušlehané bílky s cukrem.

Pečení:
Dortovou formu (o průměru 24 cm), dno vyložíme papírem, naplníme hmotou a pečeme při 170 - 190 oC asi 60 minut.
Po upečení vyjmeme dort z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Pečící papír stáhneme a popř. srovnáme dno.
Zajímavé je, že dle tohoto receptu dort 2x neprokrajujeme a neplníme meruňkovou marmeládou, ale tuto marmeládu do hladka utřeme, mírně nahřejeme a potřeme povrch dortu.
Čokoládu nahřejeme a dort potáhneme, po ztuhnutí nakrájíme jednotlivé řezy, které můžeme ozdobit ušlehanou šlehačkou.
Pro úplnost je nutno zdůraznit, že se nejedná o originální postup, protože receptura je přísným tajemstvím hotelu Sacher ve Vídni.



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.