�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Sacher dort

Autor: J.P.Vìtrník
Datum vyd�n�: 28.01.2003
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=365

Recept na dort Sacher, pro úplnost je nutno zdùraznit, že se nejedná o originální postup, protože receptura je pøísným tajemstvím hotelu Sacher ve Vídni.

Hmota: 
150 g másla
100 g cukr pudr
8 ks žloutkù
150 g hoøké èokolády
150 g mouky - není upøesnìna granulace (doporuèujeme použití naší  hladké mouky, v Rakousku se pøevážné používá mouka glatt -  hladká, grifig - hrubá, zcela výjimeènì. Poznámka redakce).
8 ks bílkù
50 g jemného cukru
2 polévkové lžíce meruòkové marmelády

Poleva:
150 g hoøké èokolády

Ozdoba:
1/4 sladké šlehaèky

Postup:
Mìkké máslo s cukrem pudrem, utøeme do hladka, pøidáme žloutky a smìs pomocí elektr. šlehaèe utøeme do husté pìny, rozdrobenou hoøkou èokoládu ve vodní lázni roztavíme, poté za míchání mírnì ochladíme. Èokoládu pøidáváme pomocí malé lžièky do pìny a zašleháme, zamícháme prosátou mouku a nakonec pomocí metly zamícháme ušlehané bílky s cukrem.

Peèení:
Dortovou formu (o prùmìru 24 cm), dno vyložíme papírem, naplníme hmotou a peèeme pøi 170 - 190 oC asi 60 minut.
Po upeèení vyjmeme dort z formy a necháme na møížce úplnì vychladnout. Peèící papír stáhneme a popø. srovnáme dno.
Zajímavé je, že dle tohoto receptu dort 2x neprokrajujeme a neplníme meruòkovou marmeládou, ale tuto marmeládu do hladka utøeme, mírnì nahøejeme a potøeme povrch dortu.
Èokoládu nahøejeme a dort potáhneme, po ztuhnutí nakrájíme jednotlivé øezy, které mùžeme ozdobit ušlehanou šlehaèkou.
Pro úplnost je nutno zdùraznit, že se nejedná o originální postup, protože receptura je pøísným tajemstvím hotelu Sacher ve Vídni.


Vytisknuto dne 20.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku