Cukrář.cz

Reklama



Marie KUČEROVÁ - SOŠ, SOU a OU Bzenec

fiogf49gjkf0d


Původ Marie Kučerové je sice moravský, ale severním směrem od současného bydliště. Její rodnou vískou je Lubnov u Frýndlantu nad Orlicí ve Slezku. Paní Kučerová není původem cukrářka, ale do potravinářské kategorie ji můžeme zařadit, neboť absolvovala konzervárenský obor na střední průmyslové škole ve Bzenci. Tam se zdržela pouze po dobu studií, aby se opět navrátila do rodného prostředí. Ale ani to nebylo její konečnou stanicí, protože hlas lásky ji (po pěti letech !) přivábil zpět do kraje vinné révy do Bzence, kde na místní radnici vyřkla své životní ano.
S cukrařinou neměla prozatím nic společného. Zpočátku působila coby vychovatelka a později jako mistrová odborného výcviku konzervárenského oboru ve zdejším učilišti, mající tenkrát odlišné zaměření.
Další vývojový proces Marie Kučerové vrcholil cukrářskou rekvalifikací, která přes vznikající problematiku místního konzervárenství, byla ve své podstatě vynuceným tahem. A tak došlo k záměně oboru s kyselými inkrediencemi za sladkou profesi.

Že k vrcholovým úspěchům se kráčí po cestě dlážděné karamelem, bylo paní Kučerové důvěrně známé. Tomuto foukanému a taženému umění měla možnost se přiučit v Polsku u samotného evropského karamelového mága Janusze Profuse.
Tuzemský soutěžní kontakt s karamelem byl u bzenecké mistrové zprvu tristní s následným hapyendem.
Když Marie Kučerová sekundovala Miloslavě Uherkové na světové mistrovství, zůstaly z jejího karamelového výtvoru střepy. Pláč i zlost sama na sebe ji donutily, že bezprostředně poté na několikátý pokus vstanul nový exponát jako bájný Fenix z popele. Tato tvorba měla takový šmrnc, že byla přihlášena na GASTRO Pardubice 99´, kde byla dekorována zlatou šerpou a paní Kučerová si do svého cukrářského deníčku mohla zapsat premiérové vítězství.
A jak byla rozjetá, tak totéž v témže roce zopakovala i v Pelhřimově. Úspěšný to rok!
O rok později v Brně stála bzenecká cukrářka v Brně sice opět na nejvyšším stupni, ale tohoto vítězství si nikterak necení pro minimální počet zúčastněných v její kategorii. Do výčtu zkušeností je možné započítat, byť bez medaile, i účast na Evropském poháru cukrářů v Římě v loňském roce.
Dalším soutěžním kolbištěm pro Marii Kučerovou byla Zlatá slunečnice, kde 2. místo v kategorii - Pohádková bytost - bylo jejím dalším ze soutěžních úspěchů. Tento křehký pohádkový exponát byl tvořen s rezervou zohledňující bezúrazovou možnost transportu. Na "herácké" soutěži je bezpodmínečná nutnost použití stejnojmenného tuku. Paní Kučerová jej použila ve stylu chytré horákyně. Tuk byl a zároveň nebyl. Zlatovláska okouzlovala svým zlatým vlasem. Byla použita pastiáž a karamel. Zbýval ještě tuk značky Hera, jenž sice přítomen byl, ale v košíku s perníčkama! Vskutku chytrá to Marie! Ale neméně tak chytrá byla i porota, která tuto lest samozřejmě prohlédla. Mariina rafinovanost ji tak samu sesadila na druhé místo.
Rok 2002 byl ve znamení frontálního útoku na prvenství, ovšem při vědomí, že o všem je nutno pochybovat.
Od brněnského mistrovství světa uplynuly pomalu tři roky a cukráři od té doby již mnohokrát pročesali soutěžní pódia či hlediště evropských ba i světových soutěží. V našem předchůdci tištěném Českém cukráři jsme velice důrazně upozorňovali na to, kudy se ubírají světové cukrářské trendy. Není hloupý ten, kdo chybu udělá, ale ten, kdo ji opakuje. A naši přední odborníci na sladkou tvorbu se od té doby dobře poučili a na letošním Hradci to na tvorbě bzenecké soutěžící v kategorii dospělích bylo zřetelně patrné.

Její soutěžní námět "Tanečnice" konstrukčně čerpal z tvorby Zlatovlásky a surovinově nebyl náročný. Jednoduchá nosná konstrukce sestávala z pastiáže, kde jak známo postačí cukr, škrob, želatina a voda. Úskalím je doba vyzrávání této hmoty v podobě alespoň jednoho týdne. V kratším termínu hrozí prasknutí.
I když ani při dobrém zasýchacím procesu nejsme imunní proti charakteristickému lupnutí, znamenající proměnu ušlechtilosti tvarů do podoby torza. Pokud se tak stane na dílně a máme časový prostor na reparát, budiž.
Pokud zmíněné lupnutí uslyšíme cestou při transportu, můžeme si být jisti, že exponát se odporoučel na nízko bodovaná umístění. V mnohých případech je skoro lepší auto otočit a vrátit se domů. Karamel se obvykle tvoří z cukru, škrobového sirupu a vody. Čili vstupní investice nebyly nikterak náročné a vše ostatní již měla bzenecká cukrářská výtvarnice ve vlastních rukách a fantazii.
Pohled na Tanečnice je sugestivní, vyzařuje z ní lehkost pohybu spoře oděné baletky s dostatečnou příkrasou ozdobných doplňků dodávající tvorbě osobitý šarm. Spodní část výrobku vytváří spleť karamelových růží, v nichž tvůrkyně dokazuje, že i náročnější práce s detailem jí není cizí.
Zpracování a celkový dojem donutily sbor rozhodčích vytáhnout nejvyšší známky a Marie Kučerová se tak stala vítězkou v kategorii zvláštního výrobku.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.