�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Marie KUEROV - SO, SOU a OU Bzenec

Autor: J.P.Vtrnk
Datum vyd�n�: 20.03.2002
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=243

Pvod Marie Kuerov je sice moravsk, ale severnm smrem od souasnho bydlit. Jej rodnou vskou je Lubnov u Frndlantu nad Orlic ve Slezku.

fiogf49gjkf0d


Pvod Marie Kuerov je sice moravsk, ale severnm smrem od souasnho bydlit. Jej rodnou vskou je Lubnov u Frndlantu nad Orlic ve Slezku. Pan Kuerov nen pvodem cukrka, ale do potravinsk kategorie ji meme zaadit, nebo absolvovala konzervrensk obor na stedn prmyslov kole ve Bzenci. Tam se zdrela pouze po dobu studi, aby se opt navrtila do rodnho prosted. Ale ani to nebylo jej konenou stanic, protoe hlas lsky ji (po pti letech !) pivbil zpt do kraje vinn rvy do Bzence, kde na mstn radnici vykla sv ivotn ano.
S cukrainou nemla prozatm nic spolenho. Zpotku psobila coby vychovatelka a pozdji jako mistrov odbornho vcviku konzervrenskho oboru ve zdejm uiliti, majc tenkrt odlin zamen.
Dal vvojov proces Marie Kuerov vrcholil cukrskou rekvalifikac, kter pes vznikajc problematiku mstnho konzervrenstv, byla ve sv podstat vynucenm tahem. A tak dolo k zmn oboru s kyselmi inkrediencemi za sladkou profesi.

e k vrcholovm spchm se kr po cest dldn karamelem, bylo pan Kuerov dvrn znm. Tomuto foukanmu a taenmu umn mla monost se piuit v Polsku u samotnho evropskho karamelovho mga Janusze Profuse.
Tuzemsk soutn kontakt s karamelem byl u bzeneck mistrov zprvu tristn s nslednm hapyendem.
Kdy Marie Kuerov sekundovala Miloslav Uherkov na svtov mistrovstv, zstaly z jejho karamelovho vtvoru stepy. Pl i zlost sama na sebe ji donutily, e bezprostedn pot na nkolikt pokus vstanul nov expont jako bjn Fenix z popele. Tato tvorba mla takov mrnc, e byla pihlena na GASTRO Pardubice 99, kde byla dekorovna zlatou erpou a pan Kuerov si do svho cukrskho denku mohla zapsat premirov vtzstv.
A jak byla rozjet, tak tot v tme roce zopakovala i v Pelhimov. spn to rok!
O rok pozdji v Brn stla bzeneck cukrka v Brn sice opt na nejvym stupni, ale tohoto vtzstv si nikterak necen pro minimln poet zastnnch v jej kategorii. Do vtu zkuenost je mon zapotat, by bez medaile, i ast na Evropskm pohru cukr v m v loskm roce.
Dalm soutnm kolbitm pro Marii Kuerovou byla Zlat slunenice, kde 2. msto v kategorii - Pohdkov bytost - bylo jejm dalm ze soutnch spch. Tento kehk pohdkov expont byl tvoen s rezervou zohledujc bezrazovou monost transportu. Na "herck" souti je bezpodmnen nutnost pouit stejnojmennho tuku. Pan Kuerov jej pouila ve stylu chytr horkyn. Tuk byl a zrove nebyl. Zlatovlska okouzlovala svm zlatm vlasem. Byla pouita pasti a karamel. Zbval jet tuk znaky Hera, jen sice ptomen byl, ale v koku s pernkama! Vskutku chytr to Marie! Ale nemn tak chytr byla i porota, kter tuto lest samozejm prohldla. Mariina rafinovanost ji tak samu sesadila na druh msto.
Rok 2002 byl ve znamen frontlnho toku na prvenstv, ovem pi vdom, e o vem je nutno pochybovat.
Od brnnskho mistrovstv svta uplynuly pomalu ti roky a cukri od t doby ji mnohokrt proesali soutn pdia i hledit evropskch ba i svtovch sout. V naem pedchdci titnm eskm cukri jsme velice drazn upozorovali na to, kudy se ubraj svtov cukrsk trendy. Nen hloup ten, kdo chybu udl, ale ten, kdo ji opakuje. A nai pedn odbornci na sladkou tvorbu se od t doby dobe pouili a na letonm Hradci to na tvorb bzeneck soutc v kategorii dosplch bylo zeteln patrn.

Jej soutn nmt "Tanenice" konstrukn erpal z tvorby Zlatovlsky a surovinov nebyl nron. Jednoduch nosn konstrukce sestvala z pastie, kde jak znmo posta cukr, krob, elatina a voda. skalm je doba vyzrvn tto hmoty v podob alespo jednoho tdne. V kratm termnu hroz prasknut.
I kdy ani pi dobrm zaschacm procesu nejsme imunn proti charakteristickmu lupnut, znamenajc promnu ulechtilosti tvar do podoby torza. Pokud se tak stane na dln a mme asov prostor na repart, budi.
Pokud zmnn lupnut uslyme cestou pi transportu, meme si bt jisti, e expont se odporouel na nzko bodovan umstn. V mnohch ppadech je skoro lep auto otoit a vrtit se dom. Karamel se obvykle tvo z cukru, krobovho sirupu a vody. ili vstupn investice nebyly nikterak nron a ve ostatn ji mla bzeneck cukrsk vtvarnice ve vlastnch rukch a fantazii.
Pohled na Tanenice je sugestivn, vyzauje z n lehkost pohybu spoe odn baletky s dostatenou pkrasou ozdobnch doplk dodvajc tvorb osobit arm. Spodn st vrobku vytv sple karamelovch r, v nich tvrkyn dokazuje, e i nronj prce s detailem j nen ciz.
Zpracovn a celkov dojem donutily sbor rozhodch vythnout nejvy znmky a Marie Kuerov se tak stala vtzkou v kategorii zvltnho vrobku.

Vytisknuto dne 28.03.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku