Cukrář.cz

Reklama



Roman PAULUS - první ryze český Michelin

fiogf49gjkf0d

Tak jak se dodnes hledá svatý grál, tak v pražské restauraci  Alcron byl právě nalezen. Věhlasný kuchařský Michelin prostřednictvím firemních agentů, kteří dlouho zkoumali gastronomické podloží symbolu hotelového a kulinárního luxusu, obdržel kuchařskou metu snů jako první, kterého řídí český šéfkuchař.
Jeden z vůbec nejlepších kuchařů Česka a Kuchař roku 2009 vztyčil na tuzemské gastroscéně poprvé v jeho historii národní zástavu, kdy tak po pražském Alegru a restaurantu Maze se jedná o celkem čtvrtou  (Alegro ji získalo dvakrát) michelinskou hvězdu pro Prahu, chcete-li i pro Česko.

Duchovním, ale i biologickým otcem tohoto velkého a v plné opravdovosti tentokrát národního úspěchu, je bezesporu Roman Paulus (+ celý kolektiv Alcronu),   jehož kulinární počátky se počaly psát v učebním rondonu na škole U Krbu, s následnou výukou v rakouské kuchařské škole v Gerasu, kdy následná praxe zocelovala a zároveň i zušlechťovala Romanův specifický cit jeho kulinárního umění na mnoha místech alpské republiky. Zde si český kuchař vytvořil hutný základ návyků a kulinární vytříbenosti v prostředí  potomků císařských gurmánů, jejichž stravovací hodnoty spočívaly v patrech ještě neodzněného lesku významné evropské monarchie.
Jeho profesní přítomnost ve vídeňském hotelu Hilton či londýnském Savoyi byla u ještě mladého Romana dobře nasměrovaným kormidlem ve směru plavby do přístavu jeho budoucího michelinského triumfu.
Ostatně, když je řeč o plavbě, tak i ta skutečná, slanou vůní prosycená a lodní přídí Queen Elisabeth II. brázděná plavba světovými oceány na své palubě s českým kuchařem, jemuž tento osobní kolumbovský počin byl nápomocen v objevování svého vlastního kontinentu  vnitřních hodnot profese, které s největší vroucností a láskou zasvětil svůj život.
Roman Paulus, v soutěžním nasazení oblečen často do černého rondonu, je typ soutěžního tempaře, který strojovým tempem míří za svým cílem.
Jeho vstup na pódium Kuchaře roku se datuje minulým ročníkem této věhlasné soutěže, kdy si nastudoval všechny nástrahy českého soutěžního Stalingradu a ve správnou chvíli uvedl do přehradné palby veškerý rezervoár svého umu a  jeho válečná strategie slavila v době pořádání 9. sady Kuchaře roku svůj velký triumf.
V Romanově nitru je uložen stoický klid, působící až jako  projev dávky flegmatičnosti, a myslím si, že k jeho přednostem náleží právě i tento povahový rys, který ve stresovém vypětí  a časové tísni náleží k pozitivní a potřebné složce soutěžního kuchaře. Tento způsob projevu k Romanovi patří a lze z něho vyčíst velkou dávku nadhledu, která prozrazuje psychickou odolnost, kterou bych nazval hroším protistresovým pancířem. A právě tento druh psychické výbavy je nezbytnou součástí soutěžního kuchaře, který je štítem proti útoku všech rušivých elementů, které dokážou s trvalými následky spolehlivě narušovat koncentraci a psychiku soutěžního aktéra a významným způsobem poznamenat jeho práci.

Redakce Cukrar.cz touto cestou blahopřeje Romanu Paulusovi  - a celému kolektivu restaurantu Alckron -, k jeho životnímu úspěchu s přáním aby tato pocta byla – a my dobře víme, že i bude – podnětem k úsilí v objevování a získávání dalších svatých grálů ukrytých v dosud neprobádaných a nepřeberných hodnotách oboru s názvem gastronomie.



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.