�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Roman PAULUS - prvn ryze esk Michelin

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 15.03.2012
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1671

Duchovnm, ale i biologickm otcem tohoto velkho a v pln opravdovosti nrodnho spchu, je bezesporu Roman Paulus, jeho profesn ptomnost ve vdeskm Hiltonu i londnskm Savoyi byla dobe nasmrovanm kormidlem k souasnmu spchu.

fiogf49gjkf0d

Tak jak se dodnes hled svat grl, tak v prask restauraci  Alcron byl prv nalezen. Vhlasn kuchask Michelin prostednictvm firemnch agent, kte dlouho zkoumali gastronomick podlo symbolu hotelovho a kulinrnho luxusu, obdrel kuchaskou metu sn jako prvn, kterho d esk fkucha.
Jeden z vbec nejlepch kucha eska a Kucha roku 2009 vztyil na tuzemsk gastroscn poprv v jeho historii nrodn zstavu, kdy tak po praskm Alegru a restaurantu Maze se jedn o celkem tvrtou  (Alegro ji zskalo dvakrt) michelinskou hvzdu pro Prahu, chcete-li i pro esko.

Duchovnm, ale i biologickm otcem tohoto velkho a v pln opravdovosti tentokrt nrodnho spchu, je bezesporu Roman Paulus (+ cel kolektiv Alcronu),   jeho kulinrn potky se poaly pst v uebnm rondonu na kole U Krbu, s nslednou vukou v rakousk kuchask kole v Gerasu, kdy nsledn praxe zocelovala a zrove i zulechovala Romanv specifick cit jeho kulinrnho umn na mnoha mstech alpsk republiky. Zde si esk kucha vytvoil hutn zklad nvyk a kulinrn vytbenosti v prosted  potomk csaskch gurmn, jejich stravovac hodnoty spovaly v patrech jet neodznnho lesku vznamn evropsk monarchie.
Jeho profesn ptomnost ve vdeskm hotelu Hilton i londnskm Savoyi byla u jet mladho Romana dobe nasmrovanm kormidlem ve smru plavby do pstavu jeho budoucho michelinskho triumfu.
Ostatn, kdy je e o plavb, tak i ta skuten, slanou vn prosycen a lodn pd Queen Elisabeth II. brzdn plavba svtovmi oceny na sv palub s eskm kuchaem, jemu tento osobn kolumbovsk poin byl npomocen v objevovn svho vlastnho kontinentu  vnitnch hodnot profese, kter s nejvt vroucnost a lskou zasvtil svj ivot.
Roman Paulus, v soutnm nasazen obleen asto do ernho rondonu, je typ soutnho tempae, kter strojovm tempem m za svm clem.
Jeho vstup na pdium Kuchae roku se datuje minulm ronkem tto vhlasn soute, kdy si nastudoval vechny nstrahy eskho soutnho Stalingradu a ve sprvnou chvli uvedl do pehradn palby veker rezervor svho umu a  jeho vlen strategie slavila v dob podn 9. sady Kuchae roku svj velk triumf.
V Romanov nitru je uloen stoick klid, psobc a jako  projev dvky flegmatinosti, a myslm si, e k jeho pednostem nle prv i tento povahov rys, kter ve stresovm vypt  a asov tsni nle k pozitivn a potebn sloce soutnho kuchae. Tento zpsob projevu k Romanovi pat a lze z nho vyst velkou dvku nadhledu, kter prozrazuje psychickou odolnost, kterou bych nazval hrom protistresovm pancem. A prv tento druh psychick vbavy je nezbytnou soust soutnho kuchae, kter je ttem proti toku vech ruivch element, kter dokou s trvalmi nsledky spolehliv naruovat koncentraci a psychiku soutnho aktra a vznamnm zpsobem poznamenat jeho prci.

Redakce Cukrar.cz touto cestou blahopeje Romanu Paulusovi  - a celmu kolektivu restaurantu Alckron -, k jeho ivotnmu spchu s pnm aby tato pocta byla a my dobe vme, e i bude podntem k sil v objevovn a zskvn dalch svatch grl ukrytch v dosud neprobdanch a nepebernch hodnotch oboru s nzvem gastronomie.


Vytisknuto dne 25.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku