Cukrář.cz

Reklama



Novoroční promluva prezidenta AKC ČR

fiogf49gjkf0d
První den roku je v tomto prostoru našeho gastronomického portálu pravidelně vyhrazen prezidentu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Miroslavu Kubecovi, jenž zhodnotí uplynulý rok činnosti asociace, národního týmu, poohlédne se za všeobecnými poznatky a nastíní vizi pro nastávající rok. Připomeňme, že český gastroobor, získal právě pod  vedeným tohoto prezidenta již výraznou prestiž na mezinárodním poli, která byla deklarována v předminlém roce přítomností 25 prezidentů světového sdružení WACS. A dalším pozitivním signálem je i kandidatura českého prezidenta na pozici kontinentálního direktora této organizace, která by mohla posílit zvuk a prestiž české gastronomie z nejenom evropského pohledu, ale i z určité části celého světa. Volby jsou ještě před námi, jako i jejich výsledek, ale už sama skutečnost a podstata této kandidatury hovoří srozumitelnou řečí že ledy české gastronomie se daly do pohybu!

 

1. Pane prezidente, máte za sebou další rok, a to již 5. ve vaší prezidentské funkci. Zkusme se podívat na podstatné změny, které v české gastronomii se během této doby odehrály?
Z mého pohledu je to zvýšený zájem o gastronomii ze strany médií. Jsem tomu velmi rád. Začaly vznikat pořady pořady o kuchařích, stále více se o gastronomii píše. Věřím, že i Asociace kuchařů a cukrářů ČR tomu svými aktivitami výrazně pomohla.

2. V uplynulém roce se vyformoval národní tým do své nové personální podoby, kdy zahájil na několika přípravných soustředěních svou meziolympijskou činnost, ale zatím ještě neprošel žádnou ostrou soutěží. Přestože je ještě předčasné vyjadřovat ucelené hodnocení, co prozatím naznačovala tato cvičná střelba na terč?
Tak určitě je dobré týmu popřát úspěšný rok 2010 a co nejvíce podporovat jeho činnost. To že se podařilo, myslím velmi úspěšně a rychle sestavit nový tým pro nadcházející olympijské období a obsadit manažerskou pozici Tomášem Konopkou a kapitánskou Honzou Horkým, je určitě ten nejlepší počinek který jsme mohli udělat. To, že dalšími členy týmu jsou osobnosti typu Martina Svatka, Mirka Husáka, Lukáše Skály svědčí o tom, že máme z čeho vybírat, a že bude určitě možné navázat na skvělou práci týmu předešlého.

3. První ostré manévry, a to rovnou mezinárodního významu, se odehrají v počátku letošního jara na Světovém poháru v Singapuru, a dalším velkým výkonnostním testem bude obdobná soutěž v závěru roku v Lucembursku. S jakým záměrem bude národní tým na tyto obě náročné prověrky odjíždět?
Já nejsem příznivcem slibů, takže budu spokojen, když tým bude důstojně reprezentovat naší asociaci a co nejvíce vylepší současné dobré postavení týmu na mezinárodním žebříčku.

4. Česku, respektive Praze, se opět dostalo cti michelinského ocenění, kdy se jeho počet zvýšil na tři hvězdičky. Má po tomto sbírkovém triu, a zejména po jistém překvapení u té premiérové, která zazářila ve chvíli, kdy lesk její domovské restaurace poblednul, u nás stále takovou noblesu výjimečnosti, jako tomu bylo ještě předtím, kdy u nás žádná hvězdička tohoto druhu nebyla?
Opět se ukázalo že stále chybí gastronomická kultura národa a není mnoho těch, kteří touží po návštěvě Michelinové restaurace. Jistě jsme to my, kteří v oboru pracujeme a chceme alespoň někdy zaběhnout na „špionáž“ ale kdo jsou ti další, kdo by plnili tyto restaurace tak jako tomu je v zahraničí? Tam jsou tyto restaurace plné a u nás jsou pouze dvě a i přes to jsou prázdné. Já preferuji když se v restauraci dobře vaří a jsou v ní hosté, to je pro mě záruka kvality.

5. Vy osobně jsem si letos vyhradil čas na premiérovou návštěvu soutěží, které o co jsou menší svým objemem, o to jsou větší svou kvalitou. Co jste na nich ocenil především?
Já jsem moc rád, že takové soutěže pořádáme. Oceňuji na nich to úžasné zapálení těch, kteří soutěž organizují ale i těch kdo soutěží. Oceňuji, že se nebojí jít do soutěže ať je kdekoliv a jakákoliv, protože tímto ukazují okolí svou výjimečnost.

6. Cílem každého národa je (či by mělo být) prezentovat svou národní kuchyní. Jak se AKC ČR daří takovéto předsevzetí realizovat ať už v doma v nabídce vůči turistům, či prostřednictvím propagace v zahraničí?
AKC ČR se zapojila do projektu Czech Speciále, který vede k propagaci a podpoře domácí regionální kuchyně. Je na nás, abychom dali naším hostům najevo že jsme hrdí na domácí českou gastronomii a že jí umíme dobře a uvařit a moderně odprezentovat. Vždyť recepty staré desítky let jsou založené na dobrých domácích surovinách a lásce k vaření.

7. Již brzy vás čeká významná, ve své podstatě historická, kandidatura na post kontinentálního direktora pro centrální Evropu. Co by v případě její úspěšnosti pro vás obnášela za povinnosti?
Opět o něco více cestovat, účastnit se soutěží v zahraničí, organizovat evropské konference a podílet se s evropskými prezidenty na vzdělávacích procesech v jejich asociacích. Také bych rád přivedl do rodiny WACSu nové členské státy.


8. Opět v hypotetickém smyslu slova je položena další otázka. Kdybyste se stal kontinentálním direktorem, do jaké míry by došlo k ovlivnění dalších vašich domácích funkcí, a to executive chefa v hotelu InterContinental a prezidenta AKC ČR?
Jelikož je funkce CD dobrovolná a neplacená, stejně tak jako pozice prezidenta AKC ČR, tak budu muset obětovat mnoho času a úsilí k tomu abych si udržel jak tyto funkce, tak funkci Executive Chef v Hotelu InterContinental.

9. Co se za loňskou sezónu nepodařilo  z přijatých předsevzetích uskutečnit a co toho bylo příčinou?
Již druhým roke se snažim najít finanční podporu pro vydání nové odborné učebnice pro kuchaře. Vše máme připraveno, jen peníze chybí. Věřím, že nová učebnice by byla velkým přínosem pro naše odborné školství a také pro další zkvalitnění gastronomie. Učebnice je připravena tak, že by byla zajímavá i pro již vyučené kuchaře a zcela jistě i velmi dobře prodejná. Tak to se mi nepodařilo a beru to jako letošní největší neúspěch.

10. Jakou podobu má novoroční pozdrav všem těm, kteří se u nás zabývají gastronomií?
Já bych si dovolil směrovat svůj pozdrav na všechny, né jen na ty, kteří se gastronomii zabývají ale i na ty kteří gastronomii konzumují. Přeji nám všem hodně zážitků z kvalitních gastronomických zařízeních v celé naší republice.



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.