�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Novoron promluva prezidenta AKC R

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 01.01.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1335

AKC R se zapojila do projektu Czech Specile, kter vede k propagaci a podpoe domc regionln kuchyn. Tento projekt oivuje a propaguje recepty star destky let, a ty jsou zaloen na dobrch domcch surovinch a lsce k vaen.

fiogf49gjkf0d
Prvn den roku je v tomto prostoru naeho gastronomickho portlu pravideln vyhrazen prezidentu Asociace kucha a cukr esk republiky Miroslavu Kubecovi, jen zhodnot uplynul rok innosti asociace, nrodnho tmu, poohldne se za veobecnmi poznatky a nastn vizi pro nastvajc rok. Pipomeme, e esk gastroobor, zskal prv pod  vedenm tohoto prezidenta ji vraznou presti na mezinrodnm poli, kter byla deklarovna v pedminlm roce ptomnost 25 prezident svtovho sdruen WACS. A dalm pozitivnm signlem je i kandidatura eskho prezidenta na pozici kontinentlnho direktora tto organizace, kter by mohla poslit zvuk a presti esk gastronomie z nejenom evropskho pohledu, ale i z urit sti celho svta. Volby jsou jet ped nmi, jako i jejich vsledek, ale u sama skutenost a podstata tto kandidatury hovo srozumitelnou e e ledy esk gastronomie se daly do pohybu!

 

1. Pane prezidente, mte za sebou dal rok, a to ji 5. ve va prezidentsk funkci. Zkusme se podvat na podstatn zmny, kter v esk gastronomii se bhem tto doby odehrly?
Z mho pohledu je to zven zjem o gastronomii ze strany mdi. Jsem tomu velmi rd. Zaaly vznikat poady poady o kuchach, stle vce se o gastronomii pe. Vm, e i Asociace kucha a cukr R tomu svmi aktivitami vrazn pomohla.

2. V uplynulm roce se vyformoval nrodn tm do sv nov personln podoby, kdy zahjil na nkolika ppravnch soustednch svou meziolympijskou innost, ale zatm jet neproel dnou ostrou sout. Pestoe je jet pedasn vyjadovat ucelen hodnocen, co prozatm naznaovala tato cvin stelba na ter?
Tak urit je dobr tmu popt spn rok 2010 a co nejvce podporovat jeho innost. To e se podailo, myslm velmi spn a rychle sestavit nov tm pro nadchzejc olympijsk obdob a obsadit manaerskou pozici Tomem Konopkou a kapitnskou Honzou Horkm, je urit ten nejlep poinek kter jsme mohli udlat. To, e dalmi leny tmu jsou osobnosti typu Martina Svatka, Mirka Huska, Luke Skly svd o tom, e mme z eho vybrat, a e bude urit mon navzat na skvlou prci tmu pedelho.

3. Prvn ostr manvry, a to rovnou mezinrodnho vznamu, se odehraj v potku letonho jara na Svtovm pohru v Singapuru, a dalm velkm vkonnostnm testem bude obdobn sout v zvru roku v Lucembursku. S jakm zmrem bude nrodn tm na tyto ob nron provrky odjdt?
J nejsem pznivcem slib, take budu spokojen, kdy tm bude dstojn reprezentovat na asociaci a co nejvce vylep souasn dobr postaven tmu na mezinrodnm ebku.

4. esku, respektive Praze, se opt dostalo cti michelinskho ocenn, kdy se jeho poet zvil na ti hvzdiky. M po tomto sbrkovm triu, a zejmna po jistm pekvapen u t premirov, kter zazila ve chvli, kdy lesk jej domovsk restaurace poblednul, u ns stle takovou noblesu vjimenosti, jako tomu bylo jet pedtm, kdy u ns dn hvzdika tohoto druhu nebyla?
Opt se ukzalo e stle chyb gastronomick kultura nroda a nen mnoho tch, kte tou po nvtv Michelinov restaurace. Jist jsme to my, kte v oboru pracujeme a chceme alespo nkdy zabhnout na pionន ale kdo jsou ti dal, kdo by plnili tyto restaurace tak jako tomu je v zahrani? Tam jsou tyto restaurace pln a u ns jsou pouze dv a i pes to jsou przdn. J preferuji kdy se v restauraci dobe va a jsou v n host, to je pro m zruka kvality.

5. Vy osobn jsem si letos vyhradil as na premirovou nvtvu sout, kter o co jsou men svm objemem, o to jsou vt svou kvalitou. Co jste na nich ocenil pedevm?
J jsem moc rd, e takov soute podme. Oceuji na nich to asn zaplen tch, kte sout organizuj ale i tch kdo sout. Oceuji, e se neboj jt do soute a je kdekoliv a jakkoliv, protoe tmto ukazuj okol svou vjimenost.

6. Clem kadho nroda je (i by mlo bt) prezentovat svou nrodn kuchyn. Jak se AKC R da takovto pedsevzet realizovat a u v doma v nabdce vi turistm, i prostednictvm propagace v zahrani?
AKC R se zapojila do projektu Czech Specile, kter vede k propagaci a podpoe domc regionln kuchyn. Je na ns, abychom dali nam hostm najevo e jsme hrd na domc eskou gastronomii a e j umme dobe a uvait a modern odprezentovat. Vdy recepty star destky let jsou zaloen na dobrch domcch surovinch a lsce k vaen.

7. Ji brzy vs ek vznamn, ve sv podstat historick, kandidatura na post kontinentlnho direktora pro centrln Evropu. Co by v ppad jej spnosti pro vs obnela za povinnosti?
Opt o nco vce cestovat, astnit se sout v zahrani, organizovat evropsk konference a podlet se s evropskmi prezidenty na vzdlvacch procesech v jejich asociacch. Tak bych rd pivedl do rodiny WACSu nov lensk stty.


8. Opt v hypotetickm smyslu slova je poloena dal otzka. Kdybyste se stal kontinentlnm direktorem, do jak mry by dolo k ovlivnn dalch vaich domcch funkc, a to executive chefa v hotelu InterContinental a prezidenta AKC R?
Jeliko je funkce CD dobrovoln a neplacen, stejn tak jako pozice prezidenta AKC R, tak budu muset obtovat mnoho asu a sil k tomu abych si udrel jak tyto funkce, tak funkci Executive Chef v Hotelu InterContinental.

9. Co se za loskou seznu nepodailo  z pijatch pedsevzetch uskutenit a co toho bylo pinou?
Ji druhm roke se snaim najt finann podporu pro vydn nov odborn uebnice pro kuchae. Ve mme pipraveno, jen penze chyb. Vm, e nov uebnice by byla velkm pnosem pro nae odborn kolstv a tak pro dal zkvalitnn gastronomie. Uebnice je pipravena tak, e by byla zajmav i pro ji vyuen kuchae a zcela jist i velmi dobe prodejn. Tak to se mi nepodailo a beru to jako leton nejvt nespch.

10. Jakou podobu m novoron pozdrav vem tm, kte se u ns zabvaj gastronomi?
J bych si dovolil smrovat svj pozdrav na vechny, n jen na ty, kte se gastronomii zabvaj ale i na ty kte gastronomii konzumuj. Peji nm vem hodn zitk z kvalitnch gastronomickch zazench v cel na republice.


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku