Reklama |
ZPUSOBY PŘÍPRAVY KÁVYKonviceI když většina lidí dává při přípravě kávy přednost porcelánu nebo kameninovým konvicím, jsou starodávné emailové konvice zcela vhodné. Nádoba by se měla ohřát a přidána středně umletá káva s právě takovým množstvím horké vody, aby navlhčila usazeninu. Po jedné minutě by se měla přidat zbývající voda a směspromíchat. Káva by se měla odstavit alespoň na 4 minuty, přičemž se konvice udržuje teplá. Při nalévání je vhodné používat sítko. Užívá se přibližně jedna vrchovatá kávová lžička na osobu. Konvice s ucpávkou /Cafetiere/ Konvice s ucpávkou/plunžrem/ je moderní verzí standardní konvice, která je navržena tak, aby zadržela kávovou sedlinu při nalévání. Je to velmi jednoduchá použitelná metoda. Nádoba by měla být zahřána předtím než se přidá mírně vrchovatá lžička kávy na osobu. Plunž by měl být zvednut, když se nádoba plní vodou. Směs by se měla promíchat a ponechat 3 - 5 minut než se plunž pečlivě stlačí dolů. Perlokátor Středně umletá káva se umístí do kávového koše a do nádoby se přidá studená čerstvá voda. Zapne se ohřívač a nechá se proběhnout jeden vařící cyklus. Opakování cyklu by mělo nepříznivý účinek na připravovaný nápoj. Použije se jedna mírně vrchovatá lžička na šálek. Automatický filtrovací přístroj Mělo by se postupovat podle pokynů výrobce. Užívejte vždy jemně umletou kávu pro filtr, a to asi jednu zarovnanou malou lžičku kávy na osobu.Kontejnér který drží umletou kávu, by měl protřepáním vytvořit vyrovnanou vrstvu kávy. Jakmile se jednou zapne, uvaří stroj automaticky kávu a bude ji udržovat horkou. Uvařená káva by se měla zkonzumovat do půl hodiny. Konvice na kapanou kávu Tyto filtrační kávovary využívají stejné principy jako automatické přístroje. Do filtračního papírku by se měla odměřit jemná káva pro filtraci a navlhčena vodou právě po varu. Po několika vteřinách se přidá zbývající voda a káva prokape do šálku nebo konvice. Jednošálkové filtry Tyto filtry představují snadnou metodu, jak připravit černou kávu, aniž by bylo zapotřebí nějaké zvláštní zařízení. Přesné množství čerstvě umleté kávy se drží mezi dvěma filtračními papírky na dně držáku. Držák se umístí na šálek a přidá se voda právě z varu na vyznačenou úroveň. Je zde víčko na zakrytí držáku a udržení tepla a aroma. Jakmile voda protekla filtrem, držák se odejme. Instatní rozpustná káva Čerstvě studenou vodu přivedeme do varu a nalijeme na kávu, která je právě odstavena z varu. Obvykle se na jednu osobu použije jedna vrchovatá lžička. Skladovaní kávyDoporučuje se, aby se umletá káva uchovávala ve vzduchotěsném kontejneru ve studené a suché atmosféře /ideální je lednice/. Zrna i mletá káva si pokazí příchuť i aroma, jestliže jsou vystaveny vzduchu. V ideálním případě by mletá káva měla být spotřebována během dvou týdnů po otevření balíčku. Většina pražírenských závodů balí svou mletou kávu do vakuových obalů, které vylučují přístup vzduchu a tak udržují kávu dokonale čerstvou do doby, než se balíček otevře. Správné mletí pro tyto typy přístrojů: Konvice - středně umletá Plunžr/Cafetiere - středně umletá Perlokátor - středně umletá Automat. filtrovací přístroj - jemně umletá Překapávací filtr - jemně umletá Přístroj espresso - velmi jemně umletá Turecká/řecká - v prášku
Další články autora...
18.04.2015 MORAVSKÝ cukrářský POHÁR - 13. ročník / -1.28.01.2015 SIGEP - ...když se cukrář stává mágem ... /- 4. 22.01.2015 SIGEP v Rimini v digitálním divu / - 1. 01.09.2014 GLOBAL CHEFS CHALLENGE a cukrář SKÁLA 17.06.2014 Frigomat vytočil světový rekord! [další články autora]
Příbuzné články...
13.07.2020 Zkuste kávu takto25.11.2013 Začínejte až druhým šálkem 20.05.2013 Koláč z kávy a mrkve 12.10.2011 NESCAFÉ POTVRZUJE ROLI HLAVNÍHO INOVÁTORA V KATEGORII KÁVY 27.01.2011 Není káva jako káva [další příbuzné články] |
Dnes je úterý úterý 15. října 2024
svátek slaví Tereza, zítra Havel Top 5 měsíceReklamaReklamaReklama |