Cukrář.cz

Reklama



Tažená pletýnka

fiogf49gjkf0d

Popeleční středa nám ukončila masopustní veselí spojené s konzumační rozverností a nastává čas střídmosti půstu. Alespoň tomu tak dříve bývalo, avšak podíváme–li se na potravinami přetížené vozíky vyjíždějících ze supermarketů, je z takovéhoto pohledu zřejmé, že tradice tohoto typu mnohé z nás již příliš neoslovují.
Ale přesto je Popeleční středa alespoň připomenutím toho, že jaro už bere za kliku dveří jarního pocitu tepla, rozkvetlých květin a vůbec celkové pestrosti života, které střídají bílou jednotvárnou šeď sněhové pokrývky, kdy sněhový měsíc únor, alespoň v letošním roce zachránil tento, v posledních letech již často absentující, charakteristický symbol zimního období.
Kromě toho je Popeleční středa pevným termínem, napříč svému pohyblivému datu,  již se překotným tempem blížících svátků Velikonoc, které přece jen některé z nás do určité míry osloví. I když to nebude pokaždé zbožným projevem, tak přesto se s jeho oslavou setkáme v kuchyních hospodyněk a v cukrárnách, kdy tento nejvýznamnější liturgický svátek jistotně bude brán v potaz v přípravě velikonočních pokrmů.
K těm zatím postním, též náleží i tato pletínka jejíž receptura byla zaslaná naším redaktorem Jürgenem Lebeltem.

Tažená pletýnka

Suroviny
350 g vody
30 g droždí
600 g pšeničné mouky
1 žloutek
2 PL vody

Příprava
Nejdříve vložíme droždí a sůl do chladné vody, do které dále přidáme mouku a důkladně hněteme po dobu asi 10 minut až do vzniku poddajného těsta, které přemístíme do teplého prostředí, zakryté vlhkou textilií do doby jeho nakynutí. Pak ještě těsto jednou  po dobu 5 minut prohněteme. Následně vytvoříme tenkou roličku, dlouho 25 cm vyvážeme následným způsobem do tvaru pletýnky.
Položíme roličku do podoby podkovy tak, aby se oba konce podvlékly a spojily se s hlavním proudem roličky, čímž vytvoří ucelenou podobu.
Pletýnku položíme na pečící papír nebo vymazaný plech a potřeme směsí žloutku a vody. Pro zvýšení pikantnosti chuti pletýnky ji po natření žloutkem posypeme hrubou mořskou solí a kmínem.
Pečeme při teplotě 220 °C asi 35 minut do zlatohnědé barvy.



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.