�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Tažená pletýnka

Autor: Jiøí Øezáè z Vìtrníku
Datum vyd�n�: 26.02.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1182

Ale pøesto je Popeleèní støeda alespoò pøipomenutím toho, že jaro už bere za kliku dveøí jarního pocitu tepla, rozkvetlých kvìtin a vùbec celkové pestrosti života, které støídají bílou jednotvárnou šeï snìhové pokrývky coby symbolu zimního období.

fiogf49gjkf0d

Popeleèní støeda nám ukonèila masopustní veselí spojené s konzumaèní rozverností a nastává èas støídmosti pùstu. Alespoò tomu tak døíve bývalo, avšak podíváme–li se na potravinami pøetížené vozíky vyjíždìjících ze supermarketù, je z takovéhoto pohledu zøejmé, že tradice tohoto typu mnohé z nás již pøíliš neoslovují.
Ale pøesto je Popeleèní støeda alespoò pøipomenutím toho, že jaro už bere za kliku dveøí jarního pocitu tepla, rozkvetlých kvìtin a vùbec celkové pestrosti života, které støídají bílou jednotvárnou šeï snìhové pokrývky, kdy snìhový mìsíc únor, alespoò v letošním roce zachránil tento, v posledních letech již èasto absentující, charakteristický symbol zimního období.
Kromì toho je Popeleèní støeda pevným termínem, napøíè svému pohyblivému datu,  již se pøekotným tempem blížících svátkù Velikonoc, které pøece jen nìkteré z nás do urèité míry osloví. I když to nebude pokaždé zbožným projevem, tak pøesto se s jeho oslavou setkáme v kuchyních hospodynìk a v cukrárnách, kdy tento nejvýznamnìjší liturgický svátek jistotnì bude brán v potaz v pøípravì velikonoèních pokrmù.
K tìm zatím postním, též náleží i tato pletínka jejíž receptura byla zaslaná naším redaktorem Jürgenem Lebeltem.

Tažená pletýnka

Suroviny
350 g vody
30 g droždí
600 g pšenièné mouky
1 žloutek
2 PL vody

Pøíprava
Nejdøíve vložíme droždí a sùl do chladné vody, do které dále pøidáme mouku a dùkladnì hnìteme po dobu asi 10 minut až do vzniku poddajného tìsta, které pøemístíme do teplého prostøedí, zakryté vlhkou textilií do doby jeho nakynutí. Pak ještì tìsto jednou  po dobu 5 minut prohnìteme. Následnì vytvoøíme tenkou rolièku, dlouho 25 cm vyvážeme následným zpùsobem do tvaru pletýnky.
Položíme rolièku do podoby podkovy tak, aby se oba konce podvlékly a spojily se s hlavním proudem rolièky, èímž vytvoøí ucelenou podobu.
Pletýnku položíme na peèící papír nebo vymazaný plech a potøeme smìsí žloutku a vody. Pro zvýšení pikantnosti chuti pletýnky ji po natøení žloutkem posypeme hrubou moøskou solí a kmínem.
Peèeme pøi teplotì 220 °C asi 35 minut do zlatohnìdé barvy.


Vytisknuto dne 28.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku