Cukrář.cz

Reklama



Masopustní koblihy

fiogf49gjkf0d

Slavení masopustu probíhá nejbližší neděli před Popeleční středou. Ta se uskutečňuje 40 dní před Velikonoci, jejichž termín je pohyblivý, a je vázán na první neděli po prvním jarním úplňku.
Masopust tedy připadá v letošním roce na neděli 22. února, i když v zájmu volného času začíná hodovní veselí a jeho projevy již v sobotu.
O masopustu panuje všeobecné veselí, ve kterém se aktéři odívají do různých převleků. Součástí kulinářských příprav jsou populární masopustní koblihy, jejichž tvorba je masově rozšířena v německy mluvících zemích.
Ve třicátých letech se v Rakousku dokonce řešil spor o tom, kdo smí péct masopustní koblihy, kterým se v Rakousku říká Faschingskrapfen. Cukráři tvrdili, že výroba masopustních koblih patří do cukrářské dílny a pekaři byli opačného názoru ve svůj prospěch. Spor obou profesí se dostal až před Rakouský spolkový soudní dvůr. Vysoká instituce spravedlnosti rozhodla šalamounsky, že koblihy jsou výrobkem moučným a mohou je proto vyrábět jak cukráři, tak i pekaři. Tradice masové výroby a konzumace koblih v masopustním období je v Rakousku populární dodneška.

Suroviny pro 30 koblih
1 balíček suchého droždí
500 g mouky hladké
80 g cukru
1 balíček vanilinového cukru
šťáva z polovina citrónu
sůl
Tuzemák
4 žloutky
80 g másla
¼ l horkého mléka
meruňková marmeláda
olej (větší množství)
cukr moučka a vanilinový na posyp

Postup
Mouku prosijeme ve velké míse a rozmícháme s droždím. Uprostřed směsi vytvoříme důlek. Vložíme vanilinový cukr, citrónovou šťávu, sůl,  Tuzemák, žloutek, rozpuštěné máslo a důkladně rozmícháme s moukou.
Přitom pomalu přidáváme horké mléko. Mixérem hněteme těsto tak dlouho, až se stane pěkně vzdušné. Poté necháme zakryté alespoň půl hodiny odležet)lépe i déle), aby se jeho objem zdvojnásobil.
Pak  těsto ještě jednou dobře prohněteme, kdy dojde sice k redukci jeho objemu, ale tento úbytek není na závadu.
Polévkovou lžící vyjmeme objem těsta (může být i o něco méně, záleží na nás, jakou velikost koblihy zvolíme), tuto kuličku rozevřeme a vložíme do ní  trochu marmelády. Uzavřeme a těsto vytvarujeme opět do kulatého tvaru. V teplém prostředí necháme opět odležet do zvětšení objemu.
Velký hrnec naplníme do poloviny olejem. Pomalu zahřejeme a dbáme abychom měli během pečícího procesu stálou teplotu oleje asi na úrovni 170 °C. Vložíme koblihy tak, aby jejich spodek na kterém ležely na vále, byl obrácen vzhůru. Krátce pečeme, až koblihy dostanou zlatavou barvu. Následně koblihy obrátíme a pečeme z druhé strany. (Ideální postup by spočíval v tom, že první polovinu koblih bychom pekli pod pokličkou a druhou bez zakrytí, ale není podmínkou). Necháme odkapat olej a provedeme posyp směsí cukr moučka a vanilinového cukru.
Pečení koblih má samozřejmě více variant. V případě, že máme jehlovou plničku, můžeme vpichovat marmeládu prostřednictvím tohoto zařízení až po upečení koblihy. Náplň je libovolná. Meruňková je nejužívanější, používá se též náplň vanilková a další.
Tento způsob výroby jsem prováděl při své činnosti v Rakousku, kde se jednalo o velkovýrobu.



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.