�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Masopustn koblihy

Autor: Ji ez z Vtrnku
Datum vyd�n�: 20.02.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1178

Velk hrnec naplnme do poloviny olejem. Pomalu zahejeme a dbme abychom mli bhem pecho procesu stlou teplotu oleje. Vlome koblihy tak, aby jejich spodek na kterm leely na vle, byl obrcen vzhru. Krtce peeme do zlatav barvy.

fiogf49gjkf0d

Slaven masopustu probh nejbli nedli ped Popelen stedou. Ta se uskuteuje 40 dn ped Velikonoci, jejich termn je pohybliv, a je vzn na prvn nedli po prvnm jarnm plku.
Masopust tedy pipad v letonm roce na nedli 22. nora, i kdy v zjmu volnho asu zan hodovn vesel a jeho projevy ji v sobotu.
O masopustu panuje veobecn vesel, ve kterm se akti odvaj do rznch pevlek. Soust kulinskch pprav jsou populrn masopustn koblihy, jejich tvorba je masov rozena v nmecky mluvcch zemch.
Ve tictch letech se v Rakousku dokonce eil spor o tom, kdo sm pct masopustn koblihy, kterm se v Rakousku k Faschingskrapfen. Cukri tvrdili, e vroba masopustnch koblih pat do cukrsk dlny a pekai byli opanho nzoru ve svj prospch. Spor obou profes se dostal a ped Rakousk spolkov soudn dvr. Vysok instituce spravedlnosti rozhodla alamounsky, e koblihy jsou vrobkem mounm a mohou je proto vyrbt jak cukri, tak i pekai. Tradice masov vroby a konzumace koblih v masopustnm obdob je v Rakousku populrn dodneka.

Suroviny pro 30 koblih
1 balek suchho drod
500 g mouky hladk
80 g cukru
1 balek vanilinovho cukru
va z polovina citrnu
sl
Tuzemk
4 loutky
80 g msla
¼ l horkho mlka
merukov marmelda
olej (vt mnostv)
cukr mouka a vanilinov na posyp

Postup
Mouku prosijeme ve velk mse a rozmchme s drodm. Uprosted smsi vytvome dlek. Vlome vanilinov cukr, citrnovou vu, sl,  Tuzemk, loutek, rozputn mslo a dkladn rozmchme s moukou.
Pitom pomalu pidvme hork mlko. Mixrem hnteme tsto tak dlouho, a se stane pkn vzdun. Pot nechme zakryt alespo pl hodiny odleet)lpe i dle), aby se jeho objem zdvojnsobil.
Pak  tsto jet jednou dobe prohnteme, kdy dojde sice k redukci jeho objemu, ale tento bytek nen na zvadu.
Polvkovou lc vyjmeme objem tsta (me bt i o nco mn, zle na ns, jakou velikost koblihy zvolme), tuto kuliku rozeveme a vlome do n  trochu marmeldy. Uzaveme a tsto vytvarujeme opt do kulatho tvaru. V teplm prosted nechme opt odleet do zvten objemu.
Velk hrnec naplnme do poloviny olejem. Pomalu zahejeme a dbme abychom mli bhem pecho procesu stlou teplotu oleje asi na rovni 170 C. Vlome koblihy tak, aby jejich spodek na kterm leely na vle, byl obrcen vzhru. Krtce peeme, a koblihy dostanou zlatavou barvu. Nsledn koblihy obrtme a peeme z druh strany. (Ideln postup by spoval v tom, e prvn polovinu koblih bychom pekli pod poklikou a druhou bez zakryt, ale nen podmnkou). Nechme odkapat olej a provedeme posyp sms cukr mouka a vanilinovho cukru.
Peen koblih m samozejm vce variant. V ppad, e mme jehlovou plniku, meme vpichovat marmeldu prostednictvm tohoto zazen a po upeen koblihy. Npl je libovoln. Merukov je nejuvanj, pouv se t npl vanilkov a dal.
Tento zpsob vroby jsem provdl pi sv innosti v Rakousku, kde se jednalo o velkovrobu.


Vytisknuto dne 03.05.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku