Cukrář.cz

Reklama



Utajený cukr

fiogf49gjkf0d
V pondělí 15.března 1999 vstoupilo ve známost nařízení vlády ČR o zavedení cla na dovoz cukru. Překvapením je skutečnost, že oficiální platnost tohoto kroku nabyla účinnosti již v pátek 12. března, ale tento verdikt nebyl veřejnosti oznámen. Jedná se o mimořádné zavedení cla na dovoz cukru s výjimkou Slovenské republiky.
V současné době je cukrovarnická výroba v republice pod kontrolou tří zahraničních společností Agrana, Eastern Sugar a SDA Origny. Je známou skutečností, že před uvalením celních opatření byla cena cukru držena na uzdě. Zahraničním společnostem ovládající český cukrovarnický průmysl, se tak uvolnily ruce pro cenovou manipulaci.
Připomeňme, že dosavadní celní limit pro dovozce cukru činil 60 procent a navýšením bylo dosaženo celkové hodnoty 140 procent. V praxi to znamená, že se celní poplatek zvedne na částku zhruba 9,5 tisíce Kč za tunu dovezeného cukru. Znamenalo by to průměrné zvýšení ceny mezi 30 - 40 procenty. Nejcitelněji zasáhne celní opatření polský dovoz, odkud do ČR bylo dováženo absolutní množství tohoto sladidla. Výrobci cukru na tuzemském trhu se tímto krokem vlády v podstatě zbaví konkurenčních tlaků a cenu cukru si nadiktují. Výrobci potravin budou v nejschůdnějším řešení nuceni cenu kopírovat, a zůstane otevřenou otázkou nakolik bude jejich zboží prodejné ?
Druhá varianta vyplývá ze stále se snižující koupěschopnosti obyvatelstva, která drží v poslední době ustálenost cenové hladiny, a každé případné cenové navýšení u prodejce - majitele cukrárny především -, může znamenat poslední otočení klíče v zámku jeho firmy natrvalo, a jít nejbližší cestou na "pracák", což by mohlo platit i u varianty prvé.
Třetí variantou je v omezené míře slovenský cukr, na který se - prozatím - celní sankce nevztahují. Do této skupiny spadá možnost i náhražkové varianty cukru v podobě umělých sladidel, ale zde se ocitneme v chuťové oblasti, na kterou může zákazník zareagovat po svém.
Až trpce kuriózně působí datum vejití ve známost vládního nařízení 15.3. 1999 s datem 15.3. 1933, znamenající pro naši republiku černý den, kdy po předchozích tajných jednáních o nás bez nás, nám vznikly dlouhodobé problémy.
Vnucuje se tak otázka, zda-li kontinuita obou dat s odstupem 60 let, nebude mít pro české potravináře, potažmo majitele malých cukrářských firem, obdobnou podobu?


Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.