Cukrář.cz

Reklama



Dort v cukrárně může být dražší než zabalený s sebou

3.2.2004 | Autor: ČTK | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

PRAHA - Chystáme zvýšení daní z přidané hodnoty u restauračních služeb asi zamotá hlavu majitelům cukráren. Za dortíky, které si lidé dají u kafíčka na místě, bude stát po cukráři chtít daň 22%. Pokud si však lidé nechají sladkosti zabalit a vezmou si je domů , odvede cukrárna státu pouze 5%. „Jsme zvědaví, jak to chce stát ohlídat,“ tážou se majitelé cukráren. Cukrárny doplácejí na to, že fungují jako prodejny a zároveň jako místo, kde si lidé povídají o zákusku nebo při kávě. Zatím co prodej potravin stát zdaňuje pouze pěti procenty, pohostinství bude od května podléhat základní sazbě 22%. „Ministerstvo financí musí připravit přesný metodický pokyn,“ potvrdil Radek Němeček z tiskového oddělení resortu. Cukrárny již stejnou situaci zažili před lety, kdy byly sazby restaurací a prodejen také rozdílné.
Lidé se prý nemusejí bát, že by sladkosti byly na místě dražší než ty, které si odnesou sebou. Cukrárny údajně zachovají jednotné ceny, ale jen za cenu částečného zdražení. „Bude to jen další komplikace, ale stejně stát nemůže uhlídat co si lidé odnesou a co snědí tady,“ řekla vedoucí jedné pražské cukrárny. Podobný osud asi čeká stánky s občerstvením. Párek v rohlíku bude s vyšší daní, čokoládová tyčinka s nižší. Pizzerie či restaurace, které prodávají jídlo sebou, však na dani neušetří. “I když si lidé pizzu odnesou, stejně se to bude považovat za restaurační službu,“ říká Němeček. Podle odborníků si však se zdražením majitelé restaurací a hospod nemusejí lámat hlavu. Lidé do nich chodit nepřestanou.

Vyjadřete se do diskuse na táme 22% DPH, pro vstup do diskuse klikni ZDE


Dnes je středa 3. června 2020
svátek slaví Tamara, zítra Dalibor

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.